GeriEtkinlikler Ebru Şallı Neler Söyledi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ebru Şallı Neler Söyledi?

Ebru Şallı Neler Söyledi?

"Her anne gibi ben de takılırım bazı şeylere..."

İkinci bebeğine hamile olan Ebru Şallı ne yiyor, ne içiyor, bir gününü nasıl geçiriyor? Bu ay Pilates DVD’sini çıkaran Ebru Şallı’nın tek üzüntüsü ikinci bebeğinin de sezaryenle doğacak olması.

Hamileliğiniz nasıl geçiyor?

Hamileliğim gayet rahat geçiyor. Yazın kavurucu sıcaklarına rağmen yine de iyi dayandım diyorum… Herhangi bir sıkıntı yaşamadım, sağlıklı beslendim, hamile pilatesi, yüzme ve yürüyüşten yararlandım. Kendimi zinde ve iyi hissettim.

Hamileliğinizin ilk aylarında televizyon programınıza devam ettiniz? Nasıldı? Bulantılarınız var mıydı? Zor oldu mu?

İlk aylarında çalıştım AMA herhangi sorun olmadı. Tam tersine bence hamilelikte anne adayının işine devam etmesi çok iyi oluyor. Tabi sorunsuz ve rahat bir hamilelik süreci geçiriyorsa… Benim fazla bulantım ve halsizliğim olmadı. Dolayısıyla haziran ayına kadar çalışabildim.

Nasıl geçiriyorsunuz bir gününüzü?

Günler çok çabuk geçiyor. Hamileliğim son 3 haftasını yaşarken -henüz okullar açılmadı- oğlumla olabildiğince çok vakit geçiriyorum. Ailece yaz tatilimizi yaptık ayrıca ben hamile pilates DVD’min çekimlerini yaptım, çok güzel oldu.

Nasıl besleniyorsunuz bu hamileliğinizde?

Benim beslenme şeklimi beni takip eden okuyucularım ve izleyicilerim çok iyi bilir. Günde 8 öğün AZ AZ, sık sık yemek yemek… Asla aç kalmadan beslenmek, her gün bol bol su içmek… Bir de günde 1 ya da 2 fincan yeşil çay içiyorum. Hamilelik öncesi daha fazla içiyordum AMA hamilelikte çok içmemek gerekiyor. Her gün taze meyve ve sebze tüketimine önem veriyorum. Ayrıca bol bol yeşil mercimek, nohut yiyorum. Günde 6 dilim ekmek ya da duruma göre makarna veya pizza yiyorum… Haftanın 2 günü balık yemeye özen gösteriyorum. Her gün ceviz, fındık ve kuru meyvelerden de yararlanmayı ihmal etmiyorum.

Geçen hamileliğinizde fazla kilo almamış olmanız tartışılmıştı. Bu hamileliğinizde de pilates yapmaya devam ediyor olmanız konuşuluyor, ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Geçen hamileliğimde 7 kilo almıştım. Beren 10 gün kadar erken geldi. Esasında çok da erken değil. Çok şükür ki Beren kuvöze bile girmedi. Her şeyi, kilosu çok iyiydi. Hatta ikinci gün sünnet yaptırdık Beren’e yani öyle… Yansıtıldığı gibi herhangi bir sorun yaşamadım… Bu hamileliğimde de şu an da nerdeyse 9 kilo aldım. Yine her şey çok normal, iyi gidiyor. Pilatese gelince, hamile pilatesini tüm dünya yapıyor.

Doğru nefes terapisiyle yapılan hamile pilatesinden daha önceki hamileliğimde de çok yararlandım ve çok faydasını gördüm. Pilates eğitmeni olarak da hamile pilatesinin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Bunu sadece ben söylemiyorum. Özellikle Amerika’da yapılan büyük bir araştırmanın sonucu hamile pilatesinin endorfin ve seratonin hormonunun dışında pralaktin hormonunu da çok olumlu yönde etkilediğini söylüyorlar. Yani doğru nefes terapisiyle yapılan hamile pilatesi anne sütünü arttırıyor. Bunu 8 ay hiç su bile vermeden emziren bir anne olarak kesinlikle savunuyorum.

Beren’e kardeş geleceğini söylediniz mi?

Beren çok heyecanlı, zaten kardeş istiyordu. Okulunda arkadaşlarının hep kardeşi var, o da özeniyordu. Şu an için pek kıskançlık hissetmiyoruz AMA tabi nihayetinde 6.5 yaşında bir çocuk, olacaktır muhakkak... Elimizden geleni yapacağız. Ben bol bol kitap okuyorum ve ayrıca bu konuyla ilgili de terapistten yardım alacağız.

İkinci hamilelik vücudu daha fazla deforme ediyor. Çatlaklarınız oldu mu bu sefer?

İkinci hamilelik tabi biraz daha sarsıyor AMA çatlak sorunu yaşamadım.

Nasıl bakıyorsunuz vücudunuza, cildiniz için neler yapıyorsunuz?

Vücudumu nemlendirmeyi ihmal etmiyorum, özellikle karnımı… Dördüncü ay itibariyle bir takım kremler kullandım ve doğal, meyveli yağlardan da çok faydalandım. Ebru’nun Güzellik Sırları adlı kitabımda çatlaklar için özel karışım tariflerim var, onları uyguluyorum.

