Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk KarataşYazarın Tüm Yazıları

Sperm sayısını etkiliyor... Bu durum sağlık sorunlarının da habercisi olabilir

Erkeklerin boşalması sırasında üretra adı verilen tüp içerisinden salınan sıvı, meni olarak bilinmektedir. Meni içerisinde ise erkek üreme hücresi olan spermler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Genellikle kalın dokulu, akışkan ve beyaz renkli olan meni sıvısı, bazı durumlarda renk ve kıvam bakımından farklılık gösterebilmektedir. Çoğunlukla yaşın ilerlemesine, beslenmeye, cinsel ilişki sıklığına ve olası doğurganlık sorunlarına işaret eden bu durum, birtakım sağlık sorunlarının da habercisi olabilmektedir.

Erkekte spermin su gibi gelmesinin nedenleri

Sulu meni için birkaç olası nedenden söz etmek mümkündür. Bunların çoğu tedavi edilebilir veya önlenebilir. Buna göre en yaygın neden, düşük sperm sayısıdır. Bu durum aynı zamanda oligospermi olarak da bilinmektedir. Oligospermi teşhisi konulması için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre bir milimetre menide 15 milyondan daha az spermin bulunması gerekmektedir. Bu durumun her zaman belirgin bir sebebi olmamakla birlikte, bilinen bazı nedenleri şunlardır:

• Varikosel,
• Enfeksiyonlar,
• Klinefelter Sendromu,
• Sık boşalma,
• Meninin geri kaçması,
• Çinko eksikliği,
• Tümörler,
• Hormon dengesizlikleri,
• Radyasyona maruz kalma veya uyuşturucu maddelerin kullanımı,
• Endüstriyel kimyasallar ve
• Herbisitler (bitkileri kontrol etmek için kullanılan ve toksik etki oluşturan bir madde).

Erkek kısırlığının önemli ve tedavi edilebilir bir nedeni olan varikosel, testislerin içerisinde bulunduğu skrotumdan testislere gelen toplar damarların şişmesi durumudur. Birçok erkekte semptom göstermeksizin oluşan varikosel, bazı durumlarda sperm üretiminde ve kalitesinde bozulmalara neden olabilmektedir. Çocuk sahibi olamayan erkeklerin önemli bir bölümünde rastlanan bu durum, meni kıvamını da doğrudan etkilemektedir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte yine çeşitli enfeksiyonlar da menide renk ve yoğunluk kaybına yol açmaktadır. Örnekler arasında gonore gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalık veya epididimit gibi üreme organının iltihaplanmasına neden olan başka bir enfeksiyon türü yer alır.

Erkekte fazladan bir X kromozomu bulunması sebebi ile ortaya çıkan ve düşük sperm sayısına neden olan Klinefelter Sendromu da yine sulu meni problemine sebep olan bir diğer önemli hastalıktır.
Bunun yanı sıra çok sık boşalma, dışarı atılması gereken meninin geriye yani mesaneye doğru kaçması ve sperm üretiminde rol oynayan çinkonun vücutta eksik bulunması da bu sorunu artıran sebepler arasındadır. Araştırmalar, yeterli düzeyde çinkoya sahip erkeklerin veya çinko eksikliği olan ve çinko sülfat takviyesi alan erkeklerin, anti-sperm antikorlarının etkileriyle daha iyi savaşabileceğini göstermiştir.

Haberin Devamı

Ayrıca, testislerde bulunan kötü huylu ve iyi huylu tümörler de sperm kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu süreçte hormon dengesizliklerinin de rolü oldukça büyüktür. Testislerde, hipofiz bezinde ve hipotalamusta üretilen hormonların tümü, sağlıklı sperm sayısı üretmek için gereklidir. Bu hormonların herhangi birinde değişiklik olması, sperm sayısını azaltıcı etkiye sahip olabilmektedir.

Sperm sayısını azaltan birtakım çevresel faktörler de mevcuttur. Sperm taşıyan tüplerle ilgili yaralanmaların yanı sıra alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu maddelerin kullanımı ile veya radyasyon, endüstriyel kimyasallar ve herbisitler ile fazla iç içe bir yaşam sürdürülmesi durumunda sperm sayısının düştüğü bilinmektedir. Elbette ki depresyon, duygusal stres ve fazla kilo alımı da diğer etkenlerdir.

Haberin Devamı

Spermin su gibi gelmesi doğurganlığı etkiler mi?

Sulu meni genellikle geçici bir durum olarak kabul edilir ve kendiliğinden düzelebilir. Ancak elbette ki bu soruna neden olan ve altta yatan sebebi araştırmak, herhangi bir hastalık ihtimalini gözden kaçırmamak adına önemlidir. Öyle ki sulu meninin uzun süre devam ettiği durumlarda, düşük sperm sayısından ve doğurganlığı etkileyecek diğer durumlardan da şüphelenilebilmektedir. Sulu meni, mutlaka hastanın kısır olduğu anlamına gelmemekle birlikte, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Bununla birlikte bazı yaşam değişiklikleri, vücuttaki eksikliklerin tamamlanması ve varsa hastalıkların iyileştirilmesi ile bu sorunun önüne geçilebilmektedir.

Haberin Devamı

Sulu meni için ne zaman doktora gidilmeli?

Sulu veya renksiz spermi bulunan erkekler mutlaka bir üroloji uzmanına danışması çok önemlidir. Bu sorun ile gelişen idrar yapmada zorluk veya idrar yapma esnasında yanma, testislerde ağrı veya rahatsızlık gibi semptomlardan herhangi biri varsa, hastanın vakit kaybetmeden tıbbi bir yardım alması gerekir.

Ayrıca, 1 yıl boyunca düzenli korunmasız ilişkiye giren ancak buna rağmen çocuk sahibi olamayan kişilerin de semen analizi (spermiogram) için yine uzman bir üroloji hekimine başvurmaları gerekmektedir.

Bu test, spermin ve meninin sağlığını kontrol etmek ve erkeğin üreme potansiyelini incelemek amacıyla yapılan mikroskobik bir testtir. Test ile;

• Erkeğin boşalması sonrası gelen meninin hacmine,
• Semenin kalın, jel benzeri bir sıvıdan daha sulu bir sıvı kıvamına geçmesi için gereken süre olan sıvılaşma süresine,
• Asitlik düzeyine,
• Sperm sayısına,
• Sperm motilitesine (hareketlilik yeteneği),
• Sperm boyutuna, şekline ve rengine bakılmaktadır.


Yazarın Tüm Yazıları