GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Kabızlık Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Giderilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Giderilir?

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Giderilir?

Hamilelik sırasında anne adaylarını rahatsız eden konulardan bir tanesi de kabızlık durumudur. Hamilelik esnasında meydana gelen hormonsal değişiklikler bağırsakların yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Hamilelikte kabızlık neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl giderilir tüm detayları ile derledik.

Kabızlık, dışkılamanın yavaş hareket etmesi nedeniyle her hafta üç veya daha dışkılama yapılma olayına verilen isimdir. Bununla birlikte, hamile olan bayanların yaklaşık bir kısmında kabızlık görülebilmektedir. Düzenli olarak çok fazla baskı ve gerginlik altında olmak, düşük lifli beslenmek ve çok az egzersiz yapmak hamilelikte kabızlık durumuna neden olur. Ayrıca rahimde zorlanma, hormonal kontrastlar ve doğumdan önce alınan demir takviyeleri de gebelikte kabızlık nedenleri arasındadır.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamileliğin başlangıcında, vücutta artan hormonların bir kısmı, yan etki olarak kabızlığa neden olabilir. Normalde daha yavaş çalışan sindirim organlarının kabızlığa neden olması kaçınılmazdır. Ayrıca karın kasları, hamilelik nedeniyle genişlemeye başlayan rahmin yeni boyutuna uyum sağlamak için kasılmalar ve gevşemeler yaşar. Bu geri çekilmeler ve gevşemeler aynı şekilde sindirimi zaman zaman geciktirir. Kabızlığın nedenlerinden biri hamilelik etkileşimine eşlik eden kilo alımıdır.

Özellikle hamileliğin ilk aylarında, fazla kilo alımı, değişen hormonal denge ile birlikte sindirim hızının azalmasına neden olabilir. Ayrıca hamilelikte görülen daha az egzersiz de kabızlığa neden olabilir. Bu doğrultuda, hamilelik döneminde anne veya anne adayları, sağlıklı ve normal bir beslenme düzenine odaklanmalı ve fiziksel egzersiz ve aktivitelerden geri kalmamalıdır. Hamilelikte ortaya çıkan sorunlardan biri de demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlıktır. Bu hastalık dışarıdan yapılan demir takviyeleri ile tedavi edilir. Her durumda, fazla demir artışı kabızlığa neden olabilir.

Demir güçlendirmeleri kullanırken kabızlığın bir sorun olduğunu varsayarsak, buda aynı şekilde bir neden olarak düşünülmelidir. Hamilelikte kabızlık sorunuyla karşılaşmak, vücudun kabız olmaya meyilli olduğunu ortaya çıkarır. Bu durum için daha önce kabızlık sorunu yaşayan anneler bu olaya çok daha temkinli yaklaşmalıdır.

Ne Zaman Başlar?

Hamile kadınların karşılaştığı kabızlık sorununun nedeni olarak yeterince lifli gıdalar tüketmemek ve yeterince sıvı almamak olarak gösterilir. Kabızlık sorunu hamileliğin 5-6. aylarında da görülmeye başlar ve doğumun gerçekleşmesinden sonraki 3 hafta boyunca devam eder.

Hamile Kadınlarda Kabızlık Nasıl Giderilir?

Hamilelik döneminde doktorunuz ile yapacağınız beslenme rutinini takip ederek kabızlık sorununa cevap bulabilirsiniz. Elma, armut, kayısı, incir, üzüm, kepekli tahıllar, yer fıstığı, badem, ıspanak ve erik kabızlığa iyi gelen doğal ürünler sayılabilir. Bol su parlatılmalıdır. Stresten uzak durmalıydı. Alkollü ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerekir. Normal zeytinyağı tüketilmeli ve akşam yemekleri zeytinyağı ile pişirilmelidir. Standart egzersiz ve yürüyüşler kabızlığı önlemektedir.

Hamilelikte alınan demir içeren besin hapları da aynı şekilde kabızlığa neden olur. İdrar söktürücü ilaç müsil güçlü bir ilaç olmasına rağmen, hamilelikte bağırsak ilaçları kullanılması gereksizdir. Sıvı kaybı bebeği güç bakımından olumsuz etkileyeceği için reçete edilmez. Hamilelikte kabızlığa iyi gelen bir diğer besin de kefirdir. Kefir, sindirim sisteminin olağan çalışması ve yararlı mikroorganizmaların çoğalması için vücudumuzun güvenli düzenini koruyan kazançlı bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, aynı şekilde hastalıklara karşı da korunuruz. Ihlamur da aynı şekilde kabızlığı durmak için harika bir bitkidir.

Her gün bir bardak ıhlamur içmek sindirim organlarınızı rahatlatacak ve alışılmış bir tuvalet yapmanıza yardımcı olacaktır. Hamile bir bayanın hamileliğini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için günde 3 litre suyu tüketmesi, yanında bulundurması ve içmesi gerekir. Karnındaki çocuğun ayrıca sıvıya ihtiyacı olduğu için su kullanımı çocuğun sağlığı için hayati önem taşır.

False