5 mi, 7 mi?

RAHMETLİ İsmet Paşa -herhalde aslı kendisine ait olmayan- bir sözü hayli sık tekrar eder ve “Muharebenin başında yapılan hatayı sonuna kadar düzeltmek mümkün değildir” derdi.

Abdullah Gül’ün Çankaya’ya çıkmasıyla sonuçlanan süreçte, bugünkü iktidar partisinin yaptığı hatalar için de hemen hemen öyle oldu.

Haberin Devamı

Yanlış anlaşılmasın:

Şahsen Abdullah Gül’ü Çankaya’da görmekten mutlu olmadığımızı daha önce de yazdık. Ama şimdi ondan söz etmiyoruz. Biz mutlu olmasak da bir gerçek var ki Abdullah Gül bu ülkenin meşru Cumhurbaşkanı’dır.

Dediğimiz şu:

Deniz Baykal’ın o süreçteki inanılmaz hataları yüzünden Türkiye şimdi, olması gerekenden çok farklı bir süreç yaşıyor ama sadece o değil Adalet ve Kalkınma Partisi de hatada Baykal’dan geri kalmadığı için şimdi, “Cumhurbaşkanı’nın süresi 5 yıl mı, 7 yıl mı?” tartışması bitmiyor.

Bunun “kanun yapma” tekniğiyle ilgili olanından söz etmeyeceğiz. O biraz karışık, zaten biraz da geride kaldı.

Ama konuyla ilgili kısmını anımsatalım:

İktidardaki parti, Cumhurbaşkanı’Meclis’in seçmesini öngören Anayasa hükmünü işletemeyince Milliyetçi Hareket Partisi’nin aklına uymuş ve Anayasa’nın ilgili hükümlerini değiştirip Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini sağlayacak hükümler getirmişti.

Haberin Devamı

Ancak bu değişiklik yasalaşmadan, seçimler yenilendiği ve Abdullah Gül, yeni Meclis tarafından 7 yıl görev yapmak üzere 11’inci Cumhurbaşkanı seçildiği için kafalar karışmıştı çünkü, aynı şekilde Fransa’da Jacques Chirac görevde iken süre 5 yıla indiği halde, hukukun genel prensipleri gereği 7 yıl görevde kalmıştı.

Bu konunun gündeme geldiği ilk günlerde Yüksek Seçim Kurulu’nun o zamanki Başkanı Muammer Aydın da “Referanduma sunulan yasada Geçici Madde olsaydı, tereddüt edilmezdi ama öyle bir madde yok, o yüzden süre belirsiz” anlamında bir demeç vermişti. (27 Ekim 2007 Milliyet)

İyi de şimdi Meclis’te, Cumhurbaşka-nı’nın halk tarafından nasıl seçileceğini düzenleyen bir tasarı var. Bu tasarıya örneğin “Süre 7 yıldır” diye bir hüküm koyamıyorlarmış çünkü “Ya Yüksek Seçim Kurulu 5 yıldır derse?” diye korkuyorlarmış.

İşin ilginç yanı CHP lideri Baykal da aynen Tayyip Erdoğan gibi “5 yıl” diyor. Keza Prof. Ergun Özbudun, Prof. Hikmet Sami Türk, Prof. Burhan Kuzu da “5 yıl”cı.

Ama Prof. Erdoğan Teziç, Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Metin Günday, Prof. Süheyl Batum7 yıl” diyorlar.

Haberin Devamı

Tabii “5 yıl” diyen aynı zamanda “milletvekilliği seçim dönemini” de “4 yıl”a indirmiş oluyor.

Öte yandan kendi liderine rağmen iktidar partisinin Meclis Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın -ne cesaretse?- “Süre 7 yıldır” diyenler arasında olduğu bildiriliyor.

Ne cesaret dememiz sebepsiz değil:

Başbakan Erdoğan’ın da 5 yıllık süre biter bitmez yani 2012 Ağustos’unda Cumhurbaşkanı seçilmeyi planladığı çok konuşuluyor.

Yazarın Tüm Yazıları