Koşan Kadın SendromuBu sendromu duydunuz mu?

Duymadı iseniz şimdi benden duyacaksınız. Koşan Kadın Sendromu benim de bir ara muzdarip olduğum şehirli kadınların yaşadığı bir durum.

Haberin Devamı

Modern çağın ilerlemesiyle birlikte değişen sosyolojik şartlar gereği kadın yani anne evinden ayrılıp iş dünyasına katıldı. Böylece anne, eş, kız, kızkardeş gibi evdeki geleneksel rollerinin dışında bir de işyerinde işçi, çalışan gibi etiketler de edindi. Ancak işyerindeki emeklerinin yanısıra bu geleneksel rollerindeki işlerini de yaparak çalışmaya devam ettiler.

Bu yeni ve çok hızlı hayatın kadınlar üzerinde fiziksel,ruhsal ve duygusal etkileri oldu tabi. Yorgun argın işten dönen kadın evinde akşam yemeğini hazırlama, eşinin istediği gömleğini ütülemek, çocuklarının ev ödevlerine yardım etmek ve onlarla kaliteli vakit geçirmek, bir yandan eşlerine sevgili olarak memnun etmekle koşturmak zorunda kaldılar.  Bunları yaparken kendilerinden o kadar uzaklaştılar ki. Koşmaya başladılar, üstlendikleri görevler arttıkça daha hızlı koşmaya başladılar.

Ta ki dünyadaki yerlerini, kim olduklarını, kendilerinin dünyadaki yerini kaybedene kadar. Bununla da bitmedi. Kim olduklarını kaybedince gerçek duygularını bağlantılarını da kaybettiler.  Kadınlar iyi bir eş, iyi bir çalışan, iyi bir anne olmak adına bütün enerjilerini veriyorlar. Sürekli koşturuyorlar, sürekli daha iyisini yapabilirim hissi ile parçalanıyorlar. İnsanüstü bir enerji çıkıyor ortaya. Uyku düzenleri bozuk, yeterince beslenemeyen biz kadınlar bu enerjiyi nasıl sağlıyoruz peki?

Ayrıca hormon dengeleri de bu hızlı ve seri hayat tarzından etkilenmiş durumda.  İşte burada kortizol ve adrenalin devreye giriyor. Bu hormonlar bizi sürekli tetikte tutarak gün içinde aktif kalmamızı sağlıyorlar. Atalarımızdan bize miras kalan ve hayatta kalmamızı sağlayan –kaç ve kurtul  içgüdümüzü tetikleyen bu hormonlar ise vücutta ne etki yaratıyor? Sürekli olarak adrenalin salgılanan vücut, beyin tarafından ‘tehlikedesin ve enerjiye ihtiyacın var’ olarak algılanarak daha fazla yağ ve şeker ihtiyacı  yaratıyor. Vücudumuz, glikozin ve yağ ihtiyacı duyduğu için bu tarz gıdalara yöneliyor. Bu ise, atalarımız olan mağara  kadınlarının vücut biokimyaları ile günümüz kadının vücut biokimyası arasındaki ciddi farklılıklar doğuruyor. Günümüz kadınının bedeninde, yaşadığı bu hızlı hayatı karşılayacak kalitede besinlerle beslenemediği ve uyumadığı için, vücudunda çok ciddi hasarlar oluşmakta. Aşırı dengesiz kilo almak ve vermek, kilo dengesizliği gibi sorunların yanı sıra, hipertiroid, hormonal sorunlar, şeker, gizli şeker gibi metabolizma rahatsızlıkları da yerini buluyor. Hayatını devam ettirmek için de doğasından uzak şeyler yapıyor bu kadın. Sistemini açmak için güne kafeinle başlamak ve akşam uyuyabilmek yani sistemi kapatmak için içkiye ihtiyaç duyar hale geliyor.  

Haberin Devamı

İşte bu çok fena.. Bu kadın sürekli olarak vücuduna ve varlığına’ Yetemiyorum. Daha iyisini yapabilirim. ‘ mesajını veriyor. Ancak yetemiyor, yetemiyor, yetemiyor. Tükeniyor. Mutsuz oluyor ve devam ediyor. Ancak yapılacak şeyler basit. Her şeyden önce yavaşlamak. Yavaşlamanın ilk kuralı ise, derin nefesler almak ve vermek. Bir de temizlenmek nasıl mı? Aşağıda. 

