GeriPratik Bilgiler E-ticaret ne demek ve e-ticaret sitesi nedir? E-ticaret ne işe yarar?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

E-ticaret ne demek ve e-ticaret sitesi nedir? E-ticaret ne işe yarar?

E-ticaret ne demek ve e-ticaret sitesi nedir? E-ticaret ne işe yarar?

Çeşitli ürünlerin internet üzerinden satışa çıkarıldığı iş modeline e-ticaret denir. 2022 yılı verilerine göre Dünyada 25 milyona yakındır. E-ticaret siteleri hem üretici firmalara hem de kullanıcı ve alıcılara büyük avantajlar sağladığı için tercih edilmektedir. E-ticaret sitesi nedir, faydaları nelerdir? İşte, e-ticaret hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

E-ticaret sitesi açmak için ETBIS kaydı oluşturulmalı ve MERSIS numarası alınmalıdır. Bunun dışında vergi kimlik numarası ve işletme unvanı da e-ticaret sitesi açmak için gerekli olan belgeler arasında yer alıyor.

E-Ticaret Ne Demek ve E-Ticaret Sitesi Nedir?

Alışverişlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan internet sitelerine e-ticaret sitesi denir. E-ticaret sitesi açanlar hem tüm şehirlere hem de yurt dışına satış yapmak mümkündür.

İnternette en çok satılan ürünlerin başında akıllı telefon, tablet ve laptop gibi elektronik cihazlar geliyor. Bunun dışında, ruj, oje, fondöten, maskara ve rimel gibi makyaj malzemeleriyle jöle, krem ve losyon gibi kozmetik ürünleri de en çok satılan ürünler arasında yer almaktadır.

E-ticaret sitelerinin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesi için belli başlı ayrıntılara dikkat edilmesi gerekiyor. Sitenin tasarımı kadar kullanışlı olması da son derece önemli. Satışa çıkarılan her ürünün birden fazla görseli yer almalı ve ürünler hakkında detaylı bilgiler içermeli.

Alıcılara fazla sayıda alternatif ürün sunulması da e-ticaret sitesinin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlar. Potansiyel alıcılara mümkün olduğunca fazla seçenek, en uygun fiyatlarla sunulmalı. Sık sık yeni kampanyalar düzenlenmeli ve fiyat indirimine gidilmeli. Bilinen markalarla çalışmak da sitenin güvenilirliğini arttırdığı için büyük öneme sahip.

Müşterilerin yorumlarına ve sorularına anında geri dönüş yapılmalı ve interaktif pazarlamacılığın tüm kurallarına harfiyen uyulmalıdır. E-ticaret sitelerin alt yapı ve lojistik destek de oldukça önemlidir. Hızlı teslimat için ülkenin en iyi kargo firmalarıyla çalışılmalı, yeni pazarlama stratejileri bulunup uygulanmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir diğeri de alıcılara olabildiğince fazla ödeme seçeneği sunulmasıdır. Farklı bankalarla anlaşma yapılmalı ve mevcut seçeneklere kapıda ve EFT / Havale ile ödeme de eklenmelidir.

Pazar araştırması yapılmalı ve piyasada en çok talep edilen ürünler tespit edilip satış listesine eklenmelidir. Yeni açılan e-ticaret sitelerinin tanıtmak için Facebook ve Instagram'a reklam verilmelidir.

E-Ticaret Ne İşe Yarar?

E-ticaret siteleri, çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde alışveriş yapılmasını sağlar. Bu sitelerin en önemli özelliği, birçok ürünün diğer mağazalara oranla çok daha uygun fiyata satışa sunulmasıdır. 6 ile 12 arasında değişen indirim seçeneklerinin sunulması ve sadece kredi kartına değil banka kartlarına da taksit yapılması, alıcıların faydalanabileceği avantajlar arasında yer alıyor.

E-ticaret sitelerinde her ürünün birden fazla alternatifi olması online mağazalarının tercih edilmesindeki en büyük etkenlerden biridir. Ürün görselleri ile birlikte detaylı bilgilerin yer alması, ücretsiz kargo avantajı, 14 gün boyunca ücretsiz değişim ve iade seçenekleri de bu sitelerin tercih edilmesini sağlıyor.

Online mağazalarda 7/24 alışveriş yapılabilmesi de alıcılara cazip gelen seçenekler arasında yer alıyor. İncelenen ürünleri daha önce satın alanların yaptığı yorumları okuyarak ürün hakkında daha fazla bilgi almak da mümkün. Bununla birlikte, doğrudan mağazaya soru sorabilir, ''fiyat alarmı'' butonuna tıklayarak aynı ürünü çok daha uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Alıcılar ürün ve fiyat karşılaştırması yaparak kendileri için en uygun ürünü en uygun fiyata satın alabiliyor. E-ticaret sitelerini kullanarak yurt dışından da birçok ürün alabilirsiniz.

 

False