GeriNasıl Yapılır? Ele batan kıymık nasıl çıkarılır, kendiliğinden çıkar mı? Tırnağa batan kıymık nasıl çıkar?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ele batan kıymık nasıl çıkarılır, kendiliğinden çıkar mı? Tırnağa batan kıymık nasıl çıkar?

Ele batan kıymık nasıl çıkarılır, kendiliğinden çıkar mı? Tırnağa batan kıymık nasıl çıkar?

Kıymık batması genel olarak birkaç farklı alternatif yöntemle tedavi edilebilecek bir yaralanmadır. Kişilere biraz ağrı veren bu durum cımbızla rahatlıkla çıkarılabilir. Bununla beraber kişiler eğer büyük bir kıymıkla karşı karşıya ise kıymığın ucunu tutarak, rahatlıkla kıymığı çıkarabilirler. Ancak derine giren kıymığı çıkarmak son derece zordur. Sizler için kıymık çıkarmak hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

Kıymık batması yaşanması durumunda kıymığın hemen olarak çıkarılması gerekmektedir. Çıkarılmayan kıymıklar iltihap yapabilir ve kişilere büyük bir ağrı yaşatabilir. Özellikle kıymığın, kendi kendine yok olmasını beklemek bazı durumlarda uzun vadeli acı verebilir.

Ele Batan Kıymık Nasıl Çıkarılır?

Ele batan kıymıklar da ilk tercih edilen yöntemlerden biri bant kullanmaktır. Bu yöntem genel olarak ucu gözüken kıymıklar için tercih edilmektedir. Kıymığı kolay bir şekilde tutan bant sayesinde, kıymık derine girmeden çıkarılabilir. Ancak derin kıymıklar da bu yöntem işe yaramaz. Bant ile kıymık çıkarma işlemi şu şekilde yapılmaktadır;

Öncelikle kıymığın çevresinin sabun ile yıkanması ve sonrasında kuruması gerekmektedir.

Kıymığın üst bölümüne bant konulduktan sonra parmak yavaş yavaş masaj hareketleri ile ovulur.

Ortalama beş dakika boyunca bant parmak üzerinde bekletilir.

Sonrasında yavaş bir şekilde bandın çıkarılması gerekmektedir.

Bandın çıkarılmasından sonra kıymığın çıkıp, çıkmadığını kontrol ediniz daha sonrasında ise ılık bir su yardımı ile parmağını temizleyiniz.

Diğer tercih edilen yöntemlerden biri küçük bir ekmek parçasının yara bandı üzerine konulmasıdır. Yara bandı üzerine konulan ekmek parçası ile parmağınızı sarın. Ancak ekmek, tam olarak kıymığın battığı alana denk gelmelidir. Özellikle uyumadan önce bu işlemi uygulamanız daha doğru olacaktır. Sabah, parmağınızı açarak kıymığın çıktığını görebilirsiniz.

Ele Batan Kıymık Kendiliğinden Çıkar mı?

Kıymık batmasından sonra çoğunluk vücut bir süre sonra kıymığı yok etmektedir ve vücuttan atmaktadır. Ancak bazı durumlarda kıymığın deri içerisinde kalması zararlı olabilir. Özellikle kişinin sinir sistemine zarar verebilir veya tetanos kapmasına yol açabilir Bununla beraber kıymık iltihap yapabilir ve kişinin uzun süre boyunca ağrı çekmesine yol açabilir. Eğer kıymığı doğal yollar ile çıkaramıyorsanız, mutlaka bir hekim tarafından destek almanız gerekmektedir. Hastane ortamında kolay bir şekilde kıymık çıkarılabilir.

Tırnağa Batan Kıymık Nasıl Çıkar?

Öncelikle tırnağa kıymık batması durumunda mutlaka kıymığın derinliğini göz önünde bulundurunuz. Aşırı derine kıymık batması durumunda mutlaka profesyonel bir doktor tarafından destek almanız gerekmektedir. Kıymığın çok derine girmesi veya iltihap oluşturması durumunda bir doktor müdahalesi daha doğru olacaktır. Ancak kıymık çıkabilecek bir durumda ise cımbız yardımı ile kolay bir şekilde bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tırnağa batan kıymık cımbız ile şu şekilde çıkarılmaktadır;

  • Öncelikle mutlaka kıymığın olduğu alanı ve cımbızı steril hale getirin.
  • Mutlaka tırnağın etrafını mutlaka alkol, sabun veya su ile yıkayın.
  • Tırnakların uzun olması halinde uzun olan tırnağı kısaltın ve kendinize daha çok alan açın.
  • Eğer tam olarak kıymığı göremiyorsanız, bir iğne ile yerini tespit edebilirsiniz.
  • İğne ile kıymığı yüzeye çıkarak, ucunu cımbız ile tutarak kıymığı alabilirsiniz.
  • Ancak kullanacağınız iğneyi önceden temizlemeniz gerekmektedir.
  • İğnenin ucunu hafifi bir şekilde içeriye sokarak, kıymığı hissedeceğiniz şekilde hareket ettirin.
  • Cımbızı eğimli bir şekilde kullanarak kıymığın geliş noktasından kıymığı çekebilirsiniz.
  • Kıymık çıktıktan sonra mutlaka elinizi dezenfekte edin ve bununla beraber antibiyotikli veya anti bakteriyel krem kullanabilirsiniz.
  • Tercih edilebilecek diğer bir yöntem ise kabartma tozu yöntemidir. Bunun için kıymığın olduğu bölgeye bir miktar su ve kabartma tozuna bastırın. Sonrasında ise kıymığı cımbız ile çekebilirsiniz.

 

 

False