Geriİsimler Sözlüğü Satranç Taşları İsimleri Nelerdir, Nasıl Dizilir Ve Kaçta Tanedir? Özellikleri, Hareketleri Ve Puanları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Satranç Taşları İsimleri Nelerdir, Nasıl Dizilir Ve Kaçta Tanedir? Özellikleri, Hareketleri Ve Puanları

Satranç Taşları İsimleri Nelerdir, Nasıl Dizilir Ve Kaçta Tanedir? Özellikleri, Hareketleri Ve Puanları

Satranç bir masa oyunudur. Bu masa oyunu iki kişi arasında oynanmaktadır. Bir satranç tahtası ve özel taşları vardır. Hatta satranç oyunu bir spor dalı olarak da kabul görmüştür. Bu amaçla dünyada turnuvaları da düzenlenmektedir. Satranç tahtası kara bir alandır. Bu alanda toplam 64 tane kare şekli bulunur. Bu karelerin yarısı beyaz renkte yarısı da siyah renktedir. Bu alan üzerine yerleşmiş 32 tane de satranç taşı bulunmaktadır. Satranç taşları isimleri nelerdir, nasıl dizilir, kaç tanedir, özellikleri nelerdir, hareketleri nasıldır ve puanları nasıldır tüm detayları ile derledik.

Satranç oyunu milattan sonra 6. yüzyılda Hindistan ülkesinde ortaya çıkmıştır. Günümüzde de Türkiye ülkesinde satranç büyük bir zevkle oynanmaktadır. Hatta ülkemizde bir zeka oyunu olarak görülmektedir. Mutlaka çevremizde ustaca satranç oynayan kişiler vardır. Bizler çocuklarımıza da satranç oyunu öğretmede meraklıyızdır. 

 Satranç Taşları İsimleri Nelerdir? 

 Satranç taşlarının her birinin bir ismi vardır. Bu taşlardan sekiz adet aynı olan taşın ismi piyondur. İki adet aynı olan taşın ismi attır. İki adet aynı olan taşın ismi fildir. İki adet aynı olan taşın ismi kaledir. Bir adet olan taşın ismi vezirdir. Bir adet olan diğer taşın ismi ise şahtır. 

 Satranç Taşları Nasıl Dizilir? 

 Satranç taşlarını satranç tahtasına doğru dizmek tam olarak 8 adımdan geçmektedir. Bu adımlardan birincisi satranç tahtasını sağ alt kare beyaz renk olacak şekilde yerleştirmektir. Bu yerleştirmeden sonra ikinci adım gelmektedir. 

 İkinci adımda ise iki adet elimizde bulunan kale taşını her iki köşeye de yerleştirmek olacaktır. Üçüncü adımda ise at olan taşları bu kale taşlarının yanına yerleştirmektir. Dördüncü adımda da fil olan taşlar at olan taşların iç kısmına yerleştirilmektedir. Beşinci adımda vezir taşının yerleştirilmesi gelmektedir. Vezir taşı geriye kalan aynı renkli kareye koyulur. 

 Şah taşı da ilk sırada kalan en son kareye koyulur. Bu adım da altıncı adımdır. Bilindiği gibi piyon taşları oldukça fazla sayıdadır. Bu piyon taşları da ikinci sıra boyunca yerleştirilmektedir. Bu adım da yedinci adımdır.

  Satranç taşlarının dizilmesinde sekizinci ve son adım olan da taşların sıralanmasını gözden geçirmektir. Bu gözden geçirme sizlere sağlama yaptıracak ve oyuna başlamadan doğru oyun zevki sunacaktır. 

 Satranç Taşları Kaç Tanedir? 

 Satranç taşları toplamda 32 tanedir. Bu taşlar simge yani sembol şeklindedir. Taşların renkleri siyah ve beyaz olacak şekilde iki farklı kategoridedir. Bunun nedeni ise iki oyuncunun taşlarını birbirinden ayırt edebilmektir. 32 taştan başlangıç seviyesinde 16 taş bir oyuncuya diğer 16 taş da diğer oyuncuya aittir. 

 Satranç Taşlarının Özellikleri 

 Satrançta piyon taşlarının, vezir taşının, fil taşlarının, at taşlarının, kale taşlarının ve şah taşının ayrı ayrı hareketleri ve özellikleri vardır. 

 İki kişiyle oynanan satranç oyununda her oyuncu kendi taşlarını hareket ettirir. Satranç oyununun bir amacı vardır. Bu amaç rakibin taşlarının hepsini yok etmek değildir. Rakibin şah taşını ele geçirmek asıl amaçtır. Satranç oyununda rakibin şah taşını ele geçirdiğinizde rakibinizi mat etmiş olursunuz. Satranç oyununun zevkli ve zor olmasının nedeni ise değişik taşların bulunmasıdır. Altı farklı özellikte taş vardır ve bu taşlar satranç oyununu zenginleştirmektedir. 

 Satranç Taşlarının Hareketleri 

 Piyon, at, kale, fil, vezir ve şah satranç taşlarının ayrı ayrı hareketleri ve özellikleri bulunmaktadır. Piyon taşları her oyuncuda 8 adet bulunmaktadır. Piyon taşlarının değeri en az seviyededir. Bu taşlar sadece ileriye doğru hareket edebilmektedir. Piyon taşları çaprazında bulunan taşları yemektedir. Oyunun ilk başında sadece iki karede ilerleyebilmektedir. Daha sonrasında ise isterse her defasında sadece tek karede ilerleyebilmektedir. 

 At taşları her oyuncuda iki tane vardır. At taşları iki ileri bir yana hareketini yapmaktadır. Hatta bu harekete L hareketi denmektedir. Bu taşlar doğrusal hareket etmezler. At taşlarının en büyük özelliği diğer taşların üstünden geçebiliyor olmalarıdır. 

 Kale taşları da her oyuncuda iki tane vardır. Bu taşların hareketi de dikey ve yatay şeklindedir. Fil taşları da her oyuncuda iki tane bulunmaktadır. Fil taşları her yöne çapraz şeklinde hareket etmektedir. 

 Vezir taşı her oyuncuda tek sayıda bulunmaktadır. Vezir taşı dikey, çapraz ve yatay olacak şekilde tahtada her yöne hareket edebilmektedir. Kısaca vezir taşı hem fil taşının hem de kale taşlarının yeteneklerine sahiptir. Bu yüzden de en güçlü taştır. 

 Son taş olan şah taşı da her oyuncuda bir tane bulunmaktadır. Tıpkı vezir gibi dikey, yatay ve çapraz olacak şekilde her yöne hareket edebilmektedir. Şah taşının vezir taşından farkı ise her yöne olan bu hareketleri sadece bir kez yapabilmektedir. Şah taşı ise en önemli taştır. Çünkü her oyuncu kendi şah taşını korumalıdır. Rakibin şah taşı ele geçtiğinde oyun biter ve rakip mat edilmiş olur. 

 Satranç Taşlarının Puanları 

 Satranç taşlarının puanları şöyle sıralanmaktadır: 

Vezir taşı 9 puandır. 

Fil taşı 3 puandır.

 At taşı 3 puandır. 

Kale taşı 5 puandır. 

Piyon taşı 1 puandır. 

Şah taşı a sonsuz düzeyde ve sınırsız puana sahiptir. 

Bu sıralama ve listeden de anlayacağımız gibi satranç oyununda en güçlü taş vezir taşı en önemli taş ise şah taşıdır. Vezir taşından sonra da puan olarak güçlü taşlar kale taşlarıdır. 

False