GeriPratik Bilgiler Laminasyon ne demek ve nasıl yapılır? Laminasyon makinesi nedir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Laminasyon ne demek ve nasıl yapılır? Laminasyon makinesi nedir

Laminasyon ne demek ve nasıl yapılır? Laminasyon makinesi nedir

Çeşitli sektörlere ait ürünlerin daha sağlam, modern ve kaliteli olmasına imkan sunan teknolojiye laminasyon adı verilir. Laminasyon birbirinden farklı özelliklere sahip olan malzemelerin ısı ve yapıştırıcı ile basınç uygulanarak birleştirilmesi esasına dayanmaktadır. Lamimasyon işlemi öncesinde birden fazla katmanı olan malzeme işlem sonrasında tek katmanlı olarak görünür. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Lamine işleminin en fazla uygulandığı sektörlerin başında giyim ve mobilya sektörü gelir. Giyim sektöründe laminelerin kullanılmasının sebepleri arasında sıcak tutması ve su geçirmemesi gelir.

Laminasyon Ne Demek?

Kumaş, ahşap, cam ve daha pek çok malzemeyi birbirine yapıştırma işlemine laminasyon denilmektedir. Kullanılan malzemenin özelliğine göre basınç ve ısı uygulanarak laminasyon işlemi yapılır. Laminasyonun amacı bir ürünün ısı, güç, görüntü ve ses yalıtımı gibi amaçlara uygun olarak işlenmesidir. Laminasyon sayesinde malzemeler daha önce sahip olmadığı özelliklere sahip olurlar. Bu özellikler malzemeye yüksek nitelikler ekleyerek malzemenin uzun ömürlü olmasını sağlar.

Laminasyon Nasıl Yapılır?

Laminasyon işlemi için uygulanan pek çok yöntem vardır. Laminasyon işlemlerinde uygulanan yöntem farklı olsa da temel prensip aynıdır. Bu işlemler sırasında çok farklı malzemeler kullanılmaktadır. Laminasyon yapılırken ana malzeme bazen ortada bazen üstte bazen de altta yer almaktadır. Bu süreci kolaylaştıracak cihazlar ve makineler bulunur.

Birleştirme işleminde kullanılan malzemeler birbirine benzer özellikler taşımaktadır. Fiziksel olarak aynı görünüme sahip olan bu malzemelerin arasına yapıştırıcı madde sürülebilir. Güçlü basım yapan bir makine ile malzemeler bir araya getirilerek basım tamamlanır. Laminasyonda ana malzeme çoğunlukla ortada bulunmaktadır. Bu malzemenin altı, üstü ve yanları aynı anda ya da ayrı ayrı lamine edilebilmektedir.

Sektörlerin hepsinde laminasyon yapmak için kullanılan malzeme farklıdır. Laminasyon işlemi hangi sektörde yapılırsa yapılsın amacı ürüne daha fazla nitelik kazandırmak, daha sağlam ve daha modern bir görünüme kavuşmasını sağlamaktır. Laminasyon işleminde kullanılan yöntemler birleştirme veya kaplama olarak belirtilir. Bir ürün için kullanılması uygun olan laminasyon yöntemi başka bir ürün için geçerli olmayabilir. Bu nedenle laminasyon işlemleri farklı ürünlerde standart olmamaktadır.

Laminasyon işlemi için geliştirilmiş özel makineler bulunmaktadır. Laminasyon işleminde kullanılacak malzemeler birbirine benziyorsa birleştirme yöntemi ile laminasyon yapılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus birleştirilecek maddelerin ebat olarak birbirleri ile uyumlu olması gerekir.

Malzemeler birleştirilirken yüksek miktarda ısı ve kaynaştırma kullanılır. Daha sonra bu malzemeler bir pres makinesi yardımı ile tek bir malzeme haline gelir. Kaplama yöntemi ise kaplama yapılacak ürünün kendisinden farklı malzemelerle kaplanması usulüne dayanmaktadır. Bu işlemde de birleştirme yönteminde olduğu gibi güçlü bir ısı kullanılır ve ana malzemenin orta katmanda olmasına dikkat edilir.

Laminasyon Makinesi Nedir?

Laminasyon makineleri sıcak ve soğuk olmak üzere iki çeşittir. Hangi lamine makinesinin kullanılacağına karar vermenin yolu kullanılacak malzemenin ne olduğunu bilmekten geçer. Laminasyon makineleri farklı ebatlardaki malzemeleri farklı hızda lamine edecek şekilde tasarlanmıştır. Laminasyon makinelerinin birçok özelliği birbirine benzese de okul, işletme ve kişisel kullanım için alınmak istenen laminasyon makinelerinin boyutu ve kullanım sıklığının göz önünde bulundurulması gerekir.

Laminasyon makineleri matbaacılık, spor malzemeleri, iç giyim, tekstil, yer döşeme ve dekorasyon ürünleri gibi malzemelerin üretim aşamasında kullanılmaktadır. Çanta, kemer gibi aksesuarlara uygulanacak işlemlerde de laminasyon makinesinden faydalanılır. Bu sayede ürünlerde solma gerçekleşmez ve daha uzun süre kullanılabilir. Farklı özellikteki kumaşları birbirine yapıştırma işlemlerinde de laminasyon makineleri kullanılır. Halı ve masa örtüsü gibi kalın malzemelere uygulanan laminasyon işlemi sayesinde ürünün uzun yıllar kullanılması amaçlanır.

False