Nasıl bir annesiniz? Kurallarınız, olmazsa olmazlarınız neler?

Tabii ki her anne gibi benim de kurallarım var… Zamanında yesin, yatsın, uyusun, gitsin-gelsin gibi... Takılırım ben de… Her şeyi iyi olsun isterim.

Nasıl bir hamilesiniz? Nazlı mısınız, kırılgan ve alıngan mısınız, yoksa yerinde duramayan, naz yapmayan, enerjik bir hamile misiniz?

İnanın ben hiç öyle nazlı kırılgan bir hamile değilim. Hatta çalıştığım ekibim arkadaşlarım bana şöyle bir şey söyledi ben çok güldüm: “Kapris yap, bir şey istesin canın, bugün canlı yayın yapamayacağım, bant koyun falan gibi bir şeyler söyle, iste de hamile olduğunu anlayalım.” Ben çok gülüyordum, hiç nazlı değilim ve gereksiz de buluyorum.

Nasıl bir gelinsiniz? Hamileliklerinizde mutlaka eleştirilecek bir şey bulunuyor. Kayınvalidenizin tepkisi nasıl bu tepkilere?

Şu ana kadar kayınvalidem tarafından olumsuz bir eleştiri almadım. Annem de kayınvalidem de sadece dinlenmeyi ihmal etme diye ikaz ederler hepsi bu.

Aşeriyor musunuz? Geçen hamileliğinizde canınız en çok ne çekmişti, şimdi canınızın çok çektiği bir şey var mı?

Geçen hamileliğimde turunçgilleri, mandalina, portakal, kivi gibi meyveleri çok istiyordu canım. Bu sefer çok bir şey yok AMA güllü, lokumlu dondurma çekiyor bazen canım. Eşimle alıp yiyoruz. Çoook seviyorummm.

Bebek doğduktan ne kadar zaman sonra işe döneceksiniz?

İşe geri dönmem tabi ki benim ve bebeğin sağlık durumuna bağlı. Ben elimden geldiği kadar erken dönmek istiyorum. Çünkü pilates fanatik izleyicilerim beni bekliyor. Zaten doğum sonrası dönüş muhteşem doğum sonrası toparlanma egzersizleriyle olacak. Onları fazla bekletmek istemiyorum.

Bebeği kime emanet edeceksiniz? Dadı seçerken nelere dikkat edersiniz? Kurallarınız nelerdir?

Bebeğimi önce bana emanet. Çok eskiden tanıdığımız bir bebek bakıcımız vardı Beren’e de bakan oydu. Ayrıca annem de yardımcı olacak, yalnız değilim çok şükür. Emzirdiğim için çalışmaya başladığımda süt sağmaya da ihtiyacım olacak. Canlı yayın dışında başka iş yapmak istemiyorum. Özellikle 6 ay sadece anne sütü vermek hedefim. Beren’i de 8 ay emzirdim. Bu benim için çok önemli.

Annelerin en büyük sorusu; katı gıdaya geçerken ilk neyle başlamalı? Siz sebze püresiyle mi, yoksa meyve püresiyle mi başlamayı önerirsiniz?

Anne sütünden sonra hafif meyve suları ve yoğurt gibi geçiş gayet iyi oluyor.

Ne kadar kaldı doğuma?

Doğuma 3 hafta kaldı, heyecan dorukta, ailecek heyecanlıyız.

Nasıl doğum düşünüyorsunuz, normal, sezaryen, suda, epidural?

Maalesef yine sezaryen olacak. Daha önce normal doğum olamadı. Bir 10 gün erken gelmesine rağmen doktorum normal doğumun uygun olmadığını söyledi. Şimdi de öyle olacak.

En son okuduğunuz kitap ve izlediğiniz film hangisi?

En son okuduğum kitap “Çocuğunuza sınır koyma” (Robert J. Mackenzie), film ise oğlum ve eşimle gittiğim “Kediler Köpekler” (Beren için gidilmiş bir film)

Hamile okurlarımıza rahat ve mutlu bir hamilelik için ne önerirsiniz?

Mutlu, sağlıklı, rahat bir hamilelik için kesinlikle sağlıkları el verdiği sürece işlerine devam etsinler, sağlıklı beslenmek çok önemli. Günde 2 porsiyon taze sebze ve meyve yemeyi ihmal etmesinler. Kesinlikle aç kalmasınlar. Alkali ve ph 8’in üzerinde suları içsinler. Asitli içecekler, kahve, siyah çay ve kızartmalardan uzak dursunlar. Son olarak hamile pilatesinden yararlansınlar.

Doğru nefes terapisiyle yapılan hamile pilatesi anne adayının bebeğiyle olan ilişkisi için de çok iyi oluyor. Ayrıca strech egzersizleri de rahatlatıyor. Ekim ayı içinde bu DVD’im çıkmış olur. Anne adaylarına müjdesini verebilirim. Ayrıca yüzme ve yürüyüşten de yararlanabilirler. Haftanın 3 günü spor yeterli… Gün içinde ara ara dinlenmeyi ihmal etmesinler... Ayrıca gereğinden fazla kilo almasınlar. Bu durumun ne bebeğe ne de kendilerine yararı var. Zaten doktorlarından bu konuyla ilgili daha geniş bilgi alabilirler.

Hazırlayan: Mehtap Erel

Dikkat: Bu röportajın tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Ekim 2010  

False