Acemilere kedi-köpek rehberi

Doğan Kitap, For Dummies (Meraklısına) serisinden iki yeni kitap çıkardı. Biri kedi bakımı, diğeri köpek eğitimi ile ilgili. Evinizin dört ayaklı yeni bir üyesi varsa ve bilinçli bir sahip olmak istiyorsanız, bu kitaplar başucunuzda bulunsun.

Evininizi paylaşacağınız kedi ya da köpeği seçmek, bakımını üstlenmek ciddi bir iş. Masum bir yavru kedicik veya sevimli bir köpek, hayatınızı bir anda kàbusa çevirebilir. For Dummies serisinin yeni kitapları kedi ve köpek sahipleri için hayat kurtaran bilgiler içeriyor. Evcil hayvanı olan iyi bir okuyucuysanız, bu kitapları elinizden düşürmeyeceksiniz.

Kedi sahiplerini ve kedi almak isteyenleri bilinçlendirecek “Kedi Bakımı” kitabı, Gina Spadafori ve Dr. Paul D. Pion tarafından yazılmış. Kedilerin beden dilinden beslenmesine, tuvalet alışkanlığından yaşlı kedilerin bakımına kadar birçok bilgi var içinde. İlk adım olan kedi seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekiliyor. En iyi, en sağlıklı, dışa dönük ve hareketli kediyi seçmek için testlere de yer verilmiş. Kitabın son bölümünde kedilerle ilgili ilginç web sitelerinin adresleri bulunuyor. İşin biraz abartıldığını düşünseniz de aslında onların bakımı da çocuk bakımı kadar önemli ve hassas bir konu. 348 sayfalık kitabın fiyatı 22 TL.

Jack ve Wendy Volhard çifti tarafından yazılan “Köpek Eğitimi” kitabında da hayati bilgiler bulunuyor. Beslenmeden eğitime, tuvalet terbiyesinden sağlığa kadar köpeklerle ilgili her türlü konu ayrıntılı olarak yer alıyor. Kitapta işin psikolojik yönü de ele alınmış. Köpeğinizin hareketlerinden ruh durumunu anlamanız için tüyolar veriliyor. 227 sayfalık kitabın fiyatı 15 TL.

KÖPEĞİNİZİ EĞİTİRKEN NELER YAPMALISINIZ

Köpeğiniz yanınıza geldiğinde ona iyi davranın
Tek bir komut verme alışkanlığı edinin.
Dikkatini çekmek için önce ismini, sonra da ne yapmasını istediğinizi söyleyin.
Komut verirken normal bir ses tonu kullanın.
Faaliyetlerinizde ve beklentilerinizde tutarlı olun.
Enerjisini boşaltabileceği alan yaratın.
Onun sosyal bir hayvan olduğunu anlayın. Eğitin ki ailenizden biri olsun.
Onu diğer köpeklerle ve insanlarla tanıştırın.
Köpeğinizin sürü lideri olun. Eğitimi köpeğiniz için eğlenceli kılın.
Görmek istediğiniz davranışları ödüllendirin.
Köpeğinizle bol bol zaman geçirin ve ona egzersiz yaptırın.
Denemeye devam edin; köpeğiniz, vermek istediğiniz mesajı alarak sizi ödüllendirecektir.

Her köpeğin bilmesi gereken 10 komut

Otur - güvenlik komutu
Otur - kolaylık komutu
Öyle dur
Git yat
Gel
Yavaş
Ver
Çekil
Bırak
Hayır

YAVRU KEDİ ALIRKEN KİŞİLİK TESTİ YAPIN

Bir yavru kedinin size uygun olup olmadığını anlamanın bazı yolları:
İlgi düzeyini değerlendirin: Bunu yapabilmek için yavruyu kardeşlerinden ayırın ki tüm ilgisi sizin üzerinizde olsun.
Ona birey olarak odaklanın: Yavruların hepsi çok sevimlidir ama yavrunun rengini ve küçük Groucho bıyıklarını görmezden gelmeye çalışın. Tabii ki kedinin tipini de sevmeniz gerekir ama kişilik uzun vadede daha önemlidir.
Acele etmeyin: Her şeyi aceleye getirip ilk gördüğünüz yavruyu alırsanız, sizin için daha doğru bir tercih olabilecek başka bir yavru, bir daha asla bir yuvaya sahip olamayabilir.
Yavruyu test edebileceğiniz malzemelerle birlikte gelin: Tüy, pinpon topu veya kumaş bir fareyle gelin. Bir parça ip veya yün de olur. Ama bunları yavruların veya yetişkin kedilerin yanında bırakmayın çünkü bunları yiyebilir ve bağırsaklarına zarar verebilir.

