Varikosel teşhisi alan hastaların en çok sorduğu sorular

Erkek kaynaklı kısırlığın en yaygın nedenlerinden biri olan varikosel, en basit tanımıyla skrotumdaki toplardamarların varisleşmesi durumudur. Derecesi doğrultusunda farklı belirtilere yol açabilir, varisleşen toplardamardan kirli kanın tersine akımı ile birlikte testislerin ısısının artmasına bağlı olarak testis fonksiyonlarında, sperm kalitesinde ve testosteron üretiminde düşüş meydana gelebilir. Varikoselin yol açabileceği potansiyel sorunlar hakkında farkındalığın yükselmesi varikosel hastalığı teşhis edilen erkeklerin soru işaretlerini de artırmıştır. Bu yazımda varikosel teşhisi alan hastaların en çok sorduğu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım. Faydalı olması dileğiyle…

Haberin Devamı

Varikosel Kendiliğinden Geçer mi?

Varikosel kendiliğinden geçebilen bir sağlık sorunu değildir. Az önce de belirttiğim gibi varikosel özünde bir damar hastalığıdır. Varikosel teşhisi alan hastaların genel sağlık durumları, yaşadıkları semptomlar ve çocuk sahibi olmayı planlayıp planlamadıkları doğrultusunda teşhis sonrası tedavi kararı verilebilir.

Varikosel Tedavisinde En Etkili Yöntem Hangisidir?

Mikrocerrahi ile varikoselektomi, varikosel tedavisinde altın standart olarak kabul edilir. Son derece hassas bir cerrahi olan mikrocerrahi ile varikoselektomi yalnızca mikrocerrahi deneyimine sahip uzmanlarca gerçekleştirilebilir. Kasık bölgesinden açılan 3-4 cm’lik bir kesiden yapılan ameliyat sırasında bölgenin 100 – 120 kat büyütülerek net bir şekilde görülmesini sağlayan gelişmiş mikroskop kullanılır. Böylece hem hâlihazırda varisleşen hem de varisleşme ihtimali bulunan toplardamarlar kapatılır. Geleneksel cerrahilerden farklı olarak mikrocerrahi ile varikosel ameliyatı sonrası hastalığın nüksetme oranı son derece düşüktür.

Haberin Devamı

Varikosel teşhisi alan hastaların en çok sorduğu sorular

Mikrocerrahi ile Vaikoselektominin Öne Çıkan Faydaları Nelerdir?

Az önce de vurguladığım gibi operasyon gelişmiş bir mikroskop eşliğinde gerçekleştirildiğinden varisleşen ve varisleşme ihtimali olan toplardamarları kapatabilmemiz hastalığın nüksetme riskini çok büyük ölçüde düşürüyor. Aynı zamanda testisleri besleyen atardamarı ve lenf damarlarını koruyabiliyoruz. Kanama riskinin minimize olması ile de birlikte konforlu bir tedavi sürecini tamamlayabiliyoruz.

Ameliyat Sonrası Sperm Değerleri Yükselir mi?

Varikosel tedavisi bir süreç olarak değerlendirilmelidir: Mikrocerrahi ile varikoselektomi operasyonu tedavinin ilk aşamasıdır. Operasyondan sonraki gün hastalar vitamin desteğine başlamalıdır. Sperm kalitesini artırmaya yönelik vitaminlerin önerilen süre boyunca, düzenli olarak kullanılması gerekir. Bu süreçte hastalara 3’er aylık periyotlarla spermiyogram uygulanarak sperm kalitesi takip edilir. Yapılan bilimsel çalışmalar ameliyattan 6-9 ay sonra sperm kalitesinde yükselme olduğunu göstermektedir.

Haberin Devamı

Varikosel Tedavisinden Sonra Çocuk Sahibi Olunabilir mi?

Varikosel tedavisinden sonra sperm kalitesinde yükselme elde edilebilir. Tedavi sonrası süreçte erkekler normal yollarla çocuk sahibi olabilirler. Ancak varikosel ameliyatı sonrası doğal yollarla çocuk sahibi olunacağına dair bir genelleme yapılamaz. Tedavi sonrasında sperm kalitesinin yükseltilmesi ile yardımcı üreme tekniklerinin de başarı oranı artabiliyor, ki bu çocuk sahibi olmak isteyen birçok çift için değerli bir gelişme anlamına geliyor. Her zaman olduğu gibi hastaların ameliyat sonrası süreçte yaşam tarzlarına dikkat etmeleri ve sperm kalitelerini düşürecek seçimlerden uzak durmaları gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları