Cinsel İstismar Konusunda Çocuklar ve Aileler Nelere Dikkat Etmeli

Dün yaklaşık 100 çocuğa cinsel istismar hakkında eğitim verdim. Bugün de devam. Çocuklar ve aileler nelere dikkat etmeli?

Haberin Devamı

Çocuklara önce özel bölge nedir, iyi dokunuş ve kötü dokunuş arasındaki farklar nedir, anlatmak gerek.

Kötü dokunuş nedir?

Hoşlanmadığımız her dokunuş kötü dokunuştur. Çocuklar kötü dokunuşu hemen fark edebilir.

Özel bölge nedir?

Çok basit: mayomuzun kapladığı bölüm özel bölgedir. Çocuklar bunu hemen anlayabilir.

"Hiç kimse özel bölgene bakamaz ve dokunamaz". Eğer böyle birşey ile karşılaşırsan 1-"Hayır" de. 2-Uzaklaş 3-Güvendiğin bir büyüğüne söyle.4-Asla susma.

Çocuğunuz istismarla ilgili birşey paylaştığında ne yapmalısınız?

Öncelikle sakinliğinizi korumanız çok önemli. Lütfen o an öfkenizi kontrol edin, ayrıca dedektif gibi olayı sorgulamayın, duygularını anlatmasını sağlayın. Mutlaka bir uzaman başvurun.

Haberin Devamı

Iyi dokunuşları çocuk hemen fark eder.

El sıkışma, sırtı sıvazlayarak dokunma, iyi geceler öpücüğü, sarılma iyi dokunuşa örnek verilebilir.

Kötü dokunuş nedeniyle çocuk kendini üzgün, kızgın, kafası karışık ve korkmuş hissedebilir. Bunları ifade etmesine imkan verilmeli. Burada en büyük engel ailenin paniğe kapılması nedeniyle konuyu 1- daha fazla dramatize etmesi 2- hiç yaşanmamış kabul etmesi kuvvetle muhtemel olarak rastlanır.

"Seni seven kişiler bile özel yerlerine dokunmamalı ve bakmamalı" cümlesini sık sık tekrarlamalıyız.

Yıkanma, kıyafet değiştirme, özbakıma yardımcı olma gibi vb gibi konularda BÜYÜKLER çocuklardan izin istemelidir. Tedavi sırasında ailenin izni zaten malum.

Tacizciler, yaşı, statüsü, mesleği ne olursa olsun, çocuğu tehdit etmeyi deneyebilir. Çocuğun yakınlarına güvenip anlatabilmesi çok önemli. Bunun sağlanabilmesi için ailelerin uzun ve kısa vadede yapabileceği şeyler var.

Haberin Devamı

Çocuk eğer tacize uğramışsa, çeşitli davranış değişiklikleri gösterebilir.

Örneğin: içe kapanıklık, aşırı gergin olma hali, uyku problemleri, alt ıslatma, kekeleme, tırnak yeme, açıklanamayan karın ağrıları vb gibi... Bu tip belirtilerin bir kaçını varsa çocuk sıkı bir şekilde gözlemlenmelidir.

Uzun vadeli olarak ise; herzaman çocuğu dinlemek, Göstermelik değil, hissettirecek dinlemek, yargılamadan dinlemek ve yol göstermek çocuğa hayatı boyunca güven verecektir.


Bedenin sana aittir, çocuklar kötü sır saklamamalıdır, kötü dokunuş ve kötü bakış çocuğun suçu değildir.Bu cümleler Bu tür hassas olaylar gündeme gelfiğinde çocuğa aktarılmalıdır.

Mesleki deneyimlerim bana çocuk taciz ve tecavüzlerinde en çözümsüz noktanın şu olduğunu gösterdi: en güvenilir rol model yapıyor. Abi, baba, doktor, öğretmen... Öyle güvenilir profiller ki; çocuk başına gelene inanamıyor. Susuyor. İşte bu en çözümsüz, en karanlık alan. Bu nedenle, özellikle annelerin-babaların çocuklarını önyargılı, şüpheci bir şekilde dinlememesi çok önemli.

Haberin Devamı

Yukarıda anlattıklarım 6 yaş ve üstü çocuklar için. Daha küçük çocuklara da bu konuda bilgiler verilebilir.

3-4 yaş çocuğu özel bölge kavramını öğrenebilir. Kimsenin bakmaması ve dokunmaması gerektiği anlatılabilir.

Çocuklar 6. yaşına geldiğinde özbakımını artık tamamen kendisi gerçekleştirmeli. Üstünü ayrı bir yerde değiştirmesi gerektiği kavratılmalı. Şakadan bile olsa tacizkar dokunuşa izin vermemeli!

Bir de ailelerin iyi niyetli olduğunu düşünmek istediğim bazı hatalı davranışları var. İlki bebeği veya çocuğu dudağından öpmek. Arada sırada, duyduğunuz sevginin yoğunluğundan dolayı minik bebeğinizin dudağına bir öpücük konuşurmuş olabilirsiniz. Merak etmeyin, ben de yaptım. Fakat Alışkanlık haline gelmedi. Bir de kendime hep şu soruyu soruyorum: Dudağından öperek çocuğun kafasını karıştırmaya ne hakkım var?

Haberin Devamı

Çocuğun sevgisini istismar etmemek için lütfen dudağından öpmeyin.

İkinci en sık rastlanır hata ise, bebek ve çocukların her anını sosyal medyada paylaşan ebeveynlere rastlıyorum. Yıkanırken, tuvalete alışma süreci denemelerinde veya üstünde bir şey yokken... Şimdiye değin gördüğüm en tuhaf Paylaşım çocuğun kendi bedenine dokunurken fotoğraflarının çekilip, instagramda direk anne tarafından, espri malzemesi yapılmasıydı.

Bu durumda öocuk özel alanın nerede başlayıp, nerede bittiğini nasıl anlayacak? Rica ederim. Çocuklarınızın her anını ve her detayını paylaşmayın. Unutmayalım; sınır çizmek çocuğa güven verir.

Umarım paylaştıkların ebeveyn ve çocukların işine yarar. Güzel bir gün dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları