Geriİsimler Sözlüğü Nehir İsimleri - Türkiye'de Ve Dünyada En Çok Bilinen Ünlü Nehirler Ve İsimleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Nehir İsimleri - Türkiye'de Ve Dünyada En Çok Bilinen Ünlü Nehirler Ve İsimleri

Nehir İsimleri - Türkiye'de Ve Dünyada En Çok Bilinen Ünlü Nehirler Ve İsimleri

Dünyanın dört bir yanında popüler olan birçok nehir bulunmaktadır. Bu nehirlerin bazıları uzunluğu ile bazıları ise derinliği ile meşhurdur. Ayrıca farklı özelliklere sahip olan daha çok sayıda nehir olduğu görülmektedir. Nehir isimleri - Türkiye'de ve Dünyada en çok bilinen ünlü nehirler ve isimleri nelerdir detayları ile derledik.

Dünyaca ünlü olan nehirler ve ülkemizde yer alan nehirler sıkça merak edilmektedir. Bu nehirlerin farklı özellikleri olduğu için herkesçe merak konusu olmaktadır. Hem Türkiye hem de dünyada isim yapmış olan nehirleri öğrenmek genel kültür açısından da çok önemlidir. Zaten nehirler birçok zaman karşımıza çıkan bir konu olarak bilinmektedir. 

Nehir İsimleri - Türkiye'de ve Dünyada en Çok Bilinen Ünlü Nehirler ve İsimleri 

Ülkemizde ve dünyada yer alan her nehrin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Dünya genelinde oldukça çok nehir bulunsa da bazıları daha çok ilgi çekmeyi başarmıştır. Bunun için ünlü olan nehirler ve özellikleri herkesçe merak edilmektedir. 

Türkiye'de En Çok Bilinen Ünlü Nehirler ve İsimleri 

Fırat Nehri 

Türkiye'de en çok bilinen nehirler arasında Fırat nehri önemli bir konumda yer almaktadır. Nehrin ünlü olmasından dolayı neredeyse herkes duymuştur. 770 km uzunluğa sahip olan nehrin bazı kaynaklara göre 1200 km olduğu söylenmektedir. 

Fırat nehri; Erzincan, Elazığ, Tunceli, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, ve Gaziantep illerinden geçmektedir. 

Kızılırmak 

Türkiye sınırları içerisinde başlayıp da yine ülke sınırlarında akışını tamamlayan en büyük nehir Kızılırmak'tır. Nehrin toplam uzunluğu ise 1355 km olarak bilinmektedir. Nehrin mükemmel bir yapısı olduğu da dikkat çekmektedir. 

Dicle Nehri

 Nehrin Türkiye sınırlarındaki uzunluğu 530 km olarak bilinmektedir. Fırat ve Dicle nehirlerinin birleştiği nokta ise Şattülarab olarak adlandırılmıştır. Özellikle Ortadoğu'nun hayat kaynağı olarak bilinen Dicle, Basra Körfezi'ne kadar ulaşmaktadır. 

Yeşilırmak 

Toplam 520 km uzunluğunda olan nehir geçmişten günümüze kadar Anadolu insanının su kaynağı olmuştur. Nehir üzerinde Hasan Uğurlu Barajı olmak üzere 4 adet baraj yer almaktadır. 

Sakarya Nehri

 Sakarya Nehri, Türkiye'nin en büyük 3. nehri olarak bilinmektedir. Nehrin uzunluğu ise 810 km'dir. Bu nehir Eskişehir, Ankara, Bilecik ve Sakarya illerinden geçmektedir. Üzerinde 10 adet Hes barajı bulunmaktadır.

 Dünyada en Çok Bilinen Ünlü Nehirler ve İsimleri 

Nil Nehri 

Dünyanın en ünlü nehirlerinden birisi Nil'dir. Bu nehrin toplam uzunluğu 6,695 km olarak bilinmektedir. Sahip olduğu uzunluk ile büyük bir üne sahip olduğu dikkat çekmektedir. Nehrin bulunduğu bölge ise Kuzeydoğu Afrika'dır. 

Amazon Nehri 

İsmi sıkça duyulan bu nehir Güney Amerika'da yer almaktadır. 6.400 km uzunluğunda olan nehir oldukça büyüktür. Hatta bu nehrin Nil'den daha uzun olduğu da düşünülmektedir. Zaten iki nehir arasında çokta fazla bir fark yoktur. Ayrıca bu nehir en fazla merak edilen nehirler arasında ilk başlarda yer almaktadır.

 Ganj Nehri

 2510 km uzunluğunda olan nehir isim yapmış nehirlerden birisidir. Hindistan ve Bangladeş sınırlarında yer alan nehrin Hindistan'da ölen kişilerin küllerinin döküldüğü nehir olarak da ünlendiği bilinmektedir.

 Tuna Nehri

  Tuna nehri, Avrupa'nın en büyük ikinci nehri olarak dikkat çekmektedir. Nehir Almanya, Romanya, Avusturya, Bulgaristan, Slovakya, Hırvatistan ve daha birçok ülkeden geçmektedir. 2,860 km kilometre uzunluğunda olması ise büyüklüğünü göstermektedir. Ayrıca bu nehir milyonlarca insanın taşımacılığı için kullanılmaktadır.

  Ren Nehri

 En meşhur nehirlerden biriside Ren'dir. Bu nehir tam olarak 6 ülkenin sınırından akmaktadır. Avrupa'nın en güzel suyolu bu nehir olarak bilinmektedir. Nehrin yaklaşık uzunluğu ise 1,320 km'dir. Günümüzde birçok turist burayı ziyaret etmektedir.

False