Haberin Devamı

Kış  bitmek üzere ve şimdi harika taze bir şekilde baharı karşılamanın tam zamanı. Vücudunuzun temizlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz?  Tüm toksinlerinizden arınmak  şart. Nasıl mı, detoks etkili içecekler yazım tam size göre. Vücudunuzu kilo vermenize yardımcı olacak taze besinlerle donatın, enerji depolayın ve hergün daha da sağlıklı hissedin! Peki neler mi? İşte aşağıdalar. 

1. Taze Ananas SuyuAnanasta bulunan enzimler size birçok fayda sağlar. Proteini parçalar, sindirim sistemindeki toksinleri atar ve C, B1 vitamini takviyesinde bulunurlar.

2. Nane Çayı
Nane çayı rahatlatıcı etkisiyle tanınır. Sadece sinirleri kuvvetlendirmez, aynı zamanda sindirim güçlüğü, bulantı ve gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur. Kalın bağırsak dengesini yenilemesini ve şifa etkisini belirtmeden geçmeyelim. Her gün bir fincan nane çayı vücudunuzda harikalar yaratacak.

3. Çiğ Lahana Suyu
Haklısınız, kulağa hiç cazip gelmiyor. Fakat, bu içecek C vitamini açısından çok zengin ve oldukça fazla anti-inflamatuar etkili aminoasitler içeriyor. Bu içecekten bir bardak içmek bile ülser, kanser ve bağırsak sorunlarını engellemede uzun süre etkili olacak. Beyaz lahanaları büyük kütleler halinde kesin ve katı meyve sıkacağından geçirin. İçine biraz limon suyu ekleyip içebilirsiniz. Lütfen tuz eklemeyin. 

4. Taze Elma Suyu
Sağlıklı hissetmek için gerekli besinleri içeren elma suyu, tadı dolayısıyla oldukça lezzetli bir seçenek. Karaciğer, böbrek temizliği sağlayan besinler ve antioksidan bakımından zengindir. Eğlenceli, uzun bir haftasonu sonrası vücudunuzun bir bardak elma suyuna mutlaka ihtiyacı olacaktır. Ancak aşırı şeker nedeniyle lütfen sadece yeşil elmayı tercih edin. 

5. Limon Suyu
Limon suyuna ulaşılması en kolay detoks içeceği diyebiliriz. Limon bir süper meyvedir. Limonun bazı faydaları kanı temizlemesi, sistemleri nötrlemesi ve vücudu toksinlerden arındırmasıdır. Uyandığınızda ve uyumadan önce  su içinde sıkılmış bir bardak limon suyu içmek vücudunuza gerekli olan enerji ve saglığı geri verecektir. 

6. Aloe Vera Suyu
Büyük ihtimal aloe veranın yararları üzerine birçok yazı okumuşsunuzdur. Peki aloe vera suyunu hiç duymuş muydunuz? Bu posalı, tatlı suyu yutmak baslangıçta biraz zor olabilir ama kesinlikle bir bardak sonra göreceğiniz faydalara değer. Aloe vera suyu bağırsak dengesini yenileyecek ve iltihaplanmayı azaltarak size şifa verecek. Tadı biraz acımsıdır, bu nedenle limon suyu ile tatlandırabilirsiniz. 

7. Zencefil Çayı
Zencefil çayı, nane çayı gibi, vücudunuzu ve zihninizi sakinleştirir, yatıştırır. Mide ağrılarını rahatlatırken terleme yoluyla toksinleri atmaya yardımcı olur. Her gece bir fincan zencefil çayı, yorucu bir gün ardından stres atmaya ve vücudunuzu temiz, sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır. Taze zencefilleri kesiniz, üzerine kaynar su ekleyip, 5 dakika demleyiniz. 

8.  Taze Havuç Suyu
Bir bardak havuç suyu pek iştah açıcı gelmeyebilir ama sayısız yararları havuç suyunu en popüler detoks içeceklerinden biri yaptı. Bu içecek A vitamini, antioksidan, mineral açısından inanılmaz derecede zengin. Ayrıca bağırsak parazitleri, kabızlık ve sindirim problemlerine çözüm olmasıyla bilinmektedir. 

10. Taze Pancar Suyu
Havuç ve aloe vera suyu gibi pancar suyu da ilk bakışta hiç lezzetli gelmeyebilir. Haftada birkaç kez bu içeceği öğünlerinize eklemek karaciğerinize iyi gelecek, kolesterolünüzü düzenleyecek ve kan basıncınızı düşürecek. İçeceğinize pancar kökü ve yapraklarını da ekleyerek içeceğinizin faydalarını maksimuma çıkarabilirsiniz. Ben içine yine limon suyu ekliyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları