AB, PKK'yı listeden siler mi?

Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK kısa vadede bu listeden çıkar mı çıkmaz mı? Brüksel'de dönem dönem ısıtılan bu tartışma yine gündemde. Aslında mevcut konjonktürde bu sorunun cevabı konunun tartışılmasını bile gerektirmeyecek kadar net: Çıkmaz.

Haberin Devamı

Konunun son günlerde yeniden yoğun şekilde tartışılmasının nedeni Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bazı parlamenterlerin PKK’nın listeden çıkması için imza kampanyası başlatmış olması.

Bu girişim bir ilk değil. Daha önce de benzer girişimler yapıldı. Örneğin 2010’da Avrupa’da örgütlü bazı hukuk dernekleri bu talebi bir kampanyaya dönüştürmüştü. Çözüm sürecinde bazı somut ilerlemelerin sağlandığı 2013’te de “Madem Türk makamları PKK’nın lideriyle görüşüyor, PKK da AB’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmalı” mantığıyla bir girişim gündeme geldi. Konu her yıl AP’de düzenlenen Kürt Konferansı’nın da vazgeçilmez konuları arasında yer alıyor.

Şimdi ise PKK’nın listede yer almasının “barış, diyalog ve müzakerelerin önünde engel oluşturduğu” tezi işlenerek aynı girişim yineleniyor. Bu doğrultuda başlatılan imza kampanyasına yüzden fazla AP üyesi destek verdi. Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye Raporu’na verilen bazı değişiklik önergeleri de bu konuyla ilgili.

Haberin Devamı

Bir an ilgili değişiklik önergelerinin kabul edildiğini ve AP’nin PKK’nın listeden çıkması yönünde çağrı yaptığını düşünelim. Bu nasıl bir tablo yaratır? Her şeyden önce AP kendisiyle çelişmiş olur. Bunun yanı sıra Türkiye’yle zaten gergin olan ilişkiler daha da gerilir. Listeden çıkma yönünde bir sonuç yaratır mı? Kesinlikle hayır.

Bir örgütün AB’nin terör örgütlerine ilişkin listesinden çıkması için oradan buradan çağrı yapılması değil üye ülkelerin bu doğrultuda konsensüsle karar alması gerekiyor. Mevcut ortamda AB’nin bu yönde bir adım atma ihtimali yok.

AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, ocakta AP’de yaptığı konuşmada, “PKK öngörülebilir bir gelecekte bu listede kalmayı sürdürecek” dedi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yine AP’de yaptığı açıklamada, “Tavrımız net. PKK’yı terör örgütü olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. AB Komisyonu’ndaki hava bu.

Haberin Devamı

Başkentlerde de aynı görüş hakim. PKK’nın listeye girmesine neden olan koşullarda değişiklik olmadığı net şekilde dile getiriliyor. Paris de bu görüşte, Berlin de, Londra da, diğerleri de. Terörle mücadelenin ana gündem maddelerinden biri haline geldiği Avrupa’da bugünlerde farklı bir yaklaşım beklemek mantıklı olmaz.

Dolayısıyla şu aşamada ya da Hahn’ın işaret ettiği gibi çok yakın bir gelecekte PKK’nın bu listeden çıkması olası değil. Bu yönde bir gelişme ancak PKK’nın format değiştirmesi, şiddeti ve silahlı mücadeleyi tamamen bırakması, listeye girmesine neden olan terör örgütü tanımına uymamaya başlaması ve bunun sürekliliğinin kanıtlanması halinde mümkün olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları