Hoş geldin Eylül

Eylül ayı ile okulların açılması, yazın bitmesi derken, yeni bir sezona ‘Merhaba’ diyoruz. Kimisi yaz boyunca beslenme, diyet, spor programını uygulamayı başarırken, kimi bu hedefini sonbahara, Eylül sonrasına bıraktı.

Haberin Devamı

Yaz ayında özellikle tatillerde yediğimiz açık büfeler, dondurmalar derken belki de yeni sezona fazla kilolarla başlamış olabilirsiniz. Ancak panik olmayın, eğer ki aldığınız birkaç kilo ise bunu vermeniz mümkün. Sadece güzel bir sistem oluşturmanız gerekiyor.
Ancak fazla kilolarınız birkaç kilodan fazla ise artık yeni yaşam modeli oluşturmanız için harika bir fırsat. Çünkü seneye yaz ayında daha sağlıklı ve daha fit bir görünüm için şimdiden kolları sıvamanız gerekiyor.

Öncelikle adım adım ilerlemeye çalışın. Hatalarınızın ne olduğunu tespit etmelisiniz. Hareketsizlik mi, gece atıştırmalığı mı, bitmek bilmeyen bir iştah sorunu mu, şeker bağımlılığı mı? Bunlardan hangisi/hangileri olduğuna bakıp yavaş yavaş değişim oluşturmalısınız. Tek başınıza yapamıyorsanız bir diyetisyenden yardım almaya çalışın. Böylece hem sağlığınız adına hata yapmamış olursunuz hem de sorumluluk bilinci ile bu alışkanlıkları kazanmak daha kolay olur.

• Artık aşırı sıcaklar yavaş yavaş yerini ılık havalara bırakıyor. Dışarıda yürüyüşler organize edilebilir. Yaz ortasında bazen sabah erken saatlerde bile yürümek zor olabiliyor. Özellikle kronik rahatsızlıkları olan bireylerde (tansiyon, kalp gibi) sıcaklarda dışarı çıkılmasını önermiyorduk. Daha hareketli bir yaşam sizin kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

• Genelde en çok ihmal edilen şeylerden bir tanesi su tüketimidir. Sıcaklarda su içmesi kolayken sonraları bu alışkanlığı azaltabiliyoruz. Mutlaka gün içerisinde ne kadar su içtiğinizin takibini yapmaya çalışın. Günlük 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini unutmayalım.

• Özellikle taze sebze ve meyveleri artırmaya çalışın. Konserve ürünlerde tuzlama olabileceğinden ya da kuru meyvelerde şeker miktarı daha fazla olacağından mutlaka taze sebze meyvelere yer vermeye çalışın.

• Haftalık beslenme planı oluşturun. Haftalık bazda yiyeceklerinizi belirlerseniz diyetinizi yaparken hata olasılığını azaltmış olursunuz. Size uygun protein/karbonhidrat/yağ dengesine göre haftalık yemek listesi oluşturup, alışverişinizi ona göre yapmalısınız.

Haberin Devamı

• Her öğünde mutlaka salata olmasına özen gösterin. Lif miktarını artırmak bizim için uzun süre tok kalmamızı sağlayacaktır.

• Gece atıştırmalıklarınız kontrol edin. Eğer geç saatlerde çok abur cubur yiyorsanız, bunları öncelikle sağlıklı olanlarla yer değiştirin. Cips, çikolata, dondurma yerine süt ürünleri(yoğurt/kefir/ayran vb.) ya da çiğ kuru yemişler olacak şekilde değiştirmeye çalışın.

• Dışarıda yediğiniz yemek planlamasını daha sağlıklı alternatiflerle yer değiştirin. Çoğunlukla en çok sosyalleşirken hatalar yapıyoruz. Bu yüzden de çoğu zaman diyete başlandığında arkadaşlarla buluşmaları kesebiliyoruz. Oysa ki arkadaşınızla içeceğiniz kahvenin kremalı olmaması, şekerli olmaması yeterli olacaktır. Bunun yerine sütlü ya da filtre kahve/americano tercih edebilirsiniz. Ya da yemeklerde fast food içerikli yiyecekler yerine menüdeki daha sağlıklı alternatiflere yönelebilirsiniz. Gerekirse arkadaşlarınızla bu konuda pazarlık bile yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

• Eğer sağlık problemleriniz varsa bunun kontrollerini ihmal etmeyin. Yorgunluk, halsizlik, sabah uyanırken zorlanma hatta dayak yemiş gibi uyanma hali varsa mutlaka vitamin minerallerin kontrollerinin yapılması gerekir. Eksik vitamin ya da mineraller bu şikayetleri beraberinde getirir. 

Bu şekilde adım adım ilerleyerek sağlıklı beslenme modeline geçiş yapılabilir. Bu sırada da fazla olan kilolarınızdan kurtulmaya başlamış olacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları