5 yılda 20 milyar dolara çıkmak için kolları sıvadı

KUZEY Irak’ta petrol üretimi ile tanıdığımız Genel Enerji, petrol ve gaz üretimi faaliyetini Türkiye dahil, geniş bir coğrafyaya yayıp, uluslararası petrol devlerinden biri olmaya aday.

Haberin Devamı

Merkezi Ankara’da olan şirket, yaptığı birleşme operasyonu ile maddi açıdan büyük imkanlara kavuşurken, aynı zamanda Londra Borsası’nda işlem gören ilk Türk şirketi de oldu.
Petrol üretimi ile ilgisiz gözüken birçok güçlü ülkenin bu alanda büyük markalara sahip olduğunu hatırlatan Genel Enerji yetkilileri, Türkiye’nin de artık böyle bir şirkete ihtiyaç duyduğunu, uluslararası alandaki Türk markası olmaya çalıştıklarını söyledi. Genel Enerji, bu hedef doğrultusunda, Londra’da işlem gören hisseleri için Türk yatırımcılara katılım çağrısı yapıyor. Yakında bu amaçla banka ve aracı kurumlar nezdinde bir tanıtım kampanyası düzenlenmesi planlanıyor.
Londra’da Genel Enerji’nin tanıtımı ve hedefleri ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Genel Enerji CEO’su, eski BP yöneticisi Tony Hayward’ın yanısıra, İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil ve diğer yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Haberin Devamı

1.9 MİLYAR DOLAR

Tony Hayward, Genel Enerji’nin güçlü yanlarını sıralarken, kısa, orta ve uzun vadeli büyüme planları ve buna imkan veren varlık yapısı, 1.9 milyar dolarlık kaynakla güçlü bir finansal yapısı olarak sıraladı. Uluslararası tanınmış ve deneyimli isimlerden oluşan bir yönetim yapısı kurduklarını, Kuzey Irak’taki mevcut sahaları geliştirilip, satın almalar da dahil yeni sahalar açtıklarını kaydeden Hayward, ürettikleri petrolü Bakü-Ceyhan boru hattına bağlayacak ek bir boru hattı yapma kararı aldıklarını söyledi. Hayward, önümüzdeki dönemin çok önemli bir petrol ve gaz üretim merkezi olacak Kuzey Irak’ta şu anda çok sayıda bulunan şirket sayısının konsolide olacağını, son yılların en çetin rekabetinin Kuzey Irak’ta yaşanmasını beklediklerini, sonunda 4-5 büyük şirketin kalacağını, Genel Enerji olarak Kuzey Irak’ta en büyük 1’inci ya da 2’nci şirket olmayı planladıklarını söyledi.
Yetkililer Kuzey Irak’ta yarattıkları finansal imkanların, bu ülkede yapacakları yeni iş geliştirmelere yeteceğini, bu nedenle ellerindeki 1.9 milyar dolarlık kaynağı, Kuzey Irak dışında yeni işler için kullanmayı planladıklarını kaydetti.
Önümüzdeki 5 yılda Libya, Lübnan başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı da kapsayan dev bir bölgesel enerji ve petrol şirketi olmayı planladıklarını kaydeden Hayward, şu anda tek düşündükleri unsurun yeni yatırımlar olduğunu, mevcut
4 milyar dolar değerindeki şirketi 4-5 yıl içinde 15-20 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

KUZEY IRAK’TAKİ BÜYÜK İMKANLAR

Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak’taki arama ve çıkarma işlemleri için 600 milyon dolar harcadıklarını, yerel hükümet ile iyi ilişkiler içinde bulunduklarını kaydederek, yeni boru hattı yapımıyla birlikte hem çıkardıkları petrolü sisteme vereceklerini, hem de diğer şirketlerin petrollerinin devreye sokulabileceğini söyledi.
Sepil, şu anda Kuzey Irak’ta günlük çıkarılan 250 bin varil petrolun 170 binini Genel Enerji olarak çıkardıklarını, Taq Taq sahasında 100-120 bin varil, Tawke’de 50-70 bin varil günlük üretim yaptıklarını ifade etti ve 2013 şirket hedeflerini 250 bin varil olarak açıkladı.
Petrol devi Exxon’un faaliyete başlamasıyla birlikte bölgede yeni bir sürece girildiğini, fiyatların yükseldiğini kaydeden Sepil, buna rağmen hem satın almalar hem yeni sahalar açarak bölgedeki faaliyetlerini büyüteceklerinin altını çizdi. Bölgede keşfedilmemiş 40 milyar varillik petrol rezervi ve 60 trilyon kubik fit gaz olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Genel Enerji yetkilileri, bu büyük beklenti nedeniyle Exxon’un yanında başka dev şirketlerin de bölgeye geleceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Şu anda bölgede rezervler ve risksiz kaynaklar toplamının 1.3 milyar varil olduğunu kaydeden yetkililer, bu toplamı önemli ölçüde büyütebileceklerini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Bir kuyu açmak 125 milyon dolar

GENEL Enerji’nin Londra’daki buluşması sırasındaki sohbetlerde TPAO’nun 25 milyon dolara bir sismik gemi aldığı, çalışmalara hız verdiği belirtilirken, petrol ve gaz aramanın çok büyük maliyetler gerektirdiği, bir sismik arama ile 1 kuyu açmanın maliyetinin 125 milyon doları bulduğu kaydedildi.
BP’nin Karadeniz’deki arama çalışmaları için 200 milyon dolar harcadığını belirten eski BP CEO’su olan Tony Hayward, Karadeniz’deki görüntülerin çok cazip olduğunu ama sonuç çıkmadığını hatırlattı. Genel Enerji yetkilileri, bu iyin sadece TPAO’ya bırakılmaması gerektiğini, özel şirketlerin de devrede olması gerektiğinin altını çizdiler.
Türkiye’de üretilen petrolün yüzde 8’inin, gazın ise sadece yüzde 1’inin yerli üretimle karşılandığını hatırlatan Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, bu nedenle Kuzey Irak’taki kaynaklarının kullanımının çok büyük bir imkan verdiğini, Türkiye’nin bu imkanı çok daha iyi kullanması gerektiğinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

1.9 milyar dolar kaynağı var Kuzey Irak’ta 7 kuyu açacak

SÜREKLİ eldeki 1.9 milyar dolarlık nakit imkana vurgu yapması nedeniyle yöneltilen sorulara yanıt veren Genel Enerji CEO’su Tony Hayward, bu parayı iyi kullanmak istediklerini, sabah akşam bu konuda kafa yorduklarını söyledi.
Kendi deyimiyle “muazzam bir potansiyele sahip” olan Kuzey Irak’ta 7 tane daha petrol kuyusu açacaklarını kaydeden Hayward, rezervlerini ve kaynaklarını büyütmenin hisse değeri açısından önemine dikkat çekerek, “Çünkü bir petrol arama ve üretim şirketi ne kadar petrol üretirse, hissesi de o kadar yükselir. Bizim gibi şirketler bankasında ne kadar para var diyerek değerlendirilmiyor. Buradaki temel unsur ne kadar petrol çıkardığımız, keşfettiğimizdir” dedi. Bu nedenle agresif bir petrol arama çalışmasına girişeceklerinin altını çizdi.
Şu ana kadar Türk hükümetinden ciddi anlamda destek aldıkları bilgisini aktaran Hayward, “Türkiye markası olmamız da çok önemli. Hükümet, faaliyetlerimizi destekliyor. Bu desteğin de verdiği moralle önümüzdeki 3-5 yıl içinde çok büyük bir Türk şirketi geliştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Mersin ve İskenderun’da ‘arama’ için davet aldı

DOĞU Akdeniz’de yeni gaz rezervlerinin bulunması üzerine bölgede faaliyetler hızlanırken, Türkiye de İskenderun ve Mersin açıklarında denizde gaz arama faaliyetlerini hızlandırdı. Genel Enerji de  İskenderun ve Mersin’de doğalgaz arama çıkarma faaliyetleri için davet edilen 10 şirketin içinde yeraldı. Türkiye’deki aramalar için bilgi veren şirket yetkilileri, her iki bölge ile de yakından ilgilendiklerini, incelemelerin sürdüğünü teklif vermeleri halinde TPAO’nun en uygun teklifi değerlendireceğini, bu sürecin en az 3-4 ay alacağını söylediler. TPAO’nun bilgi odasına girmek için 1 milyon dolar verdiğini, bölgeler ile ilgili teknik bilgileri aldıklarını, değerlendirme aşamasında olduklarını kaydeden Mehmet Sepil, Doğu Akdeniz’de İsrail açıklarında bulunan dev doğalgaz rezervinin ardından Güney Kıbrıs açıklarında ve Lübnan açıklarında doğalgaz bulunduğunu, bu hidrokarbon kütlesinin kuzey Akdeniz’e uzanmasının çok olası olduğunu kaydetti. Yetkililer, Türkiye’nin umutlandığını, özellikle Mersin açıkları için umutların büyük olduğunu söyledi.

Türkiye’de petrol var ama çıkarmak cazip değil

GENEL Enerji ekibiyle konuşurken, “Türkiye’de petrol var ama çıkarılmasına engel olunuyor” söylentisi de gündeme geldi. Genel Enerji’nin teknik uzmanları, Türkiye’de gerçekten petrol olduğunu ama çıkarmanın ticari olmadığını, çıkarma maliyetinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle cazip olamadığını söyledi.
Petrol arama prosedürlerinin bazı şehir efsanelerine de neden olabildiğini kaydeden yetkililer, şunları dile getirdi: “Petrol arama çalışmasından sonra, kuyu kapatmak için bazı işlemler yapılması gerekiyor. Kum, taş ve beton dökmek gibi. Bunlar yasal olarak yapılması gereken işlemler. Ancak bunu uzaktan görenler, ‘Burada petrol var ama çıkarmak istemiyorlar. Kuyuları beton dökerek kapatıyorlar’ diyorlar.”

Yazarın Tüm Yazıları