On beş, yirmi dakika sonra her şey geçecek ve ben her şeyi unutacağım.

Öfke, insana özgü tüm duygular gibi doğal doğru şekilde kullanıldığı takdirde de sağlıklı bir duygudur.

Haberin Devamı

Eğer içsel dünyamızın sesini dinlemeyi biliyorsak bazı durumların önüne geçmemiz için bedenimizin bizi uyarma şeklidir, içsel bir çatışmanın olduğunun habercisidir. İnsanın gün içinde sergilediği davranışlar duygularının sonucu meydana gelir. Doyuma ulaşmamış istekler, karşılanmayan beklentiler, incinmeler, hayal kırıkları vb. durumlarda baş gösteren öfke duygusu kontrol edilmediği sürece gerek biyolojik gerekse psikolojik olarak ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu durum öfke duygusu ifade edilmediği zamanda oluşmaktadır. Bu nedenle öfke konrtolünün dengeli şekilde yapabilmek başta ruhsal olmak üzere biyolojik sağlığımız için de son derece önemlidir.

Bütün hastalıkların temel nedeni duyguların içsel dünyamızda depolanmasıdır ve “hastalık” bir süre sonra o duygu birikiminin patlama yaparak bedene zarar vermesi durumudur. Aslında bedenimiz bizimle özel bir dil ile iletişim kuruyor, uyarıyor ama bir çoğumuz bu dili henüz algılamayı öğrenemediği için tedbir almakta gecikiyoruz.Ve bu bize kanser başta olmak üzere önüne geçilemeyecek ciddi rahatsızlıklar olarak geri dönüyor.

Haberin Devamı

Öfkenin sağlıklı ve lehimize olabilmesi için kabul edilmesi, bastırılmaması, biriktirmek yerine doğru şekilde ifade edilmesi gerekir. Şunu belirtmek isterim ki amaç öfkeyi tamamiyle ortadan kaldırmak değildir, kişinin öfkesel davranışlarının kontrolünü bilinçli şekilde sağlamaktır.

ÖFKE KONTROLÜ İÇİN BASİT TAVSİYELER

SEÇİM YAPIN – KARARLI OLUN

Şunu hatırlamalıyız ki karşımızda ki kişinin öfkesi şahsınıza değildir.İlk etapta hemen kişisel olarak algılamayın. Aslında öfke duygusunun artma nedenlerinin en temel nedeni tepkilerin, sözlerin vb. kişisel algılıyor oluşumuzdur. Karşınızda ki kişi sadece kendini ifade ediyor ve doğru veya yanlış ifade şekli olarak o dili – o yolu şeçiyor. Kendinizi, düşüncelerinizi kontrol etme konusunda kararlı olun. Karşınızda ki kişiyle aynı dili konuşmaktan kaçının. Bu aynı zamanda sizi farklı da kılacaktır.

NEFES

Öfkeyi ilk duyduğunuz saniyelerde derin ve doğru nefes alın. Bunu bir kaç defa tekrarlayın.

Haberin Devamı

TANIMLAMA

Öfkelendiğinizi hissettiğiniz anda kendinize 5 – 10 dakika ayırmalısınız. Cevap vermek yerine o ortamdan uzaklaşmak size bu zamanı kazandıracaktır. Bu süre içinde öfkenizin size verdiği mesajı nedenleriyle birlikte tanımlamlasınız. Bu süreçte yavaş, doğru nefesler alıp vermeyi sürdürün.

Karşımdaki kişiden beklentim ne yöndeydi?

Ne duymak istiyordum ya da nasıl bir çözüm bekliyordum?

Bu beklentilerimin yerine ne gibi davranışlarla karşılaştım veya ne gibi şeyler duydum?

Bu durumun bende yarattığı his nedir? Hayalkırıklığı, aşağılanma, değersizlik vb.

Bu soruları kendinize sorun.

Tanımlama aşamasında ki bir diğer sormanız gereken soru ise, “bu durum gerçekten öfkelenilecek bir durum mu yoksa abartıyor muyum?”

Haberin Devamı

Bu noktada nötr olabilmeyi başarırsanız kontrolü kısa zamanda ele geçirebilirsiniz.


TELKİN

Kendinizle konuşun. Sizi sakıinleştirecek cümleler söyleyin kendinize. Öfke durumlarımda benim en çok kullandığım telkin cümlesi “Şuan yaşadığım ve hissettiklerim anlık şeyler, 15 -20 dakika sonra geçecek ve ben her şeyi unutacağım”dır. Tabii ki siz kendi cümlelerinizi yaratabilirsiniz.

İFADE ETME

Karşınızdaki kişinin davranış ve sözlerinden hoşlanmadığınızı ve bu davranışlarının sizi öfkelendirdiğini ve size neler hissettirdiğini net şekilde sakince, normal ses tonunuz ve tonlamanızla ifade edin. Probleme odaklı cümleler kurmak yerine çözüme odaklı cümleler kullanın.

Haberin Devamı

SONLANDIRMA

Karşınızdaki kişi sizinle aynı dili konuşmak istememekte direniyor ve öfke dilini konuşmakta ısrar ediyorsa, “seninle bu dilden konuşamayacağım çünkü iletişim kuramıyoruz” vb. cümleler ile kendinizi ifade ederek iletişimi siz sonlandırın. Unutmayın herkes kendinden sorumludur ve öfke ne intikam alma yolu, ne haklı olma ve bunu kabul ettirme yolu, ne de başkalarını kontrol altına alma yoludur.


Sevgilerimle
Ayça AKIN
www.aycaakin.com
www.motivasyonatolyesi.com
www.facebook.com/aycaakinofficial
www.twitter.com/aycakn
www.instagram.com/aycakn

Yazarın Tüm Yazıları