GeriPratik Bilgiler Dijital göçebe nedir ve nasıl olunur? Dijital göçebe destinasyonu ve meslekleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dijital göçebe nedir ve nasıl olunur? Dijital göçebe destinasyonu ve meslekleri

Dijital göçebe nedir ve nasıl olunur? Dijital göçebe destinasyonu ve meslekleri

Dijital göçebe geçimi sağlamak için mesai saatleri veya herhangi bir mekana bağlı kalmadan çalışan kişiler için kullanılan bir kavramdır. Dijital göçebe bir meslek olarak görülse de daha çok mesleği yapış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Sizlere bu yazımızda dijital göçebe nedir ayrıntıları ile derledik.

Dijital göçebe ile serbest çalışma kavramı tamamen aynı olmasa da birbirlerine oldukça yakındır. Burada iki türlü çalışanda para kazanmak için bir mekanda olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kurumsal çalışanlar yada girişimci kişiler çalışma modeline uygun olduğu zaman dijital göçebe olabilmektedir.

Dijital Göçebe Nedir?

Kişiler hayatlarını ikame ettirebilmeleri için çalışmak ve para kazanmak zorundadır. Bir işte çalışırken zaman ve mekandan bağımsız olma durumuna dijital göçebelik adı verilmektedir. Bu meslek grubuna dahil olanlar özellikle internet üzerinden çalışan kişiler olmaktadır. Burada kişiler yükümlü oldukları işi her zaman istedikleri yerde ve her an yapabilmektedir.

Dijital göçebe olmanın farklı pek çok avantajı bulunmaktadır. Özellikle bu kişiler sürekli seyahat edebilme imkanını sağlayacaktır. İş akılını kendisi belirleyen dijital göçebeler farklı kültürleri de tanıma şansı yakalayacaktır.

Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

Dijital göçebe olabilmek için bazı ekipmanlara sahip olmak gerekmektedir. Dijital göçebeler zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde iş yaptıklarından dolayı çalışmalarını sürdürebilecekleri bir bilgisayara ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu kişilerin kendilerine yetecek kadar bir diz üstü bilgisayara sahip olmaları dijital göçebelikte önem arz etmektedir.

Uygun ekipmanlara sahip olan kişiler daha sonra internet üzerinden yapabilecekleri işe sahip olmaları gerekmektedir. Bu sayede çalışma sırasında belli bir mekanda olma zorunluluğu da ortadan kalkmış olacaktır. Arıca kişilere bu sayede gezici bir çalışma hayatının kapıları açılmaktadır. Bu kişiler işi belirledikten sonra hem gidecekleri hem de kalacakları yerleri belirlemektedir. Böylece kişiler istedikleri zaman farklı yerlerde hayatını dijital göçebe olarak sürdürebilecektir.

Dijital Göçebe Destinasyonu ve Meslekleri

Dijital göçebe olabilmek için bir bilgisayar ve internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanı sıra gerekli ekipmanlara sahip olan kişiler göçebe mesleklerden herhangi biri hakkında yetkin olduğunu düşünüyor ise dijital göçebe olabilmektedir. Fakat kişiler hangi mesleği seçerse seçsin elinde bilgisayar olmadan dijital göçebe olma olasılığı da bulunmamaktadır. Dijital göçebe destinasyonu ve mesleklerine şu şekilde örnek verilebilir:

- Freelance Yazarlık: İnternet üzerinden iş yapma denildiği zaman akla pek çok meslek grubu gelebilir. Bunlardan birisi de serbest yazarlıktır. Pek çok site ve uygulama içerisinde bulunan internet her zaman yazılması gereken birçok içerik bulunmaktadır. Özellikle kişilerin dil üzerinde başarısı var ise ve internet ile bilgisayara sahip ise kolay bir şekilde iş bulabilir ve serbest yazarlık ile para kazanabilir.

- Blog Yazarlığı: Blog yazarlığı son yıllarda internet üzerinden en sık tercih edilen mesleklerden birisidir. Genel ve spesifik konulara odaklanan bir blog içerisinde içerik üreterek para kazanmak mümkündür. Yazılacak olan bloglar kişinin kendisine ait olabilmektedir. Bunun yanı sıra bloglar başka birisinin üzerinden de yapılabilmektedir.

SEO Danışmanlığı: İnternet üzerinde üretilen pek çok içerik bulunmaktadır. B içeriklerin bazıları ön planda olurken bazıları geri planda kalmaktadır. Üreticileri ise içeriklerinin ön planda olabilmesi için ürettiklerini SEO uyumlu olmasını istemekte ve b anlamda uzmanlardan yardım almaktadır. Eğer SEO üzerinde bir yetkinliğiniz var ise SEO danışmanlığı ile internet üzerinden gelir elde edebilirsiniz.

- Grafik Tasarım: İnternet üzerinden çalışma imkanı sağlayan grafik tasarım görsel tasarımdan, YouTube videoları için kapak tasarımlarına kadar farklı iş imkanlarına sahiptir. İçerik üreten kişilerin görsel ihtiyaçlarını karşılayarak internet üzerinden düzenli bir gelir elde edebilmek mümkündür.

 

False