Amerikan başkanları ne tuhafmış

Kuzu derisi siyah palto ayak bileğime kadar iniyor. Kauçuk çizme ise dizime uzanıyor. Başımda kulaklarımı kapatan yünlü şapka, boynumu çevreleyen kaşkol, muflonlu eldivenler ve gözlüklerim.

Palto altında ceket, dik yakalı balıkçı kazağı. Kar fırtınasının üstesinden geleceğimi sanıyorum. Bir kaç merdivenden sonra apartman holüne geliyorum. Daha şimdiden terlemeye başlamışım. Binanın emektar kapıcısı ilk kez ismimle hitap ederek ‘‘Günaydın’’ demiyor. Beni tanıyamadığı muhakkak. Görünüşüm Antartika fatihi James Cook'u andırıyor olmalı.

Döner kapıdan dışarı çıkıyorum. Sert batı rüzgarı bir anda helezoni kıvraklığıyla beni kucaklıyor. Kuru soğuğu damarlarımda hissedince tersyüzü döner kapıdan tekrar içeri giriyorum. Çaresiz eve kapanıyoruz.

BAŞKANLAR GÜNÜ ARAŞTIRMASI

Ekranlarda Atlantik yakasında altı eyalette hayatı felç eden kar fırtınası baş haber. Havaalanları kapanmış, karayollarında tampon tampona trafik, yerini tek tük gelip geçen araçlara terk etmiş. Parkların yanısıra caddelerde kayakla gezenleri görüyoruz. New York'un göbeğinde kar kalınlığı 50 cm. Belediye Başkanı Bloomberg 2.5 cm. karın temizlenme maliyetinin bir milyon dolar olduğunu söylüyor. Milyarder başkanın hesabından bir şey anlamadım. Kaç paraya mal olacak tüm New York'un kardan temizlenmesi?

Neyse fazlaca iş kaybımız yok, fırtına ‘‘Başkanlar Günü’’ne rastladı. Resmi tatil bugün, her yer kapalı. Elime geçen bir araştırmayı okuyorum ABD'nin eski başkanları hakkında. İlginç özellikleri var başkanların. James Madison çok ufak yapılıymış, kilosu ise 44. William Taft ise aşırı şişman, göbeği direksiyona yapıştığı için araba kullanamıyor. Andrew Jackson'ın cenazesinde sürekli küfreden papağanını alıp götürmüşler. Federalist John Tyler yeminli düşmanı olduğu ABD'ye başkan seçilmiş. Martin Van Buren ile eşi evde Flemenkçe, Herbert Hoover kimse anlamasın diye eşiyle Çince konuşurlardı. 1878'de Başkan William H.Harrison'ın oğlu John'un cesedini mezar hırsızları çalıp Cincinnati'de bir tıp okuluna sattılar. John'ın oğlu tesadüfen gittiği okul laboratuarında babasının iple asılı cesediyle karşılaştı. Boston Belediye Başkanı, başkan seçilmeden önce eyalet valisi olan Calvin Cooledge'ın gözünü yumrukla şişirdi. Harry Truman'ın eşi Bess Beyaz Saray'da takma dişlerini tuvalete düşürdü, muslukçu boruları keserek dişleri çıkarıp başkan eşine teslim etti. Çabuk öfkelenen Franklin Pierce bir kızgınlık anında atını üstüne sürerek bir kadını çiğnedi. Ulysses S.Grant'a arkadaşları evlilik hediyesi olarak genç bir kız verdiler. Mesleği terzilik olan Andrew Johnson kendi elbiselerini dikerdi. Giyime düşkün, 80 pantolunu olan Chester Arthur günde beş kez pantolon değiştirirdi. Grover Cleveland iki katili bizzat ipe çekip astı. Teddy Roosevelt'in azgın köpeği Pete Beyaz Saray'da bir davette Fransız büyükelçisinin pantolonunu parçaladı. Gerald Ford Müzesi'nde James Dean'in motosikleti, Lindbergh'in uçuş kıyafeti, Bonnie ve Clyde'ın kurşunla delik deşik olmuş şapkaları, Saigon'da helikopterle kurtarılan son Amerikalıların kullandığı merdiven bulunuyor. James Madison dinsizdi. John Quincy Adams Beyaz Saray'daki çalışma odasında timsah beslerdi. Tek bekar ABD Başkanı James Buchanan'ın nişanlısı intihar etmiş. Jimmy Carter'ın en beğendiği pop grubu Led Zeppelin. Dwight Eisenhower korumalarına Gettysburg malikanesinde kedi gördüklerinde kurşunlanması emrini vermiş. James Garfield deha düzeyinde amatör matematikçi idi. Abraham Lincoln ileri derecede depresyon içindeymiş. Yakınları intihar etmesini önlemek için bıçak ve jiletleri sürekli saklamışlar. 1849'da başkan seçilen Zachary Taylor'ın yemin günü pazara rastladığı için Senato Başkanı David Rice Atchinson bir gün başkanlık yapmış. Bill Clinton santraldaki kızların şuh sesle ‘‘Evet Bay Başkan’’ demesinden usandığı için ofisine direkt hat çektirmiş. Çapkınlığıyla ünlü Clinton, Monica'yı santral kanalıyla arayacak değil ya! ABD'nin şimdiki başkanı George W.Bush ise çocukların gözdesi ‘Kickers’ adlı karamelaya düşkünmüş.

ÜNLÜ TIP BİLGİNİ ÖLDÜ

Sıra gazetelerde. New York Times 93 yaşındaki Prof.Dr. Landrum Shettles'ın ölüm haberini veriyor. Geçen yarım asrın en önemli tıp bilginlerinden, tüp bebeğin öncüsü, ‘‘Çocuğunuzun Cinsini Seçin’’ adlı satış rekoru kıran kitabın yazarı Shettles ile dizi röportaj yapmıştım. Bir yıl sonra Türkiye'den arayan evli çiftler Shettles'ın önerilerini uygulayarak kız veya erkek çocuk sahibi olmayı başardıklarını söylediler. Üç kız sahibi İzmirli bir anne nihayet sahip olduğu oğlan çocuğuna adımı koyduğunu bildirdi. Denemelerinden ötürü Papa Paul'un afarozla tehdit ettiği Dr. Shettles'ın toprağı bol olsun.
Yazarın Tüm Yazıları