GeriEbeveyn Erkeklerde Güsul Abdesti (Boy Abdesti ) Nasıl Alınır Ve Niyet Edilir? Erkeklerde Güsul Abdesti Gerektiren Durumlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde Güsul Abdesti (Boy Abdesti ) Nasıl Alınır Ve Niyet Edilir? Erkeklerde Güsul Abdesti Gerektiren Durumlar

Erkeklerde Güsul Abdesti (Boy Abdesti ) Nasıl Alınır Ve Niyet Edilir? Erkeklerde Güsul Abdesti Gerektiren Durumlar

Gusül abdesti ya da boy abdesti İslam dinine özgü olan tüm vücudun yıkanması anlamına gelen abdesttir. Bu abdest normal namaz abdestinden farklı olarak dini bir gerekliliktir. Erkeklerde ve kadınlarda boy abdesti almanın gerekli olduğu durumlar vardır. Cinsel ilişki sonrası durumu bu hallerden sadece bir tanesidir. Erkeklerde boy abdestinin nasıl alınacağı ve nasıl niyet edileceğine dair detaylar.

Boy abdesti konusuna İslam dininde özellikle dikkat edilmektedir. Kişiler de bu gerekliliği yerine getirmektedir. Özellikle İslam dinine özgü olan kişiler boy abdesti konusunda detayları da bilmektedir. Boy abdesti tüm vücudun yıkanması şeklinde olduğu için banyo yapma aşamasında alınmaktadır. Elbette ki boy abdesti almanın bazı kuralları vardır.

Erkeklerde Boy Abdesti Nasıl Alınır?

Kişiler boy abdesti almadan önce niyet eder. Sonrasında ilk olarak eller yıkanır. Sonra da vücudun tamamı kirden arındırılacak şekilde yıkanır. Bu sıralamadan sonra erkek de kadın da avret yerini temizleyecek şekilde yıkar. Sağ el ile ağza üç kere su verilir. Ağız çalkalanarak temizlenir. Bundan sonra da üç kere buruna su çekilir. Burun temizlenir. Son olarak da erkek namaz abdesti olacak şekilde abdestini alır ve banyodan çıkar. Erkekler boy abdestini İslam dinine göre bu şekilde almaktadır.

Erkeklerin boy abdestini nasıl aldığını sırasıyla şöyle maddeledik:

Kişi banyoya girmeden önce Eüzü besmele çeker. Bu aşamada sol ayak ile banyoya girilir.

Boy abdesti için niyet edilir.

Eller bileklere kadar olacak şekilde yıkanır.

Avret yeri yıkanır. Bu temizlik sol el ile yapılır.

Sağ avuç ile ağza üç kere su verilir. Ağız her defasında çalkalanarak temizlenir. Bu çalkalama işlemi boğaza kadar gargara yapma şeklinde olmaktadır. Özellikle oruçluyken boğaza su kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Yine sağ avuç ile genze kadar olacak şekilde burnuna üç defa su çeker. Her defasında sol el ile burnunu temizler.

Namaz abdesti gibi abdest alınır.

Namaz abdesti işleminden sonra yapılacaklar şöyle sıralanmaktadır:

İlk olarak başa üç defa su dökülür.

Sonra sağ omuzdan aşağıya üç defa su dökülür.

Sonra sol omuzdan aşağıya üç defa su dökülür.

Su her döküldüğünde vücudunu ovar.

Vücut iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmalıdır.

Erkek bıyık, saç ve sakal diplerinin iyice yıkandığından yani su değdiğinden emin olmalıdır.

Erkek göbek boşluğunu temizlediğinden emin olmalıdır.

Küpe delikleri de iyice yıkanmalıdır.

Boy abdesti bu şekilde tamamlanır.

Erkekler Boy Abdestine Nasıl Niyet Eder?

Niyet etme konusu sadece boy abdestinde değil namaz kılmadan önce ya da normal abdest almadan önce yapılan bir gerekliliktir. Yani İslamiyet de ibadete başlanmadan ilgili ibadetle alakalı niyet mutlaka edilir. İslam dinine göre niyet bir işi yapmayı istemektir. Niyet edilirken bu işi yapma konusunda ki gaye yani istek nedeni de belirtilir.

Erkekler ve kadınlar boy abdesti niyetlerini "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" cümlesiyle yapmaktadır. Bu cümlenin gönülden söylenmesi kişinin boy abdestine niyet ettiğini göstermektedir. Boy abdesti niyeti bu şekilde edilir.

Erkeklerde Boy Abdesti Gerektiren Durumlar

Kadınlarda da erkeklerde de İslam dininde boy abdesti alma gereklilikleri mevcuttur. Kadınlar cinsel ilişki sonrasında, adet hali sonrasında ve lohusalık sonrasında boy abdesti almaktadır. Bu durumlar kadınların boy abdesti alma gereklilikleridir.

Erkekler de cünüp olma durumundan sonra boy abdesti almak zorundadır. Bu cünüp olma durumu cinsel ilişki sonrası olabileceği gibi farklı hallerden sonra da olabilmektedir. Yani cünüp olmak için erkekten koyu beyaz renkte meni gelmesi yeterlidir. Hatta meni gelmese bile erkeğin penisi kadının şehvet yerine giriyorsa yine boy abdesti almak zorundadır.

Erkek rüyasında cünüp olduğunda uyandıktan sonra boy abdesti alması gerekli görülmektedir. Erkeğin menisi rüyasında cünüp olduğunda dışarıya akar ve görülür. Eğer meni dışarıya akmadıysa erkek boy abdesti almasa da olur denmiştir. Fakat meni dışarıya aktıysa erkek mutlaka boy abdesti almalıdır denmiştir. Kadın ise rüyasında cünüp olduğunda menisi her durumda içeriye akar. Bu yüzden kadın her durumda rüyadan sonra boy abdesti almalıdır denmektedir.

Son olarak da erkek de kadın da mastürbasyon sonrasında boy abdesti alması gerekli görülen haller arasında sayılmıştır.

 

False