364 gün “engelsiz” 1 gün “engelli”

3 ARALIK’ta Dünya Engelliler Gününü “kutladık.” Engelli vatandaşlarımızı yalnızca bu günde hatırladığımız için onlara anlı şanlı kutlamalar yaptık.

Hangi engelli vatandaşımızı dinlesem kaldırımlardaki “engellerden” ve insanlardaki duyarsızlıktan şikayet ediyor.
Onlar kutlama istemiyor
364 gün unuttuğumuz engellileri neden bir gün hatırlıyoruz? Ve neden o gün kutlamalar yapıyoruz. Engelli vatandaşlarımız kutlama istemiyor, onlar hayatın diğer alanlarında da hatırlanmayı ve toplumdan duyarlılık göstermesini bekliyor. Gelin artık başta yerel yönetimler olmak üzere onlar için tüm engelleri kaldıralım. Bugüne kadar unuttuğumuz 8.5 milyon engelli yurttaşımızı hatırlayalım. Ama bir gün değil hergün...
Özürlü mü engelli mi?
Bu arada, partilerin de toplumun yüzde 12.30’unu oluşturan engellilere ulaşmak için yaptıkları çalışmalar var. Mesela AK Parti’nin Özürlüler Koordinasyon Merkezi ile MHP’nin Engelli Koordinasyon Merkezi bu konuda çalışmalar yürütüyor. İki parti arasındaki gözden kaçan bir farkı da hatırlatmak isterim. MHP’ye göre “engelli”, AK Parti’ye göre “özürlü” olan bu kavramlardan hangisi doğru?
Merak uyandıran proje
Bu arada geçenlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de caddelerin ve sokakların özellikle 2012 ve 2013’te engellilere daha uygun hale getirilmesi için özel bir proje geliştirdiklerini söyledi. Gökçek’in sözüyle “2 sene sonra engelliler için yaşamı kolay hale getirecek” bu “büyük proje” nedir acaba?

Diller Meclis’i

MECLİS’te milletvekilleri dünya dilleri konusunda birbiriyle yarışıyor. 12 Haziran’dan sonra oluşan Meclis’te başta İngilizce olmak üzere Malayca, Urduca, Ermenice, Hintçe, Japonca, Rusça ve Farsça bilen milletvekilleri bile var. 10 dil bilen AK Parti Ankara Milletvekili Seyit Sertçelik’in ise bu konuda rakibi bulunmuyor. Sertçelik, çok iyi düzeyde İngilizce ve Rusça’nın yanısıra Azeri, Özbek ve Tatar Türkçesi, iyi düzeyde Ermenice, Bulgarca, Makedonca, orta düzeyde Sırpça ve Ukraynaca biliyor. Meclis albümüne bu dönem ilk olarak milletvekillerinin bildiği yabancı diller arasına Kürçe’nin eklendiğini de söylemem lazım. BDP’den 24, AK Parti’den 7, CHP’den 2 olmak üzere 37 milletvekili Kürtçe biliyor.

Fısıltıları bitiren açıklama

GEÇTİĞİMİZ hafta BDDK ve SPK Başkanı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe sunuş konuşması yapmadıklarını ve gazetecilere konuşma metni dağıtmakla yetindiklerini yazmıştım. Ankara kulislerinde bu konuyla ilgili dedikodular çıkmıştı. Ben de yazımda “Bilgin ve Akgiray, vakit darlığından mı konuşma yapmadılar?” diye sormuştum. Konuyla ilgili soru işaretlerini SPK’dan gelen bilgi netleştirdi. Bilgin ve Akgiray, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın uzun görüşmeler nedeniyle vakit darlığını gerekçe göstermesinden dolayı konuşma yapamamış.
Bu davranış yalnızca Bilgin ve Akgiray için değil tüm kurum başkanları için uygulanmış. 16 gün 156 saat süren yorucu bütçe görüşmeleriyle ilgili dedikodular üzerine bu bilgiyi sizinle paylaşmak istedim.
Yazarın Tüm Yazıları