2 milyon 700 bin insan sahipsiz

İKİ sorumlu var. AKP hükümetindeki iki bakan.

Biri, yurtdışında yaşayan Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, diğeri Dışişleri Bakanı Abdullah Gül.

İkisi de, normal olarak seçim telaşında. İkisi de, yurtdışında insanlar nelerle karşılaşıyor, farkında değil. Oysa, Almanya’da yaşayan 2 milyon 700 bin Türk kıvranıyor.

Kıvranma nedeni, geçen hafta Alman Parlamentosu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Köhler’in onayına sunulan yeni göç yasası.

DİL ŞARTI

Yasa şunu öngörüyor.

Almanya’da çalışan ve Türkiye’den evlenen bir erkek ya da kız, eşini Almanya’ya getirmek isterse, eşi bir yıl boyunca Almanca kursuna gitmek, Almanca öğrenmek ve sınavda başarılı olmak zorunda. Aksi halde, eşini Almanya’ya getiremiyor.

Bu, hem kendi anayasalarına, hem insan haklarına, eşitliğe aykırı. Ama, getirilen kural bu. Yasa elbette sadece Türkler’le ilgili değil, genel. Almanya’da yaşayan yabancılarla ilgili.

Ancak, en çok Türkler etkileniyor. Çünkü, Almanya’da yaşayan yabancılar içinde, Türkler ilk sırada.

Düşünün, adam ya da kadın yeni evleniyor ve dil bilmediği için eşini çalıştığı yere, yanına getiremiyor.

MİLLİ EĞİTİM ONAYI

Buna karşılık, bu yasayla çelişen bir uygulama var.

Halen 66 bin erkek Alman, Tayland’lı ile evli. O kadınların dil bilme zorunluğu yok. Almanya’ya gelebiliyorlar.

İş başındaki CDU/SPD Koalisyonunda göç ve yabancı politikasından sorumlu bakan Maria Böhmer (CDU). Oradaki Türkler Böhmer’e sorduklarında, kadın bakan şu çarpıcı açıklamayı yapıyor:

"Bizim arkadaşlarımız Ankara’da sizin Milli Eğitim Bakanlığınız ile görüştü, onlara kurs açmalarını söyledik, onlar da kabul etti".

Kabul eden yetkili kimse, olayı ne kadar kavradı, ne kadar anlamadı, belli değil. Bu da olayın, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’le bağlantılı sorumluluk bölümü.

Böhmer, bugün Berlin’de Göç Uyum Zirvesi topluyor. Bu sorunları ele alacak, en başta oradaki Türkler ve Polonyalılar olmak üzere, bu zirveyi boykot ediyor. Boykot tamam da, hayatın gerçeği içinde, Türkler şimdi kara kara düşünüyor. Geçmişte, her yıl 35 bin Türk erkek ya da kadın, kendine Türkiye’den eş buluyor. Bu sayı bugün biraz daha az. Onlar şimdi kara kara düşünüyor.

Yeni yasa ırkçı ve ayrımcı. Benzer yasa daha önce Hollanda’da kabul ediliyor. Türkiye o zaman da, ses çıkarmıyor. Hollanda’dan sonra, Almanya. Benzer yasanın diğer AB ülkelerine yaygınlaşması söz konusu.

Seçim telaşına düşmüş bakanları geçiniz. Cumhurbaşkanı Sezer’in, Alman Cumhurbaşkanını bir mektupla uyarması çok mu zor?

Cezaevlerine soruşturma

GEÇEN hafta bu sütunda Aziz Nesin Vakfı’nda tecavüz iddiasıyla göz altına alınan iki gencin hapisanede karşılaştıkları olaylarla ilgili, kendi kalemlerinden şikayetlerini aktarıyorum. Kötü muamele, dayak, tokat, v.s.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Kenan İpek bir açıklama gönderiyor. İpek, açıklamasında "daha önce bu yönde çıkan haberleri ihbar kabul ederek, İstanbul ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılıklarının adli ve idari soruşturma açtıklarını, soruşturma sonucu, görevlilerin darp, kötü muamele ya da keyfi bir uygulama yaptıklarına dair herhangi bir delil elde edilmediğini" belirterek, o görevlilere disiplin cezası verilmesine yer olmadığına karar verildiğini bildiriyor.

İpek’in duyarlığına teşekkür ediyorum, benim yazdığım o çocukların kendi ifadeleri. İpek, ayrıca o çocukların şikayetçi olmadıklarını yazıyor. Bu da, çocukların bileceği bir şey.
Yazarın Tüm Yazıları