GeriPratik Bilgiler Tuvalet Nasıl Temizlenir? Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tuvalet Nasıl Temizlenir? Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?

Tuvalet Nasıl Temizlenir? Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?

Ortak kullanım alanlarından biri olan tuvalet temizliğinin düzenli olarak yapılması sağlık ve hijyen açısından önemlidir. Bu alanların su ile temas halinde olmaları, havalandırma imkanlarının kısıtlı olması ve nemli olmaları sebebiyle temizliklerinin daha özenli yapılması gerekir. Bakterilerin üremesi için uygun olan tuvaletleri temizlemek bazı malzemelerin kullanılması gerekir. İşte, detaylar.

Tuvalet temizliğinde sıklıkla kullanılan ürünlerin başında çamaşır suyu gelir. Çamaşır suyu leke ve mikropları ortadan kaldıran etkili bir malzemedir. Çamaşır suyunu kullanırken dikkatli olunması gerekir.

Tuvalet Nasıl Temizlenir?

Tuvaletler nemin en fazla olduğu yerlerden biridir. Nem bakterilerin çabuk çoğalmasına neden olur. Bu nedenle tuvaletler sık sık temizlenmelidir. Tuvalet temizliğine başlamadan önce iş sağlığı ve güvenliği için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Tuvaleti temizlemeye başlamadan önce ellere eldiven takılmalı, tuvaletin camı açılmalı ve temizlik malzemelerini dikkatli kullanarak bunları solumamaya özen gösterilmelidir.

Tuvalet temizliği için iyi bir fırça, çamaşır suyu, kireç önleyici deterjan, ve koku giderici gibi malzemeler temin edilmelidir. Temizlik için seçilen fırçalar dayanıklı olmalı yumuşak fırçalar eğilip büküleceği için tercih edilmemelidir. Aynı zamanda tuvalet fırçalarının paslanmaz özellikte olması gerekir. Aksi taktirde su ile temas eden fırçalar belli bir zaman sonra paslanarak kötü bir görüntüye sahip olur. Bu nedenle paslanmaz ve sert fırçalar tuvalet temizliği için tercih edilmelidir.

Çamaşır suyu ve kireç önleyici tuvaletlerin temiz olmasını sağlayan malzemelerdir. Ancak bu iki ürünün aynı anda kullanılmaması gerekir. İçlerinde yer alan kimyasal maddeler farklı tepkimelere yol açarak zehirlenmelere neden olabilir. Bu nedenle ilk önce çamaşır suyu ile temizlik yapılmalı, çamaşır suyu durulandıktan sonra kireç önleyici deterjan kullanılmalıdır.

Çamaşır suyunu tuvalete dökerek bir süre beklemek ardından da fırça ile iyice fırçalamak gerekir. Çamaşır suyunun ardından kireç önleyici deterjan dökülür ve fırçalama işlemine devam edilir. Fırçalama işi bittikten sonra Sprey ya da krem formundaki mineralli temizleyicilerle tuvalet temizlenir. Bol su ile durulanır. Durulama işi bittikten sonra fazla sular çektirilir. Tuvaletlerin temizlikten sonra iyice havalandırılması gerekir.

Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?

Tuvalet temizliğinden en üst düzeyde fayda sağlamak için doğru malzemeler ve doğru yöntemlerin kullanılması gerekir. Bakteri yuvası olan tuvaletler dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Tuvalet temizlerken en fazla kullanılan malzeme çamaşır suyudur. Çamaşır suyu tuvalet için yapılan temizliğin daha kalıcı olmasını sağlar. Özellikle kirli ve nemden küflenmiş tuvaletler için çamaşır suyunun mutlaka kullanılması gerekir.

İş yeri, ofis gibi birçok insan tarafından kullanılan tuvaletler temizlenirken temizliğe başlamadan önce yapılması gerekenler vardır. Bunlar; temizlik yapacak kişilerin koruyucu kıyafetler giymesi, ellerini korumak için eldiven takması, su geçirmeyen bir bot giymesi, personelin kayıp düşmesini önlemek için uyarıcı levhalar kullanılması, maske takılması, temizlik sırasında kapıların açık kalması ve malzemelerin birbirine karıştırılmaması gibi.

Tuvaletlerin temizlendikten sonra uzun süre hijyenik kalabilmesi için koku giderici malzemeler kullanılmalıdır. Bu ürünler içinde yer alan aktif bileşenler tuvaletin uzun süre temiz kalmasını sağlar. Farklı koku aromaları sayesinde tuvaletlerde oluşacak kötü kokulara engel olur.

Tuvalet temizliğinde kirleri yok etmek için ovma ya da fırçalama işleminin iyi yapılması gerekir. Geçmeyen lekeler için yapılan işlemler tekrar edilmelidir. Tuvaletlere temizlik malzemeleri döküldükten sonra buralarda fazla vakit geçirmeden temizlik yapılmalı ve durulama işlemine geçilmelidir. Temizlik maddesinin içinde bulunan kimyasal maddeler insan sağlığı için risk oluşturur. Bu nedenle bu maddeleri solumadan ve cilde temas ettirmeden temizlik işleminin yapılması gerekir.

 

False