GeriEtkinlikler Göç Filmleri Seçkisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Göç Filmleri Seçkisi

Göç Filmleri Seçkisi

Sinemaseverler bu etkinlik tam size göre!

Türkiye’den Almanya’ya göçün 50. yıldönümü nedeniyle Goethe-Institut'un düzenlediği etkinlikler çerçevesinde gerçekleşecek Karşıdan Bakış/Der andere Blick isimli film seçkisi, 11-14 Ekim tarihleri arasında Ankara’da, 17-20 Ekim tarihleri arasında İzmir’de ve 20-30 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da, İstanbul Modern Sinema’da seyirciyle buluşacak. 

Küratörlüğünü sinema yazarı Engin Ertan’ın yaptığı seçki; göç çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasındaki bağa ve kültürel alışverişe odaklanıyor. Bu dönem dâhilinde çekilmiş Türk ve Alman filmlerinde diğer ülkeden karakterlerin nasıl temsil edildikleri, seçkinin çıkış noktasını oluşturuyor. Seçki, birbirinden çok farklı türlerden örnekler ve farklı zamanlara ait hikâyeler aracılığıyla, birbirimizi nasıl gördüğümüz ve algıladığımız fikrine yoğunlaşıyor.

Göç Filmleri Seçkisi

Gösterim programının İstanbul ayağının açılışını yapacak filmler, Halit Refiğ’in yönettiği 1969 yapımı “Bir Türk’e Gönül Verdim” ve Jörg Gförer’in yönettiği 1986 yapımı “Ganz unten/En Alttakiler”. “Bir Türk’e Gönül Verdim”, çocuğunun babası olan Türk göçmen işçinin peşinden Kayseri’ye gelen ve burada Türk kültürünün etkisi altında kalan Alman bir kadının hikâyesini anlatıyor. “En Alttakiler” ise Günter Wallraff’ın 80’li yıllarda çok ses getiren aynı isimli kitabının belgesel versiyonu. Wallraff, bir Türk göçmen işçi kılığında Almanya’da çeşitli işlerde çalışmış ve deneyimlerini kitabında aktarmıştı. Göçmen işçilerin sorunlarına içeriden bir bakış sunmayı hedefleyen kitap ve ondan uyarlanan film, o dönemde Türkiye’de de yayımlanmış ve vizyona girmişti.

Detaylı Bilgi için: www.goethe.de/istanbul  

False