Obezite cerrahisi, göz sağlığını tehdit ediyor!

A vitamini eksikliği Afrika ve Güneydoğu Asya ülkeleri gibi açlık problemi olan ülkelerde sık izleniyor. Bu ülkelerde, A vitamini eksikliği nedeniyle her yıl 250.000 ila 500.000 çocuk kör oluyor. Bu çocukların yarısı görme yetisini kaybettikten sonra bir yıl içinde ölüyor.

Haberin Devamı

Eskiden ülkemizde ciddi A vitamini eksikliği hiç görülmezdi. Ancak son yıllarda ülkemizde de A vitamini yetmezliği ile sık karşılaşmaya başladık. Bunun nedeni obezite tedavisi için uygulanan mide ve ince bağırsak ameliyatları…

Obezite ameliyatları, A vitamini emilimini bozarak göz kuruluğu, gece körlüğü ve görme kaybı gibi ciddi yan etkilere yol açıyor…

Obezite cerrahisi, göz sağlığını tehdit ediyor

Hangi gıdalarda A vitamini bulunur?

Aşağıdaki besinlerde bolca A vitamini bulunur:

• Lifli yeşil sebzeler
• Turuncu sebzeler (havuç, tatlı patates, kabak)
• Yumurta
• Kavun

A vitamini gözlerimiz için niçin gerekli?

Işığın tüm spektrumunu görebilmemiz ve gözümüzün retina (ağ) tabakasının düzgün çalışması için belirli pigmentlerin üretilmesi gerekir. A vitamini eksikliği olduğunda; bu pigmentlerin üretimi durur ve gece körlüğü oluşur.

Haberin Devamı

Ayrıca gözümüzün kornea (şeffaf) tabakası da A vitaminine ihtiyaç duyar. A vitamini olmadan gözlerimiz gözyaşı üretemez; ciddi göz kuruluğu ve korneada şeffaflık kaybı gelişir.

A Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

A vitamini eksikliğinin ana belirtisi görme kaybı ve körlüktür.

Görme kaybı önce karanlıkta görme sorunu (gece körlüğü) olarak başlar. Ancak A vitamini eksikliği ilerledikçe, bu kişiler gündüz de görememeye başlar.

Göz akının üstündeki zar kurur; daha sonra korneada ülserler (açık yaralar) oluşur.

A Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

A vitamini eksikliği, A vitamini takviyesiyle tedavi edilir. A vitamini takviyeleri gece körlüğünü tersine çevirebilir. Ayrıca göz kuruluğunu da geçirir.

Ancak kornea ülserine bağlı yara izinin neden olduğu görme kaybı düzelmez.

Obezite cerrahisi geçiren kişilerin A vitamini eksikliği belirtileri konusunda bilinçli olması ve vitamin takviyelerini düzenli kullanması gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları