GeriNasıl Yapılır? Altın beşik yöntemi nedir ve nasıl yapılır? İlk yardım iki, üç ve dört elle altın beşik yöntemi ile taşıma
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Altın beşik yöntemi nedir ve nasıl yapılır? İlk yardım iki, üç ve dört elle altın beşik yöntemi ile taşıma

Altın beşik yöntemi nedir ve nasıl yapılır? İlk yardım iki, üç ve dört elle altın beşik yöntemi ile taşıma

Sağlıkla ilgili oluşabilecek tüm risk ve tehlikelerin önüne geçilebilmesi için daima ilgili olaya en profesyonel şekilde bir müdahalede bulunulması gerekiyor. Bunun için çeşitli ilk yardım tekniklerinden güzel destekler alınabiliyor. Altın beşik ilk yardım metodu bunlar arasında öne çıkıyor. Metodun nasıl bir niteliğe sahip olduğuna yönelik bilgileri detayları ile derledik.

Altın beşik yöntemi, profesyonel ilk yardım müdahalelerinde daima sıklıkla kullanılan en işe yarar yöntemlerden biridir. Hastaların veya kaza geçiren kişilerin farklı bir noktaya en acil şekilde taşınması aşamasında genellikle bu yöntemden iyi şekilde istifade edilir. Sağlık uzmanlarının doğru müdahalesiyle kişi, daha güvenli olan bir yere hızlıca vakit kaybetmeden taşınır.

Altın Beşik Yöntemi Nedir?

Altın beşik yöntemi, etkin ilkyardım teknikleri içerisinde yer alan ve insanları zor durumlardan kurtarmaya olanak veren oldukça önemli yöntemlerden biridir. Genel olarak ilkyardım müdahalelerinde en temel alınan şey, sorun yaşayan kişinin nasıl bir durumda olduğudur.

Öncelikle buna bakılır ve sonrasında ise kişinin mevcut durumuna göre hangi ilk yardım tekniğinden o anda yararlanılacağına bir karar verilir. Bu sayede olabilecek en doğru müdahalede bulunularak kişiye ihtiyacı olan destek sağlanır.

Birçok durumda sıklıkla kullanılan altın beşik yöntemini seçerken de bu türden unsurlar göz önünde bulundurulur. Bu sayede kişilerin güvenlikleri gerekli şekilde temin edilir. Birtakım olumsuz gelişmeler neticesinde kaza geçiren kişiler bazen yerinden pek hareket edecek durumda olmazlar.

Fakat bazen ise çok ciddi bir yararlanması olmaz ve pratik yardım almaya uygun bir halde olurlar. Tam da bu noktada altın beşik yöntemi devreye girer ve onlara gerekli ilkyardımın verilmesini sağlar. Kişinin çok ciddiyet arz eden önemli bir zarar görme durumu yoksa o zaman sağlık profesyonelleri ve bilgili birçok kişi, altın beşik yönteminden faydalanmaya çaba gösterir.

Bu tekniğin temel fonksiyonu, kişilerin bulundukları konumdan hızlıca ve güvenli şekilde uzaklaştırılmalarıdır. Altın beşik yöntemi, kendi içerisinde farklı uygulanma seçenekleri barındırdığından kaza yaşayan kişilere bu teknik sayesinde en iyi yardımlarda bulunulur. Bu yöntemden faydalanırken de daima kişiye ekstra bir zarar gelmemesi için yeterince hassas ve temkinli bir şekilde hareket edilir.

Altın Beşik Yöntemi Nasıl Yapılır?

Altın beşik yönteminin uygulanması konusunda da diğer yöntemlerde olduğu gibi bazı planlı adımlar çerçevesinde hareket edilir. Öncelikle hastanın ciddiyet arz eden bir kırığı, zedelenmesi veya hasarı var mı buna bakılır. Bu duruma göre her şey uygunsa o zaman kaç elle taşımanın uygun olduğu belirlenir.

Çünkü altın beşik yönteminde hali hazırda iki, üç veya dört elle ilgili taşıma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. İki elle taşımada, iki ilkyardım uygulayan kişilerin bir elleri bu noktada boşta kalır. Bu eller ile kişinin omzuna yerleştirilir ve onun güvenli bir yere oturması sağlanır.

Üç elle taşımada, ilk yardımcı birinci kişinin bir eli, diğer ilkyardımcı kişinin omuzuna yerleşir. Öteki eliyle ise yine diğer yardımcının bileğini kavrar. İkinci ilkyardımda bulunan kişinin bir eli diğer kişinin bileğini ve ötekiyle ise kendi bileğini tutar. Dört elle taşımada, ilkyardımcı kişiler bir eli ile bileğini, öteki eliyle ise birbirlerinin bileklerini kavrarlar. Bu şekilde hastayı taşımaya yardımcı olurlar.

İlk Yardım İki, Üç ve Dört Elle Altın Beşik Yöntemi ile Taşıma

Kaza yaşayan kişinin konum ve sağlık durumuna göre altın beşik yöntemi seçeneklerinden biri tercih edilir. Bu noktadaki amaç, kişiye hiçbir rahatsızlık vermeden onun gerekli şekilde taşınması işlemini gerçekleştirmektir.

Altın beşik yönteminde iki, üç veya dört elle taşıma metotlarının her birinin kendisine özgü birtakım avantajlı yönleri vardır. Bu noktadaki asıl mesele, kişiye en iyi konforu hangi metot sunacak bunun net olarak belirlenmesidir.

 

False