GeriPratik Bilgiler Antetli kağıt nedir ve nasıl yapılır? Antetli kağıt ölçüleri ve hazırlama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Antetli kağıt nedir ve nasıl yapılır? Antetli kağıt ölçüleri ve hazırlama

Antetli kağıt nedir ve nasıl yapılır? Antetli kağıt ölçüleri ve hazırlama

Antetli kağıtlar kurumlar tarafından kullanılan üzerinde kuruma ait isim, adres ve iletişim bilgilerinin bulunduğu evrak türlerinden biridir. Antetli kağıtlarda kurum ya da firmanın logosu da yer alır. Bu kağıtlar kurumların ismi kadar önemlidir. Resmi ve özel yazışmaların yapıldığı bu evraklar kurum hakkında izlenim oluşturulmasını sağlamaktadır. İşte, antetli kağıtlar hakkında detaylar

Antetli kağıtlar uzun yıllardan beri kurumlarda kullanılmaktadır. Antetli kağıtlar resmi ya da özel şirketlerin kartviziti yada kimliği yerine de kullanılmaktadır. Bu nedenle tasarımlarının dikkat çekici olmasına özen gösterilmelidir.

Antetli Kağıt Nedir?

Antetli kağıtlar kurumların dış yazışmalarda kullandığı, logolarının ve iletişim bilgilerinin yer aldığı resmi bir evrak çeşidi olarak belirtilmektedir. Antetli kağıtların standart olanları A4 kağıdı ölçüsündedir. Antetli kağıtlar için özel tasarlanmış zarflarda bulunmaktadır. Bu kağıtların şekli ve rengi kurumların tercihine göre farklılık göstermektedir. Şirketlerin prestiji açısından antetli kağıtları hazırlama aşaması oldukça önemlidir.

Antetli Kağıt Nasıl Yapılır?

Özenle hazırlanmış bir antetli kağıt için Adobe Illustrator programı kullanılmalıdır. Bu program görüntülerin kolayca düzenlenmesine imkan tanımaktadır. Antetli kağıt hazırlama sürecinde vektörel görüntüler elde etmek çok önemlidir. Bu program sayesinde çizimlerde görüntü kaybı olmamakta ve yüksek kalitede dosyalar elde edilmektedir. Diğer programlarla uyum içinde çalışan Adobe Illustrator programı antetli kağıt tasarımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Antetli kağıtlar yapılan işte ne kadar yetkin olunduğunu insanlara gösteren araçlardan biridir. Kurumun ya da firmanın başarısına başarı katmada antetli kağıtların payı büyüktür. Standart bir kağıt ile antetli bir kağıdın gönderdiği mesaj arasında büyük farklar bulunmaktadır. Antetli kağıtlar tasarlanırken kağıdın üst kısmında firmanın logosuna yer verilmektedir. Logo antetli bir kağıdın en önemli öğesidir. Kağıdın alt kısmında ise firmaya ait iletişim bilgileri bulunmaktadır.

Antetli kağıt tasarımında doğru kağıdı seçmek önemlidir. Antetli kağıdın rengi, ağırlığı ve boyutu firmanın kurumsal kimliğini yansıtan hususlardandır. Antetli kağıtları tasarlarken fazla karışık olmayan tasarımların tercih edilmesi gerekir. Şık ve güzel bir antetli kağıt tasarımı yapılırken basit ve anlaşılır olmasına da dikkat edilmelidir.

Antetli kağıt tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de logo boyutunun doğru yapılmasıdır. Logonun boyutunun gereğinden büyük ya da küçük olmaması gerekir. Antetli kağıtlarda yer alan bilgilerin okunacak şekilde yazılması ve bir çerçeve içinde tasarlanması göze hitap etmesini sağlamaktadır.

Antetli kağıtlara eklenecek bilgilerin doğru olmasına özen gösterilmelidir. Antetli kağıtlar tasarlanırken göz önünde bulundurulması gereken bir husus da dijital ortamlarda da kullanmaya uygun olmasıdır. Antetli kağıtlar kurumu yani markayı temsil eden araçlar olmalıdır. Bu nedenle logodan başka kurumun fontları, rengi ve diğer özelliklerinin antetli kağıt tasarımında bir bütün olarak kullanılması gerekir. Antetli kağıt tasarımında doğru renk kullanımı ve konumlandırma kağıdın görünümü açısından önemlidir. Dikkat çekici bir antetli kağıtta renkler ve konumlandırmanın doğru kullanıldığı görülür. Renk ve konumlandırma doğru yapılmadığında antetli kağıt tasarımının ciddiyetten ve profesyonellikten uzaklaştığı belirtilir.

Antetli Kağıt Ölçüleri ve Hazırlama

Antetli kağıtlar çoğu zaman A4 kağıdı boyutunda tasarlanmaktadır. Bu kağıtların 297 mm boyutunda ve 210 mm genişliğinde olması gerekir. Antetli kağıda bilgilerin yerleştirilmesi aşamasında kenarda bırakılacak boşlukların ölçüsü ile ilgili bir kural bulunmamaktadır. Antetli kağıtlarda üst ve yanlarda 10 ya da 15 mm alt kısımda ise 7 mm boşluk bırakılması tavsiye edilmektedir. A4 kağıdının dışında A5 kağıtlarına da antetli kağıt tasarımı yapılabilmektedir. Antetli kağıtların ağırlığı 80, 90 ya da 110 gr olabilmektedir. Bu kağıtlar özellikle kuşe ya da 1.hamur kağıttan tercih edilmektedir.

 

False