Geri Hamilelikte Sağlık Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir, Nasıl Ve Kaçıncı Haftada Yapılır? Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı Mı Ve Yapılmalı Mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir, Nasıl Ve Kaçıncı Haftada Yapılır? Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı Mı Ve Yapılmalı Mı

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir, Nasıl Ve Kaçıncı Haftada Yapılır? Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı Mı Ve Yapılmalı Mı

Hamilelik döneminde sağlığa çok dikkat edilmelidir. Hem anne hem de bebeklerin sağlığı için dikkatli davranmak gerekir. Hamilelikte şeker yüklemesine de dikkat edilmelidir. Hamilelikte şeker yüklemesi nedir, nasıl ve kaçıncı haftada yapılır? Gebelikte şeker yüklemesi zararlı mı ve yapılmalı mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Hamilelik döneminde oluşabilecek diyabet çok sık görülmektedir. Özellikle hayatı boyunca diyabet olmayan kadınlarda bile hamilelik döneminde diyabet ortaya çıkabilir. Hamile anne adaylarının şeker hastası olup olmadıklarını ve risk durumlarını tespit etmek için şeker yüklemesi yapılır.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir?

Hamilelik döneminde oluşan diyabet olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hamilelikte şeker yüklemesi yapılarak anne adayının olası risk faktörleri tespit edilir. Kadınlar hayatları boyunca diyabet hastası olmayabilirler. Genellikle gebelik sürecinde insülin dengesizlikleri sonucu diyabete rastlanır. Bu duruma ise gestasyonel diyabet denilmektedir.

Gebeliklerin neredeyse yüzde 10'unda bu diyabet görülebilir. Hamile kalmadan önce anne adaylarında şeker hastalığı bulunabilir. Bu nedenle gebelik sürecinde kan şekerini dengede tutmak çok zor bir hal alabilir. Bu nedenle diyabet hastalığı olan anne adayları düzenli olarak kontrollerine gitmeliler. Diyabet hastası anne adaylarının doğru bir şekilde hamileliklerini geçirmeleri de gerekmektedir. Şeker yüklemesi sayesinde anne adaylarının mevcut şeker hastalığı olasılığı göz önünde bulundurulur ve tespit edilir.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde şeker yükleme testi genel olarak oral glukoz testi olarak bilinmektedir. Anne adayında insülin dengesini ölçmek için belli bir test uygulanır. Özellikle de anne adayına 50 gram kadar şeker içeren bir su verilir. Şekerli su verilerek anne adayının kan değerine bakılır. Bu ilk yapılan test sonucunda şeker miktarı yüksek çıkarda 100 gram oral glukoz testi ile devam edilir. Bunun için de kan değerine bakılır. Bu uygulamada anne adayı belli bir miktar şeker almalılar. Ayrıca şeker yükleme testi sırasında anne adayı bir süre aç kalmalıdır. Bu şekilde anne adayının şekere yatkınlığı da tespit edilir.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Yapılır?

Hamilelik döneminde şeker yüklemesi mutlaka yaptırılmalıdır. Özellikle de gebelikte şeker yüklemesi yaptırmanın bir zamanı vardır. Hamilelik sürecinde genel olarak açlık şekerine bakılır. Gebeliğin ilk aylarında kişinin açlık şekerine bakılır. Böylece herhangi bir risk durumu olmaz ise istenilen sonuç alınır. Gebelik şekerinde risk olması durumunda gebeliğin 24. ve 28. haftalarında da şeker yükleme testi yapılmaktadır. Yapılan şeker testinin sonucunda kandaki şeker seviyelerine bakılır. Kandaki şeker seviyesine göre hamile anne adayında diyabet riski olup olmadığı tespit edilir. Bu nedenle hamilelik döneminde şeker yüklemesi ilk aylarda yapılır.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mı?

Günümüzde hamilelikte şeker yüklemesi konusunda çok farklı fikirler söz konusudur. Bazı uzmanlara göre anne adayının sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi için şeker yüklemesi gerekmektedir. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda şeker yükleme testinin ne anneye ne de bebeğe herhangi bir zarar verdiğine dair bulgu görülmemiştir. Dolayısı ile gebelik sürecindeki anne adayına şeker yükleme testinin yapılmasının zararlı olduğuna dair bir bilgi yoktur.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı mı?

Gebelik sürecinde sağlık konusuna çok dikkat edilmelidir. Özellikle de anne adaylarının sağlıklarının kontrol altında tutulması için gebelik sürecinde şeker yüklemesi yapılır. Bu test ile birlikte şeker hastalığının riskleri tespit edilir. Ayrıca gebelikten önce şeker hastalığına göre test sonucu şeker hastası olduğu bilinen kişiler daha az risk taşırlar. Hamilelik döneminde kişilere mutlaka şeker yükleme testi yapılarak gereken tedavi de oluşturulur.

False