GeriSeyahat Timsahlarla tanıştım göçmen kuşları izledim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Timsahlarla tanıştım göçmen kuşları izledim

Timsahlarla tanıştım göçmen kuşları izledim

Pınar Belkıs Türkoğlu, senenin yarısını seyahatte geçiriyor. “En büyük zevkim yeni yerler, kültürler keşfetmek” diyor. Yılın yarısını ABD’de geçiriyor. Geçen yıl baharda Teksas’ın en güney ucunda, Meksika sınırındaki Brownsville şehrine yolu düştü. “Uçsuz bucaksız kumsalları, yemyeşil bitki örtüsünün yanı sıra kültürel zenginliği, ucuz alışveriş imkanlarıyla giderek daha popülerleşiyor” diyor.

Endüstri Mühendisi Pınar Belkıs Türkoğlu (47), işletme alanında doktora sahibi. Kendi adını taşıyan firmasıyla yurtiçi ve yurtdışından her sektörden yöneticiye danışmanlık, eğitmenlik yapıyor. Senenin farklı zamanlarında İstanbul ve ABD’nin Seattle şehrinde ikamet ediyor. Seyahatin yanı sıra felsefeyle ilgileniyor, yemek yapmayı ve farklı lezzetleri tatmayı seviyor. Ayrıca bir seyahat blog’u yazıyor. (feelfreecafe.wordpress.com)

“Seyahat edeceğim yeri belirlemek, yolculuk yapmak, gittiğim yeri gezip görmek, oralı olmanın nasıl olacağını anlamaya çalışacak şekilde rahat zaman geçirmek, yerel lezzetleri tatmak, rastgele tanıştığım kişilerle sohbet etmek ve bir sonraki seyahati düşünmek benim en büyük zevkim. Senede en az 6 ay seyahat ediyorum” diyor.

Türkoğlu’nun Türkiye’de ayak basmadığı şehir neredeyse yok. Avrupa’nın büyük bölümünü, ABD’nin 20 eyaletini, Endonezya’da Bali’yi, Tayland’da Phuket’i, ayrıca Kanada, Puerto Rico, Meksika, İngiltere, Singapur, Malezya, Mısır ve Azerbaycan’ı gördü.

Brownsville’e geçen yıl bahar mevsiminde gitti, bir hafta kaldı.

“Teksas’ın en güney ucunda, Meksika sınırında yer alıyor. Meksika Körfezi sahilinde geniş bir alana yayılmış, yokuşu olmayan düz bir şehir burası. Şehir merkezi oldukça küçük. Yapılaşma ile çevreye yayılarak büyüyor. Körfezden içeriye uzanan pek çok su yolu da bölgeden geçiyor. Sınırda olmasına rağmen uçsuz bucaksız kumsalları, yemyeşil bitki örtüsü ve diğer doğal güzelliklerinin yanında elverişli bir iklimi var. Kültürel zenginliği, alışveriş imkanlarının çokluğu ve fiyatların uygunluğu ile giderek daha popülerleşiyor” diyor.

TEKSAS VE MEKSİKA MUTFAĞI MUHTEŞEM  

Brownsville’de görülecek, yapılacak çok şey olduğunu söylüyor:

“Kuşların göç yolları üzerinde olduğundan yılın her ayında, özellikle baharda barındırdığı kuşların çeşitliliği açısından dünyanın önemli kuş izleme merkezlerinden biri. Her yıl farklı tarihlerde pek çok kuş meraklısı şehre akın ediyor. Pek çok kuş izleme merkezinden en çok ilgi çekeni şehre bir kaç yıl önce karayolu bağlantısı sağlanmış olan ve otomobille yaklaşık yarım saatte varılabilen South Padre Adası.. Kuş izlerken timsahlar da karşınıza çıkabilir. Ada kuvvetli esen rüzgarıyla, rüzgar ve paraşüt sörfü meraklıları için de ideal bir mekan. Adanın okyanusa bakan tarafında deniz daima çok dalgalı, ana karaya bakan tarafında ise sakin. Bu nedenle her zevke uygun diyebiliriz. Rüzgar daima elverişli olduğu için uçurtmacılık da popüler. Rengarenk farklı şekil ve boyutlarda uçurtma satan dükkanlar ilk defa bu spora başlayacak olanlar veya koleksiyonuna yenilerini eklemek isteyenlere hitap ediyor. Aynı zamanda botanik bahçesi de olan hayvanat bahçesi görülmeye değer. Bunların yanı sıra golf, balıkçılık, sahil safarisi, alışveriş yapabilir, bisiklet kullanabilirsiniz.”

Brownsville’in yemeklerini anlatırken, “Harika, her çeşit yemek var ve fiyatları çok uygun. Sınır şehir olduğundan Teksas mutfağı kadar Meksika mutfağı da yaygın. Teksas usulü barbekü, balık yemekleri, jumbo karidesler, yengeçler, Meksika usulü fahita, enchilada, nacho, taco çeşitleri ve tatlı olarak mutlaka taze vanilya ile yapılmış krem karamel, oradaki adıyla ‘flamm’ denenmeli. Enfes” diyor.

Kentte onu en çok, Türkiye’yi bilen kişilerle karşılaşmak şaşırtmış: “Kanadalı bir aile bana gezip hayran kaldıkları Efes’i ballandırarak anlatmaya başladığında çok mutlu oldum. Bu karşılaşmadan bir kaç saat sonra Amerikalı bir başka aileden yine Efes ziyaretleri ile ilgili hayranlık dolu sözler duyunca mutluluğum daha da arttı. Çok yabancı bir kültürde