Folik asit nedir? Folik asit içeren besinler

Suda çözünen bir vitamin olup, hücre üretimi için oldukça gereklidir. Kansere neden olan durumların önüne geçmeyi sağlar. Çünkü kemik iliğinde bulunan beyaz kan hücresini ve kırmızı kan hücresini üretirler.

Haberin Devamı

Ülkemizde özellikle doğurganlık çağına gelmiş kadınlarda hele ki gebelik düşünüyorsa, tahlil bakılmaksızın folik asit takviyesi başlanır. Bu nedenle özellikle hamilelik dönemi kullanımı yaygınlaşmış, ismi daha çok duyulmaya başlanmıştır. Depo vitamin değildir. Suda eriyen vitamindir. Bu nedenle fazlası vücuttan atılır. Fazlasının bir sorun olmaması sebebiyle takviyelendirme yapılır ancak eksikliğinde pek çok sorun yaşanabilir. Nörol tüp defekt olarak bilinen hastalığın önüne geçilmesini sağlayan folik asit, bu anlamda bebekler için pek çok hayat kurtarmıştır. Gebelik döneminde folik asit ihtiyacı neredeyse %50 kadar arttığı için bu dönemde kullanılması tavsiye edilir.

Gebelik dışında ne gibi önemi vardır?

Çölyak, kısa bağırsak sendromu, alkolizm, anemi (kansızlık), kemoterapi, diyaliz gibi durumlar folik asit eksikliğine yol açar. Folik asit eksikliğinde ise; sinir sistemi rahatsızlıkları, sinirlilik, halsizlik, yorgunluk, büyüme gelişmede yavaşlama, depresyon gibi sinir hastalıkları, anksiyete, nefes darlığı, ülser, ağız yaraları(aft), ağızda çatlaklar, saçlarda beyazlama gibi pek çok komplikasyon sayılabilir.

Özellikle DNA-RNA kopyalanması sırasında azotlu organik bazların sentezinde görev alır. Bu nedenle oldukça elzemdir.

Özellikle kronik folik asit yetersizliği/eksikliği kişilerde anemi olarak bilinen kansızlık durumunun gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle eksikliği halinde mutlaka takviyelendirme yapılması gerekir.

Depresyon ile doğrudan bağlantı oluşturur.

Folik asit içeren besinler nelerdir?

Baklagiller: Mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller folik asit içeriği yüksek besinlerdir. 1 kase haşlanmış mercimek içerisinde yaklaşık 358 mcg kadar folik asit bulunur ki bu günlük ihtiyacı karşılamak için yeterlidir.

Kuşkonmaz: Ülkemizde tüketimi çok olmasa da folik asit içeriği oldukça yüksek bir besin olduğunu unutmamak gerekir.

Yumurta: Örnek protein olmasının harici, pek çok vitamin mineral açısından da zengin olan yumurta, folik asit içeriği de yüksek bir besindir ve günlük tüketimde önerilmektedir.

Tüm koyu yeşil yapraklı besinler: Ispanak, roka, maydanoz, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı besinlerde folik asit içeriği yüksektir.

Kuruyemişler: Kabuklu yemişlerin çoğunda folik asit yüksektir. Ama özellikle fındıkta folik asit içeriği diğer yemişlere kıyasla daha yüksektir.

Tropikal meyveler: Papaya, mango, avokado, muz gibi yiyeceklerde diğer meyvelere kıyasla daha fazla folik asit bulunur.

Peki folik asit eksikliğini nasıl anlayabiliriz? Günlük ne kadar almalıyız?

Günlük alınması gereken folik asit miktarı yaklaşık (yetişkin birey için) 400-800 mikrogram kadardır. Kan tahlili takibi yapılırken de 10 ng/mL üzerinde olacak şeklinde olmasını öneririz. (Kişiye göre cinsiyet-yaş vb. değişim gösterir.)

Yazarın Tüm Yazıları