GeriPratik Bilgiler Kolonya nedir ve kolonyada derece ne demek? Kolonya da hangi alkol var ve amonyak var mıdır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolonya nedir ve kolonyada derece ne demek? Kolonya da hangi alkol var ve amonyak var mıdır

Kolonya nedir ve kolonyada derece ne demek? Kolonya da hangi alkol var ve amonyak var mıdır

Farklı esansların karışımından meydana gelmiş olan parfümler kolonya olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde etil alkol, limon ve su ile beraber çiçek ve tütün esansı gibi karışımlar bulunur. Peki kolonya nedir ve kolonyada derece ne demek? Kolonyada hangi alkol var ve amonyak var mıdır? İşte, tüm detaylar.

Farklı kokulara sahip olan kolonyalar değişik esansların karışımı üzerinden meydana gelir. Aynı zamanda bir parfüm olarak bilinmesinin yanı sıra, limon ve su, etil alkol ile tütün esansı gibi birçok karışımlardan oluşturulabilir. Bu karışımlar ortaya çıkan esansa bağlı olarak farklı kokular sunar. Aynı zamanda içeriğinde etil alkol bulunduğu için alkol üzerinden derecelendirmeye sahiptir.

Kolonya Nedir?

İçinde lavanta, tütün esansı, limon, etil alkol ya da çiçek çeşitlerinin bulunduğu parfüm türüne kolonya denir. Hafif kokulu alkollü bir madde olarak da ifade edilecek kolonya, kelime bazında İtalyancadan Türkçeye yerleşmiştir. Verilen bu esanslar hepsi bir arada kullanılırken, değişik kokular yayması amaçlı farklı biçimlerde de karışımlar elde edilir. Karışımlar üzerinden ayrıca kolonya farklı renklere sahiptir. Etil alkol bağlamında ortaya çıkan derecelendirme ile standart bir yapısı bulunur.

Kolonyada Derece Ne Demek?

Kolonya üzerinde yer alan alkol oranı, kolonya içerisindeki etil alkol miktarını ortaya çıkarır. Bu etil alkol miktarı ise kolonyanın derecesi olarak ifade edilir. Bu durum kolonyanın temizlik ve hijyen kapasitesinin ne kadar yüksek olduğunu göstermek suretiyle, etkisini ortaya çıkarır. Yani alkol dereceleri ile içermiş olduğu etil alkol bağlamına uygun olarak kolonyanın dereceleri vardır. Genel olarak 70 ila 80 derece üzerinden oran kolonyada kullanılır. Bu miktar kolonyada içerisindeki %80 ila %90 arasındaki miktarı belirler. Geri kalan kısım ise kolonya içerisinde bulunan farklı esasları barındırmaktadır. Ağzı kapalı ve güneşten tutulduğu süre boyunca, kolonyanın içerdiği alkol ile esans eşliğinde 5 yıl kadar ömrü bulunur.

Kolonyada Hangi Alkol Var?

Kolonya içeriği etil alkol ve esans çeşitleri eşliğinde oluşur. Farklı esasların bir araya gelmesi ile beraber alkol ve etil alkol üzerinden kolonya meydana gelir. Üstelik bir kolonya içerisinde genel olarak %80 veya %90 kadar etil alkol bulunmaktadır. Kolonya içeriğinde bulunan etil alkol üzerinden ise 70 derece ya da 80 derece olarak ifade edilir. Yani kolonya büyük oranda içermiş olduğu alkol ile birlikte üretilir. Özellikle kolonyanın ne kadar temiz ve hijyenik olduğuna yönelik bu derece miktarı belirler. Zaten keskin bir kokusu olması ve kokusunu uzun bir süre yayması da etil alkol sayesinde gerçekleşmektedir. Alkol ile beraber içermiş olduğu farklı esanslar çok daha keskin bir koku yayar.

Kolonyada Amonyak Var mıdır?

Kolonya etil alkol ile beraber birçok farklı esansın karışımı üzerinden oluşmuş bir parfüm çeşididir. Keskin bir koku yayması etil alkol ile beraber değişik esasların kullanılması dahilinde ortaya çıkar. Aynı zamanda kolonya içerisinde belirli oranda amonyak bulunur. Amonyak oranı kolonyanın içeriğinde yer alan karışımlara bağlı olarak farklı yüzdeler üzerinden değişkenlik gösterir. Genel olarak bütün farklı kolonya çeşitleri için ortak şekilde amonyak kullanılır.

Kolonyanın Alkolü Uçar mı?

Kolonya içerisinde büyük bir oranda alkol, yani etil alkol bulunur. Doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde kolonyanın alkolü uzun bir süre saklı kalır. Genel olarak sıcaktan ve güneşten korunduğu süre içerisinde 5 yıl kadar alkol uçmaz. Ancak yanlış saklama yöntemi nedeniyle kolonya alkolü uçar. Aynı zamanda kolonyanın kullanımı ile birlikte alkol yavaş yavaş uçucu bir etki gösterir.

False