Obezite erkek cinsel ve üreme sağlığını olumsuz yönde etkiliyor

Son yıllarda diyetin, egzersizin, alışkanlıkların, uyku düzeninin ve yaşadığımız çevrenin genel sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin bilimsel çalışmaların sayısı hızla artıyor. Yaşam tarzımızın kanserden alerjilere, psikiyatrik bozukluklardan şeker hastalığına, solunum yolu rahatsızlıklarından cilt hastalıklarına kadar bir çok sağlık sorununa yol açtığını artık biliyoruz. Vücudun neredeyse tüm hücrelerini etkileyen yaşam şeklimiz, erkeklere özgü bir takım hastalıkların ortaya çıkışına da neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda giderek artan sıklığı nedeniyle obezite, en önemli sağlık sorunları arasında sayılmakta. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaşayan milyonlarca insanın sağlığını ciddi şekilde tehdit eden obezite, vücuttaki tüm sistemler gibi üreme sistemini de olumsuz yönde etkiliyor. Her ne kadar toplumda sadece kadınlara özgü bir rahatsızlıkmış gibi algılansa da, bugün bir çok erkek obezite nedeniyle tedavi görüyor ve bu sağlık sorununun neden olduğu komplikasyonlardan dolayı cinsel problemler yaşıyor. 

Obezite problemi ile karşı karşıya olan erkeklerde prostat hastalıkları, sertleşme (ereksiyon) problemleri, erkeklik hormonu (testosteron) seviyesinde düşüklük ve infertilite (kısırlık) sorunları daha sık görülüyor. Obez erkeklerde ortaya çıkan bu erkek sağlığı problemlerinin oluşma mekanizmaları hala araştırılıyor ve her gün yeni tedavi alternatifleri geliştiriliyor.

Haberin Devamı

Obez erkeklerde üreme organlarının aşırı yağlanma nedeniyle fazla ısıya maruz kalması, testislerin yapı ve fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiliyor. Obezite nedeniyle fonksiyonları bozulan testisler daha az sperm üretiyor ve bu nedenle obez erkekler daha fazla kısırlık problemi ile karşı karşıya kalıyor.

Ayrıca testisler tarafından salgılanan erkeklik hormonu testosteron seviyeleri azalan obez erkeklerde sertleşme bozuklukları ve cinsel isteksizlik ortaya çıkabiliyor. Obez erkeklerde zaten azalmış olan testosteronun, yağ dokusunda bulunan bir enzim ile kadınlık hormonu olan östrojene dönüşmesi de, mevcut cinsel problemlerin daha da belirgin hale gelmesine olanak veriyor. 

Obez erkeklerde oldukça sık görülen bu rahatsızlıkların ortaya çıkışını engellemek veya en azından geciktirmek için öncelikle sağlıklı bir yaşam şekli benimsemek ve aşırı kilolardan kurtulmak gerekiyor. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile bir çok obez erkek fazla kilolarından kurtulabiliyor ve cinsel sağlık sorunlarının önüne geçiyor. Yaşam şekli düzenlemeleri ile yeteri derece kilo veremeyen hastalar, son yıllarda giderek daha popüler hale gelen tıbbi ve cerrahi tedavilerden oldukça başarılı sonuçlar elde edebiliyor. Obezite problemi yaşayan erkek hastaların, diğer hastalıklarının yanı sıra cinsel sağlık sorunlarını da dile getirmeleri ve bu sorunlar için tıbbi tedavi olanaklarından faydalanmaları, bu hastaların ve onların partnerlerinin yaşam kalitesini iyileştirmek açısından önem arz ediyor.

Referans: 

Haberin Devamı

“Effect of Lifestyle on Men’s Health” (https://www.elsevier.com/books/effects-of-lifestyle-on-mens-health/yafi/978-0-12-816665-9).

Yazarın Tüm Yazıları