GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Basur Kanaması Bebeğe Zarar Verir Mi Ve Tehlikeli Mi? Gebelikte Basur Belirtileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Basur Kanaması Bebeğe Zarar Verir Mi Ve Tehlikeli Mi? Gebelikte Basur Belirtileri

Hamilelikte Basur Kanaması Bebeğe Zarar Verir Mi Ve Tehlikeli Mi? Gebelikte Basur Belirtileri

Hemoroidler, rektumunuzdaki şişmiş damarlar ve anüsteki açıklıklardır. Bu; kaşıntıya, yanmaya, ağrıya veya kanamaya neden olabilir. Hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde görülür. Peki, basur yani Hemoroid bebeğe herhangi bir zarar verir mi detayları ile derledik.

Büyüyen rahminiz, hamilelik sırasında kabızlık ve progesteron hormonundaki artış, hamilelik sırasında hemoroid geliştirme olasılığınızı artırır.

Hamilelikte Basur Kanaması Bebeğe Zarar Verir mi ve Tehlikeli mi?

Genişleyen rahminiz pelvik damarlara ve alt vena kava inferiora baskı yaptığından, hemoroid özellikle üçüncü trimesterde yaygındır, çünkü vücudun sağ tarafında alt uzuvlardan kan alan büyük bir damardır. Sonuç olarak, bu damarlar vücudunuzun alt yarısından kan dönüşünü yavaşlatabilir, bu da rahminizin altındaki damarlar üzerindeki rektal basıncı artırır ve onları genişletir veya şişirir.

Kabızlık aynı zamanda hemoroidlere neden olabilir veya bunları şiddetlendirebilir, çünkü sert bir bağırsak hareketi yaparken gerilme eğilimindesiniz ve bu itme kuvveti hemoroidlerin gelişimini ve büyümesini teşvik eder. Hamilelik sırasında, progesteron hormonu damarlarınızın duvarlarını gevşeterek daha kolay şişmelerini sağlar.

Bazı kadınlar hamileyken ilk kez hemoroid olurlar. Ayrıca bir önceki hamilelik esnasında basur yaşandıysa yeniden hamile kalındığında tekrar etmesi olasıdır. İtme sırasında doğum sırasında hemoroid de gelişebilir. Rahatsızlık veya hemoroid kanaması da doğum sonrası erken dönemde sık görülen bir şikayettir. Bununla birlikte, çoğu durumda, hamilelik sırasında gelişen hemoroidler, özellikle doğum sonrası kabızlığı önlemeye dikkat edildiğinde doğumdan sonra yok olur.

Hamile kadınlar tuvalete çıktığında ıkınma durumunda dikkatli olmalıdır. Basur direkt olarak bebeğe zarar vermese de alacağınız önlemler bebeğinize zarar verebilir. Örneğin, ilaç alımı, evde tedavi yöntemleri gibi durumlardan kaçınmalı ve sadece doktorunuza başvurmalısınız.

Gebelikte Basur Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar hemoroidin dış veya iç olmasına bağlı olarak değişebilir. Bunlar;

Dahili


Rektumun içinde iç hemoroid oluşur. Belirtileri;

Rektal Kanama: Bir kişi tuvalet kağıdında veya klozette parlak kırmızı kan görebilir.

Prolapsus Hemoroid: Bu, bir iç hemoroid, ıkınma nedeniyle anüsten düştüğünde meydana gelir.


Bir kişinin prolapsus hemoroidi varsa, ağrı ve rahatsızlık yaşayabilir. Aksi takdirde, iç hemoroid tipik olarak ağrılı değildir. Büyüyen rahmin artan basıncı da hemoroidlerin şişmesine neden olabilir.

Harici

Dış hemoroidler anüsün dışında oluşur. Belirtiler şunları içerebilir;

Anüs çevresinde kaşıntı

Anüsün yakınında ağrılı, sert topaklar

Otururken kötüleşen ağrıyan anüs ya da ağrı


Bir kişi onları çok fazla zorlar veya şiddetlendirirse, hemoroidler kanabilir ya da daha ağrılı hale gelebilir. Belirtiler bir süre sonra kaybolabilir.

hemoroidin diğer yaygın nedenleri ise;

Gelişmekte olan fetüsün ve rahmin artan ağırlığının pelvis üzerindeki baskısı,

Artan kan hacmi,

Kabızlık ve kronik kabızlık,

Bağırsak hareketleri sırasında zorlanma,

Düşük lifli diyet,

Uzun süre tuvalette oturmak,

Ağır nesneleri kaldırmak,

Anüs çevresindeki destekleyici dokunun zayıflamasıdır.

Hamilelikte Basur Nasıl Önlenebilir?

Gebeliğe bağlı hemoroidler doğumdan sonra yavaş yavaş kendiliğinden düzelebilir. Bununla birlikte, bir kadın semptomları şu şekilde hafifletebilir;

Diyetlerinde daha fazla lif tüketmek,

Kegel egzersizleri yapmak,

Sol tarafta yatmak,

Çörek yastığı kullanma,

Dışkı yumuşatıcı kullanmak,

Hafif müshil almak,

Buz paketleri ya da soğuk kompres,

Gazlı bez ya da pamuk kullanarak dış hemoroidlere uygulamaktır.

Kabızlıktan kaçınmak, hemoroid şansınızı azaltmanın en iyi yoludur. Sağlıklı bir bağırsak, bağırsak hareketi sırasında gerilmenizi önlemeye yardımcı olur. Meyve, sebze ve kepekli tahıllardan zengin bir diyet yapın ve bol su içmelisiniz. Hemoroidiniz olabileceğini düşünüyorsanız, bunu doktorunuza söylemeniz önemlidir. Bunun nedeni, bağırsak veya anüsten kanama gibi semptomların bağırsak kanseri gibi daha ciddi durumların bir işareti olabilmesidir.

False