Revizyon rinoplasti işlemi ne zaman yapılabilir?

Rinoplasti ameliyatları için diğer estetik ameliyatlardan farklı olarak hasta cerrah diyaloğu, beklentilerin, olasılıkların paylaşılması, hastanın yüz oranı ve oranı çok önemlidir.

Haberin Devamı

Şekillendirilecek burun yapısı değerlendirilirken üst çene, alt çene, elmacık kemiklerinin buruna oranı, alın bölgesinin genişliği önemlidir. Örneğin çenesi uzun olan bir kişide burnun çok fazla kısaltılması veya küçültülmesi görsel açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle burun ameliyatlarında sadece buruna odaklanmak tek başına iyi bir burun yapılsa bile hayal kırıklığı yaratabilmektedir.
Ayrıca kadın ve erkekte burun yapısı farklı olduğu için kadın ve erkekte planlanan burun şekli tamamen farklıdır. Estetik burun ameliyatlarında tek tip burun şekli ameliyatları uzun vadede istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Sonuç olarak burun şekilleri yüze, kişiye ve beklentilere göre farklılık göstermektedir. Ameliyattan önce doktor ve hasta anlaşmalıdır.

Rinoplasti sonrası neler yaşanır?

Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında sorunun büyüklüğüne göre 1-3 saat arasında gerçekleştirilir. Anesteziye bağlı olarak kişi 1 gece hastanede kalır ve doktor kontrolünden sonra ertesi gün taburcu olabilir. Hastanede kullanılacak ağrı kesicilerle ilk günden sonra ilk bir hafta hafif ağrı olabilir. Ağrı, reçete edilen ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınabilir.

Ameliyattan sonra yüze düzenli olarak buz uygulanması morluk ve şişliklerin azalmasını hızlandıracaktır. İşlem sonrası burun içine silikon tampon ve atel kullanılır. Kullanılan silikon pedler kişinin nefes almasını engellemeyecek deliklere sahiptir. İşlem sonrası düzenli burun yıkama ile burundan rahat nefes alınabilir.

Kullanılan bu silikon tamponlar ve atel 5-7 gün burunda kalacak ve sonrasında hekim tarafından çıkartılacaktır. Ameliyattan sonra kişiler buruna su değmeyecek şekilde duş alabilirler. Ameliyattan sonra morluk ve şişlikler 10 gün içerisinde tamamen kaybolacak, burnun son şeklini alması ise 6 ayı bulacaktır.

Rinoplasti için yaş sınırı var mı?

Şiddetli burun tıkanıklığı ve nefes almada zorluk durumlarında rinoplasti hemen uygulanmalıdır. Ancak burun herhangi bir sağlık sorunu oluşturmuyorsa ve sadece estetik amaçlı ameliyat yapılıyorsa kişinin vücut gelişimini tamamlamasını beklemesi gerekir.

Hasta kendi burnunun şeklini seçebiliyor mu?

Burun şekli hastanın istek ve beklentileri dikkate alınarak belirlenir ve doktor tavsiyesi yanında burun şekline karar vermede en önemli faktörlerden biri cinsiyet, yüz şekli ve cilt tipidir.

Rinoplasti ile doğal görünümlü bir burun elde etmek mümkün müdür?

Hasta doğal görünümlü bir burun istiyorsa bu konuda doktoruna bilgi vermelidir. Bilgisayar programları kullanılarak ameliyattan önce burun şekli hastaya önceden gösterilebilir, böylece hasta burnun nasıl yapılacağını görme şansına sahip olur ve değiştirmek istediği noktaları doktoruyla paylaşabilir ve sahiplenilebilir.

Burun estetiği sonrası morluklar ve ödem ne zaman geçer?

Ameliyat sonrası 1 hafta kadar ödem ve morluklar olacaktır ancak bu morluk ve ödemler zamanla kaybolacaktır.

Revizyon (sekonder rinoplasti) ameliyatı neden yapılır?

Daha önce burun estetiği yaptırmış ancak yine de sonuçtan memnun olmayan ya da ameliyat sonrası nefes darlığı gibi sağlık sorunları yaşayan hastalar bu sorunları gidermek için ikinci bir burun estetiği yaptırabilirler.

Rinoplasti ağrılı mıdır?

Kemik ve dokulara yapılan cerrahi müdahaleler nedeniyle ameliyattan sonraki birkaç gün hafif ağrılar hissedilebilir ancak bu ağrılar ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

Rinoplasti solunum problemlerini çözer mi?

Nefes alma sorunu burundaki şekil bozukluklarından kaynaklanıyorsa burun estetiği ile sorun kolayca çözülebilir.

Ameliyattan sonra günlük hayatıma ne zaman dönebilirim?

Hasta taburcu olduktan hemen sonra günlük hayatına dönebilir ancak genellikle hastalar tampon ve atel yerindeyken dışarı çıkmayı tercih etmezler. Tampon ve atel burun estetiğinden yaklaşık 5 gün sonra çıkarılır ve burun üzerine küçük bir bant konur, bu bant burun estetiğinden yaklaşık 14 gün sonra çıkarılır. Ameliyattan sonraki 7. günde günlük hayata dönülebilir.

Rinoplasti için en uygun mevsim hangisidir?

Burun estetiği 4 mevsim yapılabilir ancak burun estetiği sonrası burnun güneş ışığından korunması gerekliliği nedeniyle burun estetiği için en uygun mevsimlerin kış ve ilkbahar olduğunu söyleyebiliriz. Yazın burun estetiği olmak isteyen hastaların burun estetiği sonrası özellikle ilk 1 ay burunlarını güneş ışığından korumaları gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları