3 katrilyon liralık boşanma vergisi

‘‘VERGİSİ 3 katrilyon lira ise, boşanma tazminatı ne kadar?’’ diye soracaksınız. Onu da belirtelim, yaklaşık 7,5 katrilyon lira.

ABD'nin ve dünyanın en büyük birkaç televizyon kuruluşundan biri olan CBS'i 37 milyar dolara satın alan Viacom adlı kuruluşun Başkanı Sumner Redstone'un eşi Phyllis Redstone, boşanmak için dava açtığı kocasından 4,5 milyar dolar (yaklaşık 7,5 katrilyon lira) tazminat istemiş. Davanın açıldığı Middlesex kenti mahkemesinin esas aldığı Massachussets yasalarına göre, boşanmak isteyen eş, kocasının servetinin yarısını talep edebiliyor.

79 yaşındaki Sumner Redstone'la 52 yıldır evli olan 77 yaşındaki Phyllis Redstone, dava dilekçesinde ‘‘kocasının kendisini aldattığını’’ öne sürmeyi de ihmal etmemiş.

DÜNYA REKORU OLACAK

Phyllis Redstone
'un davayı anlaşma yoluyla sonuçlandırmak üzere. Alacağı tazminat ise, bir ‘‘dünya rekoru’’ olacak. Bu tazminat geliri nedeniyle de, 3 katrilyon lira civarında vergi ödeyecek. Öğrendiğimize göre, Sumner Redstone'de genç bir bayanla evlenme hazırlığı içindeymiş...

Şimdiye kadar bilinen en yüksek boşanma tazminatı ise, trilyoner silah kaçakçısı Adnan Kaşıkçı tarafından boşandığı eşi Süreyya'ya 1982'de verilen 874 milyon dolar.

Bu konuda bir başka rekor da, 460 milyon dolarla, cep telefonu üreticisi Craig McCaw'a ait.

Ünlü film yapımcısı 85 yaşındaki Kirk Kerkoryan ise, birlikte yaşadığı 37 yaşındaki Lisa'nın hamile kalması üzerine 80 yaşındaki eşinden ayrıldı. Ancak, evlendikten 28 gün sonra, genç eşi boşanma davası açtı. Kerkoryan ‘‘çocuk benden değil’’ dediyse de, mahkeme aylık 51 bin dolar nafakaya karar verdi.

Boşanmanın en yaygın olduğu ülke Rusya. Rusya'yı sırasıyla ABD, İngiltere, Kanada, İsveç, Danimarka, İsviçre, Hollanda, Fransa, Almanya ve Japonya izliyor.

Toplum bilimcilere göre, evliliğin tehlikede olduğunun işareti ‘‘insafsız eleştiriler.’’ Kişiliğe karşı bir saldırı halini alan eleştiriler ve öfkenin yol açtığı küçümseme sözcüklerinin yanısıra, çoğu kez kızgın ses tonu ve kızgın ifadeyle hatlar karışıyor ve olanlar oluyor...

TÜRKİYE'DEKİ BOŞANMA VERGİSİ

Türkiye'de boşanma nedeniyle ödenen nafakalar ve tazminatlar ile boşanma karşılığı tazminat olarak verilen menkul ve gayrimenkul mallar, vergiye tabi değil.

Boşanmayla başladık, yazımızı da bir boşanma fıkrasıyla bitirelim.

Boşanma davasında hakim kararı açıklar;

- Mahkememiz, adı geçen hanıma ayda 300 dolar nafaka ödenmesine karar vermiştir.

Koca sevinçle öne atılır;

- Güzeel!.. Arasıra ben de uğrar 5-10 dolar veririm.

Sigarayı bırakana vergi indirimi

SİGARANIN insan sağlığı yönünden zararını en iyi bilenlerden biri de, sigara içenlerin ta kendileri.

Bazı bürolara ‘‘Sigara içenlere iyi davranın, çünkü onlar aramızda misafir’’ yazılarının asılması bile, sigarayı bıraktırma konusunda yeterince etkili olmuyor.

Son olarak ABD Vergi İdaresi, sigara bırakmayı teşvik için yeni bir uygulama başlattı. Buna göre, sigarayı bırakmak için tedavi görenler, bununla ilgili harcamalarını gider yazabilecekler.

Bakalım, getirilen bu vergi avantajı karşısında tiryakiler ne yapacaklar?

İzleyip göreceğiz...

Dünyada kusursuz iki insan

vardır.

Biri ölmüştür,

biri de doğmamıştır.

Çin Atasözü

Kesinlikle

85 yaşında bir adam doktora gider, doktor adamın sağlığını sorduğunda adam ‘‘harika, 18 yaşında bir karım var ve benden hamile’’ der.

Doktor birkaç dakika düşündükten sonra adama döner ve ‘‘sana bir hikaye anlatacağım’’ der.

‘‘Avlanmaktan çok hoşlanan bir adam varmış. Her gün tüfeğini alarak ava gidermiş, fakat birgün dalgınlıkla tüfek yerine şemsiyesini almış, ormana gitmiş, ağaçların arasında yürürken karşıda bir geyik görmüş, hemen şemsiyeyi çıkarmış ve nişan almış ve... pat... geyik yere yıkılmış.’’

Adam şaşırmış ve doktora dönerek:

- ‘‘Olamaz...Başka birisi vurmuş olmalı’’ demiş.

Doktor:

- ‘‘Kesinlikle!..’’
Yazarın Tüm Yazıları