Tavşanların tuvalet eğitimi

Evde tavşan beslerken karşılaşılan en önemli zorluklardan birisi, tuvalet eğitimi. Doğal hayatta tavşanlar, tuvaletleri için yuvanın en uzak kenarını kullanırlar. Bu nedenle evde tavşan beslerken onların bu davranışını göz önüne almak, yaşadıkları kafesin en kenarına uygun büyüklükte bir tuvalet kabı yerleştirmek gerekir. Bu kabın tavşanın içinde rahat hareket edebileceği kadar büyük olması önemli. Bazı tavşanlar idrarlarını tuvalet kabının hemen dışına doğru yapabilirler. Bu nedenle kabın kenarlarının hafif yüksek olması avantaj sağlayacaktır.

Tuvalet için yerleştirdiğiniz kabın içinde sık sık dinlenip uyumak isteyebilirler. Bu tavşanlar için son derece normal bir durumdur. Yanı sıra bazıları, tuvalet kabı içine koyduğunuz altlık malzemeyi yemeye teşebbüs edebilirler. Bu nedenle kuru ot, saman, kavak ağacı kabuğu, alfalfa ve atık kağıtlardan hazırlanan özel tavşan altlıkları, tavşanların tuvalet kabı zeminine koymak için ideal altlık malzemelerdir. Bunlara alternatif olarak topaklanmayan ve parfüm içermeyen kedi kumları da kullanılabilir. Mısır koçanı, topaklanan ve parfüm içeren kedi kumları, deodorant kristalleri eklenmiş toprak kumlar, çam ve sedir ağacı talaşları tavşanlar için tuvalet altlığı olarak kesinlikle kullanılmamalı.

Tuvalet yerini öğretirken, tavşanın tüm evde gezmesini bir süre engellemek faydalı olur. Kabı kafese koymadan evvel, birkaç gün tavşanın tuvaletini nereye yaptığını gözleyin. Daha sonra kabı oraya koyun. Yerleştirdiğiniz kaba düzenli olarak tuvalet yapmaya başladıktan sonra yavaş yavaş yaşadığı alanı genişletebilirsiniz. Özellikle başlangıçta, tuvalet kabına gittiği zamanlarda onu sevdiği yiyeceklerle ödüllendirmeniz ve sevmeniz, kaba alışmasını ve öğrenmesini kolaylaştırır, onu teşvik eder. Cezalandırma yöntemi tuvalet kabından korkmasına neden olur, öğrenmesini güçleştirir.

Tavşanın yaşadığı alanda strese yol açan faktörler, eve yeni bireylerin gelmesi, tavşanın tuvalet alışkanlığını bozabilir. Bu durumda tekrar küçük bir kafesle başlayıp tuvalet eğitimini tekrarlayabilirsiniz. Tuvalet kabını her gün boşaltıp içine yeni altlık koymak son derece hijyenik olacaktır. Tuvalet kabını da ayrıca her hafta uygun deterjanlarla yıkayıp temizlemek kafes hijyeni için önemlidir. Tuvalet eğitimine 6 aylıktan büyük dönemde başlamak önerilir. Tavşanlar 6 aylıktan itibaren tuvalet kabına tuvalet yapmayı daha kolay öğrenebilir.

Pako pano

Ev sahiplerinden şikayetçi üç kardeş hintbülbülü (ispinoz) adres değiştirmek istiyor. İstanbul’un Kadıköy semti yakınlarında neşeli, huzurlu, şefkatli bir yuva arıyor. (syedig@hotmail.com)
Yazarın Tüm Yazıları