ABD'de son salgın

GRUP BOTOKS

Son günlerde Avrupa'daki Müslümanlar arasında yükselen bir trend var: Mekke Cola içmek.

Gazı, renk kıvamı filan esas kolayı aratmamakla birlikte tadında iş yokmuş. Ancak Mekke Cola içenler bir şekilde Amerikan emperyalizmine karşı gelmenin lezzetine varıyormuş. Acaba bu protest içecek 2003 yılında global bir trende dönüşebilir mi? Hele de Irak'ta savaş çıkarsa, 1.5 milyar Müslüman yüzünü Mekke Cola'ya mı döner, yoksa esas kolaya sadık mı kalır? Bush Yönetimi'ne yönelik onca tepkiye rağmen dünya, Amerikan kültürünün 2002 yılında ürettiği yenilikleri de her zamanki gibi izler mi? Örneğin kadınlar, ABD'de yeni türeyen botoks partileri ve göbek deliği ameliyatlarının takipçisi olur mu?

THE New York Times Magazine geçen ay, 2002 yılında ortaya çıkan yeni fikir ve buluşlarla ilgili geniş bir liste yayınladı. Yenilik olsun diye de, klasik 100 rakamını bir kenara atarak, bundan sonra ABD sınırlarını aşıp dünyaya yayılacak fikir ve buluşların sayısını 97 ile sınırladı.

Tabii bunlar arasında yerel bazda kalması çok muhtemel olanlar da var. Örneğin terörist eylem anında gökdelenlerden atlamak için geliştirilen kullanımı basit paraşütlerin dünyaya yayılması ihtimali zayıf görünüyor. Hatta Amerika'da bile fazla pazar şansı yok. Çünkü son anketlerden birine göre ABD'de ‘‘hayatta en çok terörden korkuyorum’’ diyenlerin oranı sadece yüzde 14.99.

Ancak listedeki yeniliklerden birkaç tanesi gerçekten global yayılma eğilimi gösterecek cinsten. Dünyanın ister istemez çok konuşacağı şeyler. Özellikle de Irak'ta savaş çıkması halinde kullanılacak olan yeni silahlar. Yani bütün dünya ile birlikte biz Türk halkının yüzde 87 oranında reddettiği savaş çıkarsa, ABD'nin kullanacağı yeni silahları enine boyuna yazıp çizeğiz. Daha doğrusu, henüz el değmemiş mikrodalga bombaları filan çoktan yazmaya başladık da, bunların Irak hedefleri üzerinde nasıl etki gösterdiğini milimetrik şekillerde analiz edeceğiz.

GRUP BOTOKS MODASI

Savaş süredursun kadınların daha genç ve güzel görünmek için verdiği ebedi savaş da devam edecek. Bu alanda Amerika'da iki yeni trend var; Botoks partileri ve göbek deliği ameliyatları.

Şimdi botoksun neresi yeni, etraf botokslu yüz dolu diyeceksiniz. Ancak bizimkiler bireysel ve son derece mahrem. Amerika'dakiler ise Las Vegas'a botoks paket turları örneğinde görüldüğü üzere çok yeni. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) geçen Nisan ayında botoksun tıbbi amaçlı kullanımına izin vermesinden sonra ABD'deki botoks salgını abartılı boyutlara ulaştı. NY Times'ın ekindeki yazıya göre hafta sonu botoks kürü turları düzenlenir oldu. Radyolar ilk on şanslı dinleyiciye alışveriş merkezlerinde botoks enjeksiyonu hediye etmeye başladılar. Botoks yaptırmış mutlu kadınlar, grup halinde çektirdikleri parti fotoğraflarını internette yayınlamayı adet edindiler. Hatta bunlar arasında karı-kocalar olduğu bile görüldü.

Aslında botoksun bir grup eylemine dönüşmesinin maddi nedenleri var. ‘‘A tipi botulinum toxin’’in raf ömrü çok kısa. Tek kişi tarafından kullanılmak üzere alındığı zaman pahalıya mal oluyor. Grup halinde kullanılırsa daha ekonomik. Bir estetik cerrah, ‘‘İnsanlar botoks yaptırırken bir arada olmayı, birbirini desteklemeyi seviyor’’ diyor. Bir başka hekim de ABC Televizyonu'na açıklamasında ‘‘Belki buna bir grup terapi unsuru olarak bakabiliriz’’ diye konuşuyor. Çünkü enjeksiyonlar çoğunlukla grup halindeyken yapılıyor.

BRITNEY GÖBEĞİ

Ve sonunda bir TV programında yayınlanan botoks partisiyle iş doruk noktasına varıyor. Bir takım insanlar alnı kırışmasın diye yüzünü botoksla aşılatıp kaslarını felç ederken, on binlerce kişi ekran başında onları izliyor.

İnsanın kendini yenilemesinin en geleneksel yolları silikon göğüs ve liposuction. Ancak geçen yıl ABD'de yeni bir moda çıktı. Karın yağlarını liposuction ile yok etmekle kalmayıp, bıçak altına yatarak göbek deliğine yeni bir şekil vermek. Göbek açma modası yayıldıkça ve Britney Spears o dümdüz karnıyla klip üstüne klip çektikçe, ameliyatların sayısı da arttı. 3500 dolara göbeklere şekil veren San Franciscolu cerrah Jim Romano, haftada üç-beş operasyon yaptığını söylüyor.

Böylece göbeği açıkta bırakan modayla birlikte estetik cerrahide de yeni bir alan açılıyor. Mayo Kliniği tarafından yayınlanan araştırmaya göre şu anda Amerika'da üniversiteli kızların üçte birinin göbeğinde piercing var. Yani göstermekte bir mahsur varsa o mıntıkanın derhal düzeltilmesi gerekiyor.

Tabii genel beğeni toplayan ideal biçimin de bulunması gerekiyor. Missouri Üniversitesi'nden Charles L.Puckett bu amaçla bir bilirkişi çalışması yapıyor, 15 erkek ve altı kadından oluşan bir jüri heyeti oluşturarak, 147 adet kadın göbeği fotoğrafı gösteriyor.

Ve jüri kararı: En çekici göbek delikleri küçük ve düşey olanlar ya da T biçimindekiler. Yatay olanlar - ki bunlar yaştan, hamilelik ve fazla kilodan kaynaklanıyor - beğenilmiyor. Kadınların yüzde 10'unun göbek delikleri ise iyice bozuk bulunuyor.

Bu arada laf plastik cerrahiden açılmışken, estetik alanında 2003 yılına ilişkin bir tahmin vereyim. Michael Jackson'ın artık yok olmak üzere olan burnunun bu yıl içinde sahibi aleyhinde dava açması ve hakimin yeni operasyon ihtimaline karşı ihtiyati tedbir kararı alması bekleniyor.


Mekke Cola sadece Fransa'da 2 ayda 2 milyon şişe sattı

BİR Fransız radyo habercisi olan Tunus kökenli Tawfik Mathlouthi'nin iki ay önce şirket kurarak üretimine başladığı Mekke Cola Avrupa'da hızla yayılırken, Çin ve Avustralya'dan siparişler gelmeye başlamış. Kuzey Afrika ülkeleriyle de ihracat anlaşmaları yapılmış. İki aydan bu yana sadece Fransa'da iki milyon şişe sattığını açıklayan Mathlouthi, ‘‘Bu içecek insana Amerikan emperyalizmine ve Amerika tarafından finanse edilen siyonizmin işlediği suçlara karşı durma duygusu veriyor. İnsanlar ABD'nin ikiyüzlülüğüne başkaldırmaya susamış’’ diyor. Mekke isimli kola üretme fikrinin duş yaparken aklına geldiğini söyleyen Mathlouthi, ‘‘Mekke Cola sadece bir içecek değil, Bush ve Rumsfeld'in politikalarını protesto aracı’’ diye görüş belirtiyor.

Bu da Amerikan yeniliği

Ağır çekim demokratikleşme

The New York Times'daki 97 maddelik listede bu da var. Malum, ABD Irak'a yüklenirken, Pakistan ve Suudi Arabistan'daki rejim defolarını görmezden geldiği için biraz ikiyüzlü bulunuyor. Hoover Enstitüsü'nden Larry Diamond'a göre ABD bu yıl özellikle Suudi Arabistan'da ‘‘slow motion’’ demokrasiyi devreye sokmaya çalışacak. Ani bir demokrasi olursa radikal İslamcı grupların ayaklanması, ordunun bunları bastırması ve yine anti-demokratik ortamın geçerliliğini korumasından endişe ediliyor. Bu nedenle önce parlamenter monarşiye geçilecek, seçimlerde sadece seçkin kesim oy kullanacak. Sonra da seçme hakkı aşamalı olarak tabana yayılacak.
Yazarın Tüm Yazıları