24 yılda galvaniz devi oldu 400 milyon YTL ciroyu buldu

ÇALIŞMA hayatına 42 yıl önce demir-çelik ve galvaniz bayisi olarak başlayan Sönmez Tezcan, bugün üretiminin yüzde 40’ını 60 ülkeye ihraç eden, 400 milyon YTL cirolu bir galvaniz devine dönüştü.

Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Tezcan, bayilik yaptığı dönemde galvanizli saca olan ihtiyacı görerek kendi üretim tesislerini kurmaya karar vermiş.

ÇALIŞMA hayatına 42 yıl önce demir-çelik ve galvaniz bayisi olarak başlayan Sönmez Tezcan, bugün üretiminin yüzde 40’ını 60 ülkeye ihraç eden, 400 milyon YTL cirolu bir galvaniz devine dönüştü. Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Tezcan, Borusan bayiliği yaptığı dönemde piyasada galvanizli saca olan ihtiyacı görerek kendi üretim tesislerini kurmaya karar vermiş. Galvanizli sac, otomotiv ve beyaz eşyadan inşaata kadar değişik sektörlerde kullanılan önemli bir ürün. Sönmez Tezcan, bu konuda pazardaki boşluğu farketmiş ve ilk galvaniz fabrikasını 1983 yılında fabrikasını Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurmuş. Tezcan ikinci fabrikası Galva-2’yi de, Kocaeli’de açmış. Tesislere sürekli yeni hatlar ekleyen Tezcan, 40 milyon dolar yatırımla Kocaeli’de kurduğu üçüncü galvaniz tesisi Galva 3’ü de 2008 yılında devreye alacak. Böylece galvanizli sac üretim kapasitesini 350 bin tondan 750 bin tona yükseltecek. Altyapısı tamamlanan 350 bin ton/yıllık 3. soğuk haddenin ise, 2008’in ikinci yarısında devreye almayı planlayan Tezcan, 1 milyon tonluk da soğuk sac üretimi hedefliyor. Önümüzdeki yıllarda yabancı ortaklıklara da sıcak baktığını söyleyen Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan ile yeni yatırımlarını ve galvaniz sektörünü konuştuk.

Tezcan Galvaniz’i ne zaman kurdunuz?

- Tezcan Galvaniz, 1983 yılında kuruldu. Manisa’da ilk üretime başladığımızda o günkü teknoloji ile kapasitemiz yıllık 50 bin tondu. 1999’da lojistik avantajları dikkate alınarak (Erdemir’e ve birden fazla limana yakınlık gibi) Kocaeli’ne geldik. 1990’lı yıllarda galvaniz sac sektöründe ülkemizde yaşanan gelişmeleri göz önüne alarak ilk kez fırınlı proses dediğimiz ve ülkemizde olmayan bir üretim tesisi olan Galva 2’yi Kocaeli’nde kurduk. 2000’de üretime aldık. 2001 krizinden sonra galvaniz üretiminde kullanılan yardımcı işletmelerle ilgili üniteleri de devreye alarak dışa bağımlılığımızı azalttık. 2003’de entegrasyona yönelik soğuk haddehane yatırım kararı aldık. 2005’de soğuk haddehaneyi de devreye soktuk.

GALVA 3’Ü 2008’DE AÇACAĞIZ

Şu anda devam eden yatırımlarınız neler?

- Gerek ülkemizde, gerek dünyada galvaniz sac sektöründeki olumlu gelişmeler paralelinde bu yıl 400 bin ton kapasiteli ikinci bir galvaniz hattını devreye aldık. 100 bin ton kapasiteli ikinci boya hattımızın montaj çalışmaları sürüyor. Şu andaki kapasite 350 bin ton. Toplam 700 bin ton kapasiteli iki adet soğuk haddesini işletmeye aldık. Geçtiğimiz aylarda yatırımına başladığımız Galva 3 tesisimizi 2008 yılı sonunda devreye alacağız. Galva 3’ün yatırım tutarı 40 milyon dolar. İleride daha da entegrasyona gitmek istiyoruz. Bugün galvaniz üretiminde kullandığımız soğuk sacı, sıcak sactan elde ediyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde belki bir sıcak haddehane ünitesi düşünülebilir.

Yurtdışında yatırım düşünüyor musunuz?

- Yurtdışında yatırımı zaman zaman düşündük. Özellikle Rusya aklımızda. Rusya’nın gelişen bir ekonomisi var. Oralarda Türk firmalarının yaptığı yatırımlar bizim ürünümüzü de etkiliyor. Özellikle beyaz eşyadaki gelişmeler nedeniyle belki bir çelik servis merkezi olabilir düşüncesindeyiz. Ama bu da Galva 3 ikinci galvaniz hattı yatırımının bitiminden sonra düşünülebilecek bir yatırım.

Yabancı sermayenin size ilgisi nasıl? Ortaklık görüşmeleriniz oluyor mu?

- Şu anda birçok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de ortaklık ilişkisine girmek isteyenler var. Henüz daha çok işin başındayız. Bazı görüşmelerimiz devam ediyor. Daha ileride projelerimizde entegrasyona yönelik bir yatırımda mali açıdan bize destek olabilecek bir ortaklık içinde olabiliriz. Rusya’dan bir yatırımcıyla yarı yarıya bir ortaklık düşünebiliriz.

2007 ciro hedefimiz 420 milyon YTL

Tezcan’ın 2006 ciro ve ihracatı ne kadardı, 2007 yılsonu beklentiniz nedir?

- 2006 yılı ciromuz 400 milyon YTL’ydi. 2007 hedefimiz 420 milyon YTL. 2006 yılında 70 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2007 hedefimiz ihracatımızı 75-80 milyon dolara ulaşmak.

Çin tüm üreticilere ciddi rakip olacak

Son yıllarda bütün sektörleri etkileyen Çin rekabeti size nasıl yansıyor?

- Çin düne kadar pazardı. 2004’e kadar Çin’e de ihracatımız vardı. Ama bundan sonra Çin’de meydana gelen inanılmayacak derecede büyük kapasiteler var. İleriki yıllarda Çin kendi bünyesinde o ürünleri kullanamaz ise sadece bizim için değil, tüm ülkeler için ciddi bir rakip olur. Üstelik artık Çin mallarında kalite de var.

Galvaniz sacda kapasite artıyor ama pazar üretimi tüketiyor

Toplam üretiminiz ne kadar?

- Bizim 300 bin ton üretimimiz var. 90’lı yıllarda bu rakamlar çok ciddi rakamlardı, hayal gibi gözüküyordu. Ama 2007’ye geldiğimizde artık bunların realize olduğunu, hatta 900 bin tonluk yurtiçindeki üretimin iç tüketimi karşılayamadığını da görüyoruz.

* Sektördeki kapasite artışının fazlalık getireceğini düşünüyor musunuz?

- Ülkemizde bizim prosesimizde diğer iki güzide kuruluş Erdemir ve Borçelik’in de benzer hatların ikincilerini kurmalarıyla çok büyük bir kapasite meydana gelecektir. Tabii ki zaman içinde önümüzdeki 5-10 yılı gözönüne aldığımızda bu kapasitelerin de çok büyük fazlalık getirmeyeceğini kanısındayım.

90’lı yıllarda bu noktaya geleceğimizi tahmin edemezdim

Galvaniz üretimine başladığınızda bu boyuta ulaşacağınızı tahmin ediyor muydunuz?

- Bu kadar kısa zamanda büyük bir ivme kazanarak bugünlere geleceğimizi ben de 90’lı yıllarda tahmin edememiştim. İsabetli bir karar verdiğimizi geriye baktığımızda görebiliyoruz. O yıllarda kapasite endişesi vardı. Ama biz büyük bir cesaretle uyguladık. Bizim kapasitemizde diğer meslektaşlarımızın da devreye girmelerine rağmen pazar üç firmanın da üretimini tüketiyor. Galvaniz sacın kullanıldığı sektörlerdeki talep artışı da bizi kamçılıyor. Beyaz eşya, otomotiv sektörü özellikle 99 depreminden sonra çelik yapıya olan talep artışları galvanizli sac tüketiminde önemli rol oynadı.

Avrupa, Amerika Rusya ve Ortadoğu’ya mal yetiştiremiyoruz

İhracatta en iyi müşterileriniz hangi ülkeler?

- Otomotive yönelik ürünlerimiz Türkiye içinde tüketiliyor. İhracatta birinci sırada inşaat ve beyaz eşya sektörü geliyor. Avrupa ülkeleri, Amerika, zaman zaman da Rusya ve Ortadoğu ülkeleri en iyi müşterilerimiz. Yeni pazarlardan ziyade var gücümüzle 2008 sonuna kadar yeni yatırımımızı tamamlamaya odaklanıyoruz. Bulunduğumuz pazarlara mal yetiştiremiyoruz.

SÖNMEZ TEZCAN

Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Tezcan, 1942 İzmir doğumlu. İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden mezun oldu. 1965 yılında demir çelik bayi olarak çalışma hayatına atılan Sönmez Tezcan, 1983 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde, Galva I adıyla yeni bir tesis kurdu. İkinci tesisini ise Kocaeli’de inşa etti.
Yazarın Tüm Yazıları