Anayasa değişikliği önerisi

AVRUPA Birliği (AB) ile ilgili ‘İlerleme Raporu’nu hazırlayacak AB uzmanları kalemi ellerine almadan önce, ‘Hal ve Gidiş’ notumuzu yükseltmek amacıyla birbiri ardından adımlar atıp duruyoruz.

Hemen söyleyelim: Biz bu adımlar nedeniyle memnunuz. Hatta çok memnunuz.

Tabii olumlu sonuçlarını da hep birlikte görebilmek umuduyla...

Kıbrıs nedeniyle bir ‘aferin’ aldık. Yakın günlerde yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Yasası aslında bir devrim öneminde adımdı. Ama biz ulus olarak pek çok kurum ve kavram gibi onu da kelepir fiyatına (yani halkımızdan talep gelmeden ve kamuoyunda tartışılmadan) tuttuk yaşamımıza dahil ettik.

Bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda yeni Basın Kanunu Yasa Tasarısı ele alınacak. Özü itibarıyla iyi bir tasarı... Hazırlayanları kutlamak lazım.

Ve yakın günlerde Anayasa’nın 10 ayrı maddesini değiştirmeyi amaçlayan ‘öneri’ ele alınacak.

Amaç yine AB isteklerine -diğer bir deyişle Kopenhag Kriterlerine- uymak...

Dedik ya... Şikáyetimiz yok. Tam tersine bu yönde atılan adımlardan mutluluk duyuyoruz.

Anayasa’da değişiklik yapmayı öngören öneri de özü itibarıyla gayet iyi. Örneğin Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Anayasa’daki dayanağını kaldırıyor. Onu bir de bu mahkemelerin kuruluş ve işleyişi ile ilgili yasanın kaldırılması ve DGM'lerin ihtisas mahkemesine dönüştürülmesi izleyince hukuk devleti olma yönünde bir adım daha atmış olacağız.

Tek tek saymaya gerek yok ama zaten yürürlükten kaldırılmış olan ölüm cezasının Anayasa’daki kalıntıları da temizlenmek isteniyor.

Türkiye’nin Uluslararası Ceza Divanı’nın yetkilerini kabul etmesi söz konusu olduğu takdirde uygulanacak olan hüküm ile temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası andlaşmaların bizim mevzuat hiyerarşisindeki yerinin yasalardan yukarıda olacağını belirleyen hüküm, değindiğimiz gibi AB camiasına girmenin gerekleri nedeniyle öneriliyor. Hem bu hem de Genelkurmay’ın, Yüksek Öğretim Kurulu’nda temsil edilmesine son veren değişiklik önerileri de yerinde adımlardır.

Lakin öneriyi getiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri adına konuşan AKP Grup Başkanvekili Haluk İpek’in,dokunulmazlık’ konusunda yıllardan beri ileri sürülen değişiklik önerilerinin ‘gündemlerinde olmadığını’ söyleyerek yanıt vermesinin samimiyet kavramıyla zerre kadar ilgisi yoktur.

Gündeme almıyorsunuz ki, gündeminizde olsun!

Yazıyı bitirmeden belirtelim:

Gerçi Haluk İpek, AKP’nin Anayasa konusunda yeni değişiklik önerileri getireceğini söylüyor ama onun dilinin altındakilerin de böyle birkaç madde değişikliği türünden olacağı anlaşılıyor. Oysa asıl mesele, AKP’nin Anayasa’yı temelden değiştirmeyi amaçlayan projesidir. Ona özellikle çok dikkat etmek lazım.
Yazarın Tüm Yazıları