GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Burun Kanaması Normal Mi, Neden Olur Ve Ne Zaman Geçer? Gebelikte Burun Kanaması Nasıl Durdurulur
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Burun Kanaması Normal Mi, Neden Olur Ve Ne Zaman Geçer? Gebelikte Burun Kanaması Nasıl Durdurulur

Hamilelikte Burun Kanaması Normal Mi, Neden Olur Ve Ne Zaman Geçer? Gebelikte Burun Kanaması Nasıl Durdurulur

Hamilelik, burun kanaması da dahil olmak üzere ilginç yan etkilerle doludur. Burun kanaması, normalde bir şeylerin ters gittiğine dair bir işaret değildir. Peki, Hamilelikte burun kanaması neden olur ve ne zaman geçer detayları ile derledik.

Hamile olan her beş kişiden birinde burun kanaması görülür. Daha önce burun kanaması problemleri olmayan kadınların hamileyken bu durumu yaşaması olasıdır.

Hamilelikte Burun Kanaması Normal midir?

Hamilelik boyunca, büyüyen bebeği desteklemek için toplam kan hacminiz iki katına çıkar. Bu fazla kanı barındırmak için vücudunuzdaki kan damarları genişler. Fazla kanın basıncı bazen daha kırılgan damarların yırtılmasına ve daha kolay kanamasına neden olabilir.

Hamilelikte Burun Kanaması Neden Olur ve Ne Zaman Geçer?

Burnunuz, normal solunumdan kuruyabilen ve kırılmaya ve kanamaya neden olabilen küçük kan damarları açısından zengindir. Çoğu hamile hasta için ara sıra küçük burun kanaması endişe nedeni değildir. Hamile olmasanız bile, soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu veya alerji nedeniyle burun kanaması geçirme olasılığınız daha yüksektir. Ancak kadınların yaklaşık %20'si hamilelik riniti yaşar.

Hamilelik riniti, tıkanıklığa, postnazal akıntıya ve burun akıntısına neden olur. Bu sürekli burnunuzu sümkürdüğünüzde, burnunuz kanamaya daha yatkın hale gelir. Yüksek tansiyon veya pıhtılaşma bozuklukları gibi bazı tıbbi durumlar da burun kanamasına neden olabilir.

Hamilelik Tümörü: Nadir Bir Burun Kanaması Nedeni!

Piyojenik granülom olarak da bilinen gebelik tümörü, kanserli olmayan, hızla büyüyen, kolayca kanayan bir kılcal kan damarı kütlesidir. Araştırmalar, hamilelik sırasında hormonların akışına bağlı olarak kitlelerin oluştuğunu göstermektedir. Gebe kadınların yaklaşık %5'inde, tipik olarak dişlerin arasındaki diş etlerinde oluşan ancak burunda da oluşabilen gebelik tümörleri gelişir.

Kitleler vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve genellikle bebek doğduktan sonra kaybolur. Tedavi genellikle kanamayı kontrol etmeye yardımcı olan ilaçlı bir jel veya burun spreyinden oluşur. Bazı kadınlarda, solunum sorunlarına veya aşırı burun kanamasına neden oluyorsa tümörün çıkarılması gerekir. Tümörü çıkarmak için kesin prosedür, tümörün bulunduğu yere bağlıdır. Burundaki hamilelik tümörleri için çoğu, herhangi bir dış kesi veya dikiş olmadan endoskopik olarak çıkarılabilir.

Gebelikte Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Tüm burun kanamalarını önlemek mümkün olmasa da, burnunuzdaki hassas kan damarlarını tahriş etmekten kaçınmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Bunlar;

Burnunuzun içini nemlendirin: Kuru veya tahriş olmuş burun yollarını yağlamak için biraz tuzlu burun jeli kullanın.

Nemlendirici kullanın: Kuru hava burun kanaması riskini artırdığından, havaya biraz nem eklemek harikalar yaratabilir.

Bol sıvı tüketin: Bu, mukoza zarlarınızı yeterince nemli tutar ve kuruması ve çatlaması daha az olasıdır.

Soğuk algınlığı ve alerjileri tedavi edin: Reçetesiz satılan ilaçları tedavi için kullanacaksanız önce doktorunuzla konuşun ve ilaçları onun yazması gerektiğini unutmayın.

Burun kanamasından sonra özellikle burnunuza karşı nazik olun. Burnunuzun iyileşmesi gerekiyor, bu yüzden çok sert sümkürmeyin veya burun deliklerinize kanamayı uzatabilecek dokular doldurmayın.

Kanama esnasında ise;

Başınızı kalbinizden daha yüksekte tutmak için oturun veya ayağa kalkın,

Kanın boğazınızın arkasından ağzınıza akmasını durdurmak için hafifçe öne doğru eğin,

Her iki burun deliğini de sıkıştırın ve basıncı 10 ila 15 dakika koruyun,


Kan damarlarını daraltmaya ve kanamayı yavaşlatmaya yardımcı olmak için, burun deliklerini sıkıştırmadan önce burun köprüsünün üzerine soğuk bir paket veya buz uygulayabilir veya Afrin gibi bir burun spreyi kullanabilirsiniz. Hamilelik sırasında birkaç taneden fazla burun kanaması yaşarsanız veya aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı arayın;

Kanama 30 dakika sonra durmuyor,

Kan akışı ağır,

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız,

Başınız dönüyor veya yönünüzü şaşırıyorsunuz,

Hamilelik vücudunuzda garip şeylerin olmasına neden olabilir. Burun kanamaları genellikle endişe edilecek bir durum olmasa da endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun.

False