GeriPratik Bilgiler Laptop nasıl soğutulur? Laptop soğutma yöntemleri ve teknikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Laptop nasıl soğutulur? Laptop soğutma yöntemleri ve teknikleri

Laptop nasıl soğutulur? Laptop soğutma yöntemleri ve teknikleri

Laptoplar, çok fazla çalıştığı zaman ısınabiliyor. Her laptopun tolere edilebilen bir ısınma payı bulunur. Masaüstü bilgisayarlarda ise ısınma, fan kasanın arkasında bulunduğu için çok fark edilmez. Laptopun zarar görmemesi için soğutmak gerekir. Laptop nasıl soğutulur sizler için derledik.

Laptoplarda aşırı ısınma ise, donanım arızasına ve kalıcı bir hasara neden olabilir. Bu nedenle aşırı ısınan laptopun bazı yöntemler kullanılarak soğutulması gerekir.

Laptop Nasıl Soğutulur?

Her dizüstü bilgisayarda tolere edilebilen bir ısınma payı vardır. Aslında bilgisayarların tümünde bir süre sonra ısınma görülür. Masaüstü bilgisayarlarda ise, kasanın fan kısmı genellikle arkada olduğu için sıcaklık çok fark edilmez. Bilgisayarda aşırı sıcaklık artışı olursa yazılım, donanımsal bir hasarın meydana gelmesini önlemek için bilgisayarın ani olarak kapanmasına neden olur. Bilgisayarınızın aşırı bir şekilde ısındığını anlamak için fana dikkat etmeniz gerekir. Eğer fan her zaman maksimum hızda çalışıyorsa, dizüstü bilgisayarınızda aşırı oranda ısınma olduğunu gösterir.

Aşırı ısınan donanımlar ise, basınçtan kaçınmak için hızını önemli ölçüde düşürebilir. Bu durum da, laptopta yavaşlamaya yol açar. Dizüstü bilgisayarınızın ısısını ve hızını ölçmek için pek çok program kullanabilirsiniz. Bu programlar ise, bilgisayarınızın en çok hangi kısmının ısındığını da kolaylıkla belirler. Bilgisayar sistemlerinin ana sağlık sensörlerini de okuyan donanım izleme programları ise, kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilir.

Dizüstü bilgisayarlar, her zaman aşırı ısınmayı tolere edecek bir şekilde tasarlanır. Çünkü bilgisayarların ısınması beklenen bir durumdur. Bilgisayar ısınmaya başladığı zaman, fan çalışarak soğutma işlemini de devreye sokar. Hava giriş ya da çıkış kısımlarında yer alan tozu engelleyen ızgaraların yetersizliği ise, bilgisayarın ısınmasına yol açar. Aynı zamanda tıkalı fan ya da ısı emici ile işlemciler arasında bulunan ısı iletiminin olmaması da en önemli nedenler arasında yer alır. Dizüstü bilgisayarlarda bulunan parçaları çalıştıran elektriğin kullanım oranları, bilgisayardaki ısınmayı artırır. LED gibi parçalar çok az elektriğe ihtiyaç duyar ve ürettikleri ısı da ihmal edilebilir miktardadır. Grafik İşlem Birimi (GPU) ve Merkezi İşlem Birimi (CPU) gibi donanımların çalışması için de çok daha fazla elektrik gerekir. Hava delikleri, bilgisayar kasası ve tasarımı ısınan parçalarda görülen sıcaklığın diğer parçalar üzerine dağıtılmasına dayanılarak üretilir.

Laptop Soğutma Yöntemleri ve Teknikleri

Dizüstü bilgisayarınız aşırı ısındığı zaman yapmanız gereken çok basit bazı işlemler vardır. İlk ve en önemli adım ise, grafik kartının ve CPU’nun aşırı ısınmasını önleyen fanları temizlemektir. Bilgisayarın içine giren hava, tüm tozları da taşır. Hava girişinde bulunan ızgaraların zaman içinde tıkanması ise, kasa içinde hava sirkülasyonu oluşmasını engeller. Bu da fanı daha çok çalıştırır. Bu nedenle de bilgisayarınızın ısısı giderek yükselir.

Fanı ve bilgisayarın diğer parçalarını temizlemek için öncelikle bu parçalara erişmek gerekir. Bunu, bilgisayarınızı açarak da yapabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızı açmadan önce üreticisine başvurmanız ya da bilgisayarınızın kullanım talimatlarını da gözden geçirmeniz oldukça önemlidir. Soğutma sistemini de temizlemek için öncelikle bilgisayarı kapatmak, fişini ve pilini çıkarmak gerekir. Bu işlemler sırasında, kendinizi topraklayarak elektrikten korunmanız çok önemlidir.

Bilgisayarınızın soğutma sistemini temizlemeniz bilgisayarınızın aşırı ısınmasını engeller. Soğutma sistemini tamamen temizlemek için de elektrikli süpürgenin emiş gücünden yararlanabilirsiniz. Bu noktada en önemli olan, fanın yanlış yöne doğru dönmesini önlemektir. Aynı şekilde, hava püskürterek de kolaylıkla temizlik sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızda bulunan hava kanallarını açmak için, çeşitli basınçlı hava spreylerini de kullanabilirsiniz. Bu spreyler ise, bilgisayarlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Bu sayede laptopunuzu soğutabilirsiniz.

False