Altınlarımı satıp kendine ev alan kocamdan boşanacağım

Haberin Devamı

SORU: İki yıl önce evlendik. Çevremiz çok geniş olduğu için adeta takı yağmuruna tutuldum. Gelen altınları kocam sattı ve oturduğumuz evi kendi adına aldı. Ben bu adamdan boşanacağım ama bunu dediğimde evi satar. Evin yarısını nasıl alabilirim?
(Rumuz: Mutsuz kadın)

YANIT:
Boşanma iradenizi açıklamadan ve boşanma davası açmadan önce yapacağınız iş, tapuya gidip “aile konutu şerhi” koydurmanızdır. Böyle olursa o konut satılamaz, boşanınca yarı yarıya paylaşabilirsiniz. Size tavsiyemiz, bunları bir avukata danışarak yapmanızdır.

Hem maaş hem de yetim aylığı alabilir miyim?

SORU: Bir şirkette, SSK’lı olarak çalışıyorum. Babam iki ay önce vefat etti. Halen bekârım. Hem şirketten maaş hem de emekli sandığından yetim aylığı alabilir miyim?
Aynur YILDIZ - İstanbul

YANIT:
Bekar olduğunuz sürece, hem maaşınızı hem de babanızdan yetim aylığınızı alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bireysel emeklilikten ayrılma parası

SORU: Bireysel emeklilik sisteminden ayrıldım. Stopaj iadem daha yapılmadı. Bizim durumumuz ne olacak?
Serap KANDEMİR - Antalya

YANIT:
Bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlardan, 419 bin 922 kişi “stopaj iadesi” talebiyle başvurdu. Aralık ayının ilk hafta sonu itibariyle, 309 bin 412 kişiye 237 milyon 837 bin liralık iade yapıldı. Kalan 110 bin 51 kişinin iadesi de Aralık sonu bilemediniz Ocak 2014’de sonuçlanacak.

Tüketici kredisine erken ödeme cezası var mı?

SORU: 2013 Ocak ayında 12 bin TL tutarında 60 ay vadeli kredi kullandım. Bu ay borcumun tamamını kapatmak istedim, benden 1.100 TL “erken ödeme cezası” aldılar. Bu mümkün mü?
Murat KARACA - Mersin

YANIT:
Erken ödeme cezası sadece konutlar içindir. Fazladan ödediğiniz bedel için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuracaksınız. Ceza 1.191,52 TL’nin üzerinde olsaydı, Tüketici Mahkemesi’ne başvuracaktınız.

Tapuda konut ama fiilen işyeri

SORU: Tapuda konut olarak gözüken 140 m2’lik taşınmazı, 18 Şubat 2012’de şirketimize aldık. Fiilen işyeri olarak kullandığımız bu gayrimenkul satıldığında yüzde kaç KDV ödenir?
Gönül YILDIRIM - İzmir

YANIT:
Fiili kullanım esas alınır ve yüzde 18 KDV ödenir (GİB Kocaeli VD Bşk.nın 21 Ağustos 2013 tarih ve 93767041-130-160 sayılı özelge ile yaptığı açıklama da bu yöndedir). Ancak satışın iki yıl dolduktan yani 18 Şubat 2014 tarihinden sonra yapılması durumunda, satış işlemi KDV Kanunu Md.17/4-r uyarınca, KDV’den istisna olacak.

Yazarın Tüm Yazıları