Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk KarataşYazarın Tüm Yazıları

İleri yaş erkeklerde sağlıklı bir cinsel yaşam mümkün

İnsanların yaş almasıyla birlikte hayatlarında çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Vücuttaki ve yaşam tarzındaki bu farklılaşmalar, erkeklerin cinselliğini de doğrudan etkilemektedir.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir cinsel birlikteliğin hem fiziksel hem de duygusal açıdan faydaları düşünüldüğünde, bu değişim sürecinin doğru yönetilmesi gerekliliği bir kez daha önem kazanmaktadır. Bununla birlikte asıl kabul edilmesi gereken nokta, alışılagelmiş cinsel yaşamın bir sonraki aşamaya olduğu gibi taşınamayacağıdır. Günümüzde birçok erkek yaşın ilerlemesine rağmen cinsellikte sadece fiziksel boyuta odaklanmaya devam etmekte; bu da erektil disfonksiyon gibi sorunların ortaya çıkması sonucunda endişe, suçluluk ve hayal kırıklığı hissedilmesine neden olmaktadır.

Erkeklerin yaş almasıyla ortaya çıkan değişiklikler nelerdir?

Zamanın ilerlemesi, testosteron seviyesinde azalmaya ve buna bağlı birtakım cinsel işlev bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu sorunlar arasında sık karşılaşılanlar şu şekildedir:

Haberin Devamı

- Cinsel dürtüde azalma,
- İlişki sırasında rahatsızlık veya ağrı hissi,
- Ereksiyon bozuklukları,
- Erken boşalma veya geç boşalma,
- Genel vücut görünümündeki değişikliklere bağlı özgüven kaybı,
- Güç ve dayanıklılıkta azalma ve
- Stres düzeyinde artış.

Cinsel aktivite ve genel vücut sağlığı ilişkisi

Sağlıklı bir cinsel yaşamın sürdürülememesinde yalnızca yaşa bağlı değişkenlerin değil, bazı ameliyatların ve kullanılan ilaçların da olumsuz etkisi bulunmaktadır. Öyle ki tansiyon ilaçları, antihistaminikler, antidepresanlar ve asit bloke edici ilaçlar, cinsel işlev üzerinde doğrudan rol oynayabilmektedir. Ayrıca, testosteron ve sperm değişiklikleri, sinir hasarı, kemik ve kas kaybı, demir düşüklüğü ve benzeri durumlar da bu sürecin sağlıklı yönetilmesini
engelleyebilmektedir.

Öte yandan kalp hastalığı, diyabet, kanser ve prostat sorunları gibi mevcut sağlık koşullarının da cinsel aktivitenin devamlılığı üzerinde negatif etkisi olabilmektedir. Ayrıca, her yaşta ortaya çıkabilen duygusal problemler de kişilerin cinsel açıdan motivasyon kaybetmesine sebep olabilmektedir. Tüm bu süreç göz önünde bulundurulduğunda ise düzenli bir ilişkinin beden sağlığı açısından önemine dikkat çekilebilir. Buna göre cinsel ilişkinin faydaları şu
şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

- Yeterli sıklıkta gerçekleştirilen ejakülasyon, prostat kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir.

- Bazı kronik ağrıların geçmesi ve depresyonun azalması adına yarar sağlamaktadır.

- Düzenlenen testosteron hormonu seviyesi sayesinde kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkisi vardır.

- Kan basıncının düzenlenmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

- Kişinin günlük hayatta daha mutlu ve özgüvenli olmasında yardımcıdır.

Hangi ileri yaş hastalıkları cinsel hayatı olumsuz etkiler?

İleri yaşlarda ortaya çıkan bazı hastalıklar, engeller, ilaçlar ve ameliyatlar nedeniyle kişilerin cinsel hayatından ödün vermeleri veya eskisi kadar zevk almamaları söz konusu olabilmektedir. Böyle bir durumda ise öncelikle altta yatan sorunun iyileştirilmesi amacıyla uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir. Buna göre cinselliğin sürdürülebilirliğini azaltan problemler şunları içermektedir:

Haberin Devamı

• Artrit ve kronik ağrılar,
• Bunama veya depresyon,
• Diyabet ve obezite,
• Kalp ve damar hastalıkları,
• Mesane kontrolünün kaybı veya idrar kaçırma,
• Peyronie hastalığı,
• Felç veya prostatektomi geçirmiş olmak.

Erkeklerin birçoğu için cinsel sorunlar hakkında bir uzman ile görüşmek başta rahatsız edici olabilmektedir. Ancak, tüm detayların bilinmesi ile etkili bir tedavinin planlanabileceği ve uygun yaşam tarzı değişikliği önerilerinin sunulabileceği unutulmamalıdır.

Sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürmek için öneriler

Cinsellik deneyimi yıldan yıla farklılaşsa da her yaşta hayatın önemli bir parçasıdır. Buna göre ileri yaştaki erkeklerin sağlıklı ve keyifli bir cinsel birlikteliğe devam edebilmeleri için bazı ipuçlarını göz önünde bulundurmaları tavsiye edilmektedir. Buna göre;

Haberin Devamı

- Partnerinizle konuşmayı ihmal etmeyin: İhtiyaçlarınızı, isteklerinizi ve endişelerinizi paylaşmak hem fiziksel hem de duygusal açıdan daha iyi bir ilişki kurmanızı sağlayabilir.

- Sağlık kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyin: Uzman bir hekim, cinsel yaşamınızı etkileyen uzun vadeli koşulları ve ilaçları yönetmenize yardımcı olabilir.

- Birlikteliğe yeniden anlam kazandırın: Rutini değiştirmek ve romantizm için daha fazla zaman ayırmak hem eşiniz ile aranızdaki bağı hem de libidonuzu güçlendirebilir.

- Kendinize iyi bakın: Ruh ve beden sağlığına özen göstermek, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak, sıvı tüketimini aksatmamak, uyku düzenine özen göstermek, mutluluğa zaman ayırmak ve elbette ki mümkün olduğunca stresten uzak durmak tüm sürecin akışını olumlu yönde değiştirecektir.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları