GeriPratik Bilgiler ArGe ne demek ve açılımı nedir? Ar-Ge faaliyetleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

ArGe ne demek ve açılımı nedir? Ar-Ge faaliyetleri nelerdir?

ArGe ne demek ve açılımı nedir? Ar-Ge faaliyetleri nelerdir?

Ar-Ge, her geçen gün gelen yeniliklere uyum sağlamak ve yenilikler üretmek var olan bir tür birimdi. Araştırmaya dayalı bir sistem olması ile birlikte gelişim sürecinde de yer alır. Teknoloji ile yakından ilgilenen Ar-Ge, aynı zamanda bir adaptasyon süreci olarak da adlandırılır. Ar-Ge hakkında Arge ne demek ve açılımı nedir? Ar-Ge faaliyetleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Ar-Ge, günümüzde en çok ilgi gören alanlardan biridir. Özellikle büyük ve orta ölçekli yapılanmalar bünyelerinde kendilerine ait bir Ar-Ge alanı oluşturmaktadır. Çünkü bilgiye daha hızlı ulaşmak ve sadece o kurum için üretilen fikir ve çalışmalara ulaşmak ancak bu şekilde mümkün olmaktadır. Ar-Ge herkes tarafından bilinmese de bu alanda gelişmek isteyen kişilerin mutlak olarak hakim olması gerekir.

Arge Ne Demek ve Açılımı Nedir?

Arge en kısa ve öz şekilde tanımlanacak olursa; insan, kültür ve toplum bilgisinden oluşan bilgi birikiminin yenilikçi çalışmalar üretmek için kullanılmasıdır. Yararlı çalışmalardır ve sistematik bir süreç olarak ilerler. Arge açılımı ise aynı zamanda en kısa tanımıdır. Arge, araştırma ve geliştirme demektir. Bu iki sözcüğün baş harflerinden elde edilmiştir. Arge çalışmaları yararlı ve bilgiye dayalı pratik uygulama faaliyetleridir. Günümüzde bir bilginin gelişmesi, yeni üretim, teknolojinin gelişmesi, yeni tasarımlar elde edilmesi vb birçok farklı amaç için kullanılmaktadır.

Arge çalışmaları genel olarak 3 farklı başlık altında yürütülmektedir. Bu 3 başlık aynı zamanda süreci tanımlamaktadır. İlk olarak temel araştırma faaliyetleri yer alır. Ardından uygulamalı araştırma ve deneysel geliştirme çalışmaları gelmektedir. Bir diğer konu da arge çalışmalarının gerçekleşmesi için gerekli olan kriterlerdir. Arge çalışmalarında 5 ayrı kriter vardır. Arge çalışmalarında ilk kriter, yenilikçi bir proje olmasıdır. Yaratıcı projeler sunmalıdır. Bu süreçte proje bitiminde belirsizlik durumu vardır. Sürecin hem bütçe hem zaman planlaması var olmalıdır. Son olarak sonucun yeniden üretime el verişli olması gerekir.

Ar-Ge Faaliyetleri Nelerdir?

Ar-Ge, bir tür gelişim faaliyetidir. Aynı zamanda araştırma ve öğrenme faaliyetleri de Ar-Ge çalışmaları içerisinde yürütülmektedir. Ar-Ge faaliyetleri oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Geniş bir alanı kapsamasının nedeni araştırma kaynaklı olmasıdır. Ayrıca her geçen gün artan bilgi ve gelişen teknoloji, karşımıza yeni fikirleri ve projeleri çıkarmaktadır. Kısaca araştırma ve geliştirme olarak açıklanan Ar-Ge faaliyetlerini şu şekilde özet olarak sıralayabiliriz;
- Kurum ve kuruluşun satış ve pazarlamasını artıracak projeler
- Ele alınacak olan yeni bir fikrin sunulması, tasarlanması veya üretilmesi aşamalarının hazırlanması
- Teknolojinin kurum ve kuruluşlara en iyi şekilde uyarlanmasını sağlamak
- Kurum içi ilişkileri en üst seviyeye taşımak için fikirler üretmek
- Kurum yada kuruluşun teknoloji gelişmelerini üretim ve satış alanında en üst seviyede kullanmasını sağlamak
- Maliyetleri düşürecek yeni projeler üretmek
- Ürün ve hizmet kalitesini artıracak gelişmeler sağlamak
- Teknoloji alt yapısını güçlendirmek
- Teorik bilgiyi pratikte uygulamak
- Teorik bilgiyi, yeni ürün, fikir ve hizmet sunabilmek için uygun şekilde kullanmak
- Yenilikçi fikirler üreterek rakipler arası farkı korumak ve çoğaltmak
- Var olan sorunlar için farklı çözüm önerileri sunmak

Ar-Ge faaliyetleri bu ve daha fazla alanda gelişmeler göstermektedir. Yeniliklerin artmasında ve teknolojinin gelişmesinde büyük bir role sahip olan Ar-Ge, yalnızca şirketler, kurumlar ve kuruluşlar için değil sağlık, hizmet, ulaşım, gıda vb. daha birçok alanda faaliyet göstermektedir. Ayrıca bir birime bağlı olmadan da tek bir amaç için faaliyet gösterebilir. Yani özel Ar-Ge faaliyetleri göstermek içinde kurulabilir ve bir fikir üzerinde faaliyetler yoğunlaşmaktadır.

False