GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Yeşil Akıntı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Yeşil Akıntı Bebeğe Zarar Verir Mi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Yeşil Akıntı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Yeşil Akıntı Bebeğe Zarar Verir Mi

Hamilelikte Yeşil Akıntı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Yeşil Akıntı Bebeğe Zarar Verir Mi

Hamilelik sırasında kadınlar bazı sorunlar ile karşılaşabilirler. Bu sorunlardan en sık görüleni yeşil akıntıdır. Hamilelik sırasın ortaya çıkan yeşil akıntının kıvamı ince, rengi şeffaf ve biraz kokulu olabilmektedir. Son derecede dikkat edilmesi gereken ve diğer adı leukorrhea olan bir durumdur. Hamilelikte yeşil akıntı neden olur? Nasıl geçer? Gebelikte yeşil akıntı bebeğe zarar verir mi tüm detayları ile derledik.

Hamilelik öncesinde ve sonrasında olduğu gibi yeşil akıntılar meydana gelebilir. Bu durum genel olarak vajinal enfeksiyon işareti olarak gösterilir. Tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda daha ciddi problemlere neden olabilir.

Hamilelikte Yeşil Akıntı Neden Olur?

Hamilelik sırasında kadınlarda yeşil akıntılar meydana gelebilir. Vajinal enfeksiyon ve fiziksel olarak bulaşan hastalıklar, hamilelik sırasında yeşil akıntının ana kaynaklarıdır. Hamilelik sırasında kokuşmuş, yeşil veya sarı bir akıntı, örneğin trikomonas vajiniti, bel soğukluğu veya klamidya gibi fiziksel olarak iletilen enfeksiyonların bir göstergesi olabilir. Trikomonas vajiniti, hamilelikte normal olan cinsel ilişki ve idrar ihtiyacı sırasında ağrı ve yanmaya neden olan bir enfeksiyon çeşididir. Bu durumlarla birlikte yeşil akıntıya neden olan durumlar şu şekildedir;

Amniyon sıvısında sızıntı,

Tampon gibi yabancı bir cismin vajinada bırakılması,

Bakteriyel vajinoz,

Pelvik inflamatuar hastalığı,

İdrar yolu enfeksiyonları,

Vajinal siğil

Mantar

Nasıl Geçer?

Her anne adayı için vajinal yeşil akıntı tedavisi farklılık gösterebilir. En önemlisi, akıntıya neden olan değişkenler sabit değildir ve bu hastalığın kaynağını yok etmek için bir tedavi tekniği uygulanmalıdır. Bu nedenle gebelikte olağan dışı vajinal akıntıya neden olan hastalığın çeşidine karar verildikten sonra tedavisi bu şekilde yapılır.

Vajinal enfeksiyon tedavisinden sonra, vajinal yeşilliğin normale dönmesini sağlamak amacıyla birkaç tablet, fitil veya doğal ilaçlar uygulanabilir. Hamilelikte yeşil akıntı tedavisi sonrası vajinal vejetasyonun eski haline dönmemesi durumunda kaşınma ve akıntı tekrarlayabilir. Sonuç olarak vajinal akıntı ve kaşınma tedavisinden sonra vajinal flora kontrol eden ilaçlar eklenmelidir ve tedaviye bu şekilde devam edilmelidir.

Anne veya anne adayları enfeksiyona neden olan mikroskobik organizmaların türüne ve mikroorganizmaların yaşam biçimindeki tepkilerine bağlı olarak, farklı anti-mikrobiyaller, kremler ve fitiller uygulanarak çok iyi bir şekilde tedavi edilebilir. Maya hastalıklarının ortaya çıkması, vajinaya normalde jel veya krem olarak uygulanan mantar önleyici ilaçlar verilir. Bakteriyel vajinoziste anti-enfeksiyon veya krem tedavisi uygulanırken, trikomoniyaz enfeksiyonundan kaynaklanan yeşil veya sarı salınımın tedavisi için reçete onaylanmaktadır. Maya veya bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu sarı veya yeşil vajinal akıntı tedavisine başladıktan birkaç hafta sonra olumlu sonuçlar alınabilir. Bununla birlikte, hastalık tekrar ederse, hamilelikten sonra tedaviye devam etmek çok önemli olabilir.

Gebelikte Yeşil Akıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik sırasında yeşil veya sarı akıntı çok sayıda vajinal enfeksiyonun bir göstergesi olduğundan, tedavi edilmediğinde hem anne hem de bebek için zararlı durumlara sebebiyet verebilmektedir. Bu soruna müdahale edilmediği takdirde kalıcı hale gelerek hastalığı yaygınlaştırabilir ve bunun sonucunda rahim, yumurtalıklar ve tüplerde iltihaplanmalar meydana gelebilir.

Hamilelik sırasında açık yeşil akıntı, idrar yolu enfeksiyonunu gösterdiğinden, bu iltihaplanma tedavi edilmediğinde yayılarak böbrek tahrişine neden olabilir. Ayrıca hamile bayanlarda yeşil akıntının nedeninin fiziksel olarak bulaşan enfeksiyonlar olduğunu varsayarsak, anne olacak kişiler ve onların partnerlerinin tedavisi hayati önem taşımaktadır. Bu enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda anne karnındaki bebek kötü etkilenebilir ve doğum anında bebeğe çeşitli tahrişler bulaşma tehlikesi olabilir. Aynı şekilde, hamilelik sırasında tedavi edilmeyen vajinal enfeksiyonlar, başarısız doğum ve zamansız doğum tehlikesini arttırır ve çocuğun ölümüne neden olabilir.

False