GeriSeyahat Zeka kışkırtan eğlence parkı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Zeka kışkırtan eğlence parkı

Zeka kışkırtan eğlence parkı

Paris’teki Disneyland’a “zeki” bir rakip çıktı. Başkente 300 kilometre uzaklıktaki Futuroscope, eğlence ile öğrenmenin el ele yürüdüğü, ender gösteri parklarından.

Fransa’da yapılan bir ankette “imajı en iyi eğlence parkı” seçilen Futuroscope bir taraftan adrenalin pompalarken, diğer taraftan düşündürüyor.. Parkın bu yılki teması seyahat.

“Vov! Uçuyoruz, resmen uçuyoruz!”
“Göktaşlarını gördün mü, üzerimize yağacaktı neredeyse!”
“Küçük Prens’i hiç böyle görmemiştim!”
Vienne bölgesindeki Futuroscope’ta hangi oyuna girdiysek küçük büyük herkesten buna benzer tepkiler duyduk. Bir ankete göre Fransızların “en çok görmeyi istedikleri” ve “imajı en iyi” gösteri parkı seçilen Futuroscope, kimi kalbinizi hızlandıran, kimi hayalgücünüzü ateşleyen, kimi ise öğrettikleriyle yepyeni dünyalara kapılar açan oyunlarıyla sıradan bir eğlence merkezi olmaktan çok uzak. Zaten tam da bu nedenle merkez her yaşa hitap ediyor; aileler tüm günlerini, hatta hafta sonlarını burada geçiriyor.
Eski Ekonomi Bakanı Rene Monory’nin öncülüğünde, 1987’de kurulan parkın sloganı “geleceği ehlileştirmek.” Bu meydan okuyan tavır parkın mimarisiyle de vurgulanmış: Yerden bittiği izlenimi veren kristal, küp ya da yanyana dizili tüplerden oluşan garip biçimli binalar...

DAMARLARDA YOLCULUK

Gerek içinde gerekse çevresinde yarattığı “istihdam”, kuruluşundan itibaren konan sürekli yenilenme ve eğitim koşulu nedeniyle “araştırma” ve sonuçta ortaya çıkan “eğlence” Futuroscope’un anahtar sözcükleri. İşte tam da bu “yenilenme” koşulu nedeniyle parkın işlediği tema her yıl değişiyor. Bu senenin teması, “seyahat”. Tarih öncesinden Vahşi Batı’nın fethine, Antik Yunan’a, insanlık tarihinin önemli dönemeçlerini mizahi bir bakışla ele alan “Zaman Makinesi” parkın bu yılki iddiası! Zaman makinesi ile bir trenin vagonlarına oturarak taş devrinden uzaya uzanan yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu üç boyutlu yolculuk ünlü bilgisayar oyunu Raving Rabbids’i (Deli Tavşanlar) ana kahraman seçmiş. Böylece Avrupa’da ilk kez bir bilgisayar oyunu kahramanının dünyası, bir eğlence merkezinde tematik olarak işlenmiş.
Futuroscope’un “seyahat” konulu diğer yeni oyunu ise “Virus Attack”. Bu kez dış dünyada değil, insan vücudunda seyahat söz konusu: Hipnoz D44 virüsüyle uyku hastalığına yakalanan bir adamın vücudunda yaptığınız yolculuk hareketli koltuklar ve üç boyutlu ekran sayesinde o kadar gerçek ki! Tıbbi görüntülerin kullanıldığı oyundaki koltuklar, pilotların uçuş simülasyonlarında kullandıklarından esinlenerek hazırlanmış.
“Mission Hubble” ise “seyahat” temasının üçüncü ve son oyunu! Üç boyutlu görüntüler sayesinde astronotlarla neredeyse el ele tutuştuğunuz bu macerada Hubble uzay teleskopuna yolculuğa çıkıyorsunuz. Teleskobun uzayda çekime devam edebilmesi için yapılan bu gerçek kurtarma operasyonunda, milyarlarca yıldız ve galaksi eşliğinde, evreni hiç görmediğiniz bir açıdan görüyorsunuz. 540 metrekarelik dev ekrana yansıtılan film, İngiliz-Amerikan yapımı 2013 tarihli “Gravity” filmine esin kaynaklığı etmiş.

İLHAM LUCK BESSON’DAN

Her yıl seçilen tema doğrultusunda yenileri eklenen oyunların yanı sıra parkın “vazgeçilmezleri” de var muhakkak! Onların başında 2012’de “Dünyanın en iyi atraksiyonu” seçilen “Arthur, 4 boyutlu macera” geliyor. Bu başarıda çocuklara yönelik fantastik hikayeleriyle ünlü sinemacı ve Arthur’un yaratıcısı Luc Besson’un payı büyük. Uçan bir uğurböceği üzerindeki yolculuğunuz sırasında kah başınıza düştüğünü hissettiğiniz ağ yüzünden kapana kısılıyorsunuz, kah perilerin rengarenk dünyasına giriyorsunuz. 900 metrekarelik küre ekran, üç boyutlu görüntüler ve gerek koltuğunuzda gerekse salondaki efektlerle Arthur’un dünyasına nefes nefese bir yolculuk! Bu oyun öylesine hızlı ki, yanımda oturan ufaklık çıkışta, “Kalbim duruyor sandım ama muhteşemdi” diyor.
Ve Küçük Prens.. Onu hiç böyle görmediniz… Yüzünüze değen yağmur damlaları, saçlarınızı dalgalandıran rüzgar, bacaklarınıza çarpan yarasalar, ortalığa saçılan kabarcıklarla bu atraksiyon, minik kahramanın dünyasına sokuveriyor insanı. Posta pilotu, romancı Antoine Saint-Exupery, yıllardır herkesi büyüleyen karakterini bu haliyle görseydi ne düşünürdü acaba?.
Futuroscope’ta, genellikle dev ekranlarla yaşanan maceraların yanı sıra “etli kemikli”, “kanlı canlı” bir atraksiyon da mevcut. Imagic isimli gösteri Fransa’da düzenlenen İllüzyon Kongresi’nde “En iyi sihir gösterisi” unvanını almış. Gerek konuşması, gerekse duruşuyla ünlü aktörleri aratmayan Bertran Lotth’un eseri bu çalışma. Monte Carlo’da “Altın değnek” unvanı alan, iki kez “Altın Mandrake” ile ödüllendirilen Lotth’un hemen yan sırada oturan ve sahneye davet ettiği seyirciyi gözlerimizin önünde yok edişi, hiçbir sicime bağlı olmadığını açıkça gördüğümüz yardımcısı genç kadının havada dans edercesine uçuşu ve daha nice numarası bu karizmatik adamın aldığı ödülleri sonuna kadar hak ettiğinin bir kanıtı!

Işık gösterisi tam bir masal

Tüm gününü parkın oyunları arasında geçiren küçük büyük herkesin merakı akşamki ışık gösterisi. Futuroscope’taki havuzlardan biri üzerinde gerçekleştirilen lazerli gösteri, fışkırtılan sularla oluşan ekranlar üzerine düşen ve ardından sabit ekranlara kayan ve sürekli hareket eden rengarenk ışıktan kahramanlar ve ses efektleriyle büyüleyici!

Sayılarla Futuroscope

Şovların yüzde 20’si her yıl yenilenen, Fransa’nın ilk atraksiyon parkı Futuroscope’u bugüne kadar 44 milyon kişi gezmiş. Fransa’da Disneyland’dan sonra en popüler eğlence parkı. 1987’de açılan Futuroscope’ta 10 bin 600 kişi çalışıyor. 600 araştırmacı, multimedia, e-business gibi alanlarda uzmanlaşmış 147 şirketten hizmet alınıyor. Ziyaretçilerde Fransızların yanı sıra ağırlık İspanyol, İngiliz, Alman ve İtalyanlarda.

Nasıl gidilir, nerede kalınır?

Paris’ten Futuroscope’a hızlı tren mevcut. Montparnasse Garı’ndan kalkan TGV ile yolculuk 1,5 saat sürüyor. Parkın yanı başında onlarca otel mevcut. Toplam oda sayısı 2400’ü buluyor. Bazıları ücretsiz Futuroscope bileti veriyor. Giriş ücreti 120 TL, 5-17 yaş çocuklara 96 TL, 5 yaş altına ücretsiz. Bir gece konaklamalı, iki günlük girişler 260 TL’den başlıyor (www.futuroscope.com).

False