35 yıl içinde kök hücreden sağlıklı kalpler üretilecek

Florence Nightingale Hastanesi Kalp Cerrahi Şefi Doç. Dr. Belhhan Akpınar, genç kuşak cerrahların temsilcisi. 1969 doğumlu Doç. Akpınar, arkadaşımız Yener Süsoy'a 21. yüzyılın ilk yarısı bitmeden kalp cerrahlarının işsiz kalacağını, çünkü kök hücrelerden sağlıklı kalpler üretileceğini söyledi.

Domuz kapakçığı en iyisi

Kalp kapakçıkları biyolojik ve mekanik olmak üzere iki ayrı türde, Yener Bey. Titanyumdan yapılan mekanik kapakçığın ömrü teorik olarak sonsuz, fiyatı 1500 dolar civarında. Ancak mekanik kapakçıklarla ilgili iki problem var: Birincisi sürekli kan sulandırıcı kullanmanız lazım, hem de öyle böyle değil. Dozajı da çok iyi ayarlanacak. Çok yüksek olursa kanama yapar, az olursa pıhtı ihtimali var. İkinci problem kalp fazla hızlı çalıştığı zaman çık çık diye ses yapabiliyor. Biyolojik kapakçıklar dana ve domuzdan yapılıyor. Aslında insan kalbine en yakın kalp domuz kalbi. Domuz kapağının fiyatı ortalama 2 bin dolar civarında. 1980'li yıllardaki ilk jenerasyon domuz kapakların ömrü 7 seneydi. Şimdikilerin ise 22 seneye. Eskiden 75 ve üstü yaştaki hastalara uygulanırdı, şimdi 65 yaşa indirdik. Dinen en muhafazakar Müslüman ya da Musevi hastalarımız da domuz kapakçıklarını taktırıyor. Geçen yıl domuz kapakçığı taktığımız bir hastamız üç ay sonra bir trafik kazasında vefat etti. Yakınları bana gelip, ‘‘Babamız domuz kapağıyla gömülmesin, çıkartın’’ dedi, kabul etmedim.


Ameliyathane benim için kutsal bir yer


Bir hastamız ameliyat masasında 10 dakika gibi süre ‘‘gitti’’. Biz de onunla beraber. Masaj, ilaç derken hasarsız olarak kendini toparladı. Sonra o dakikaları şöyle anlattı bize: ‘‘Çok derin bir tünelin içinde gidiyordum, tünelin ucunda parlak bir ışık vardı. Oraya ulaşmak için bir süre koştum ama, bir türlü yakalayamadım.’’

Bazı hastalar da ameliyattan sonra, ‘‘Göğsümü çatır çatır kestiniz ama, acı hissetmedim, bağıramadım’’ diyor. Nadir olarak anestezide yeterli derinlik olmayınca hiç ağrı duyulmaz ama, bilinç açıktır. Onun için prensip olarak ameliyathanede şakaya bile asla müsaade etmiyorum. Orası çok kutsal bir yer. Ameliyat sırasında çok az konuşurum, öğlenden sonra ise fonda mutlaka hafiften Mozart çalar.

Tıpta şansın olmadığını düşünmek istiyorum ama, bazen öyle aksilikler bir hastayı bulabiliyor ki, insan şaşırıyor. Bir keresinde dedim ki, ‘‘Allahım sen kararını vermişsin, biliyorum beni uğraştırıyorsun ama, biz de sana karşı uğraşıyoruz.’’ Sonunda bize ameliyathanede kazanma şansını verdi.


Açık kalp ameliyatı olan yarım insan değildir


- Açık kalp ameliyatı geçiren, kesinlikle yarım insan değildir Yener Bey. Cinsel hayatı dahil her şeye aynen devam edebilir. Ameliyattan sonraki üç hafta cinsel ilişkiyi yasaklamamızın nedeni göğüs kemiğinin kaynamasını beklememiz. O süre içinde hastaya otomobil de kullandırmıyoruz, kaza geçirip göğsüne darbe alma ihtimalini düşünerek. Hastaneden taburcu olduktan sonra bir hafta ev istirahati tavsiye ediyoruz, ama asla puöama kompleksine girmek yok. Hava iyiyse yanında bir refakatçi olmak kaydıyla 10-15 dakika yürüyebilir. Çok soğuk yağmurlu, rüzgárlı, sisli havalar bu hastaları ilk başlarda zorlayabilir. Üşütürlerse öksürük veya hapşırık göğüs kemiklerinde ağrı yapabilir. Onun için bazıları elinde yastıkla dolaşır, kimileri ise korse kullanır. Bu hastaların ameliyat öncesi ve sonrası moral motivasyonları da çok önemli.


Kalp cerrahları işsiz kalacak

Yener Bey, bana göre 35 sene içinde hibrit tedavi yöntemiyle kök hücreden sağlıklı kalpler üretilecek. Bu demektir ki, benden sonraki kuşak meslektaşlarım işsiz kalacak. Şu anda gündemdeki en önemli konu insana domuz kalbi nakli. Buradaki problem genetik şifrelerin uyuşmaması. Onun için ikisi arasına bir şifre bozucu koymayı düşünüyorlar. Eğer bunu başarabilirlerse muhteşem bir devrim olacak.

Anjiyoda büyük yenilikler oldu

Kesin teşhiste hálá en kesin yöntem olan anjiyoda da büyük yenilikler oldu. Kullanılan kataterlerin çapı inceldi, bacaktan giremediklerine koldan, elden giriyorlar. Geçmişte üç saat süren anjiyolar bilirim, şimdi ise sadece 10 dakika sürüyor. Hekim olan annemi bile anjiyoya zor ikna ettim, çıkarken, ‘‘Meğer ne kadar kolaymış, ben böyle bilmiyordum’’ dedi.

Diş hekiminden korkan cerrah

Diş hekiminden çok korkarım. 12 yıl önce Ankara Gülhane'de iki ön dişimin arasına klips takıldı. Üç ay sonra çıkarılacaktı, ama hálá duruyor.

Bugüne kadar hiç kendime check-up yaptırma gereği duymadım, kolesterolüme de en son 3 yıl önce baktırdım, çok iyi çıktı.

14 yıllık evliyim, eşim İpek endüstri mühendisi. Ali adlı dört yaşında afacan bir oğlumuz var. İpek şu anda Kemerburgaz'da yeni bir projenin satış müdürlüğünü yapıyor.

Reenkarnasyona ve UFO'lara inanmıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları