Anadolu ulaşım merkezi oluyor

Ekononmik kaynakların tüm ülkeye eşit dağılımında en önemli altyapılardan biri olan ulaşımda son yıllarda elde edilen gelişmeler iç turizm açısından da kayda değer katkılar sağlamıştır.

Haberin Devamı

Hava ulaşımının turizmin ve ülkenin birbirine olan yakınlığının ve dostluğuna olabilecek katkıları öteden beri savunmakta olduğumuz temel görüşlerimiz arasındadır. Anadolu Jet’in ilk uçuşlarına başladığı 8 yıldan daha öncesine dayanan görüşlerimin hava yolu şirketlerinin de hızla çoğalması ile düşündüğüm aşamalara yaklaştığını bugün memnuniyetle izliyorum.
Ülkemizde, entegre bir altyapı olan ulaşımın kara, demir, deniz ve havada bir bütünlük içinde gelişmesi hedeflerine de yaklaşılmaktadır. Kara, demir ve hava yollarında elde edilen gelişmelerin deniz ulaşımına da yansımasını bu yapılanmanın tamamlanması açısından tavsiyeye değer buluyorum. Ulaştırma Bakanlığımızın ulaşımın ve iletişimin eşgüdüm içerisinde gelişmesine olan katkılarını şükranla karşılıyorum. Bu katkılar Anadolu’nun tüm dünyanın ulaşım merkezi olması sonucunu da hazırlamaktadır.

Haberin Devamı

TURİZM İÇİN DE YENİ BİR İMKAN

Karayollarının çift şeritli hale gelmesi ile kentlerimiz arasındaki ulaşım süresi azalmış ve güvenilir hale gelmiştir. Kentler arasındaki ulaşımı ülke çapında destekleyen en etkili gelişme olan hava ulaşımında elde edilen gelişmeler, kentlerimizin bir diğer kentimizin turizm hedefi haline dönüşmesine en büyük katkıyı sağlamıştır. Hava ulaşımında hava alanları ve ulaşım firmaları bazında elde edilen hızlı gelişmeleri destekleyecek en yeni ve etkili destek, sefer yapılmayan hatlara sağlanan teşvikler oldu. Gelecekte uçak tiplerinin daha çok yolcu taşıyabileceklerle destekleneceği ve uçuş sayılarının artacağı beklentisi bir hayal olmayacak. Türk ve yabancı tur operatörlerinin bu yeni imkânı değerlendiren programlar oluşturacağına, uçuş sayılarının da turizm taşımacılığına cevap verecek şekilde artacağına inanıyorum.
Yurtiçi yolcu taşımacılığı ve iç turizm açısından çok büyük katkılar sağlayacağı kuşkusuz olan bu teşvikin, özellikle kültürel amaçlı turların artışına da sebep olacağı kesindir. Yollarda geçen zamanları gidilen yerlerde kalınacak, kentlerimizi daha uzun süre tanıtabilecek birer merkez olarak görmek hedefine de katkı sağlayacak bu oluşumu, Anadolu’nun kültürel değerlerinin hava, kara, ulaşım kombinasyonu ile daha uzun süreli olarak değerlendirileceği bir dönemin başlangıcı olarak nitelemek gerekir. Turizm, sektörleri destekleyen ve destek olan çok sektörlü yapısı ve kültür ekonomisine olan katkısıyla beraber, ulaşımın desteğine büyük ihtiyaç duymaktadır.

Haberin Devamı

ÜÇ AŞAMALI ARAŞTIRMA

Turizm istatistiklerinin yeniden yorumlandığı bu günlerde Uydu Hesaplama Yöntemlerinin mantığına uygun olarak iç turizmin ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının da hesaplarda dikkate alınması halinde gerçekçi değerlere daha da yaklaşılacaktır. İç hatlardaki verimliliğin ölçülmesinde, yönteme turizm ve kültür ekonomilerine olan katkıların belirlenmesini sağlayacak hususlar da eklenmelidir. Anadolu Kültür ve Turizm İşletmecileri Derneği ATİD olarak 2006 yılında yaptırdığımız iç turizm araştırması raporunda yer alan verilerin yenilenmesi, güncel durumun tespiti ve yeni alanların açılması ile elde edilecek gelişmelerin ilave edileceği üç aşamalı bir araştırma, iç turizm ve Anadolu’nun dünya turizm piyasasından ekonomik ve etkileşim bazında elde ettiği kazanımların da ölçülmesine imkan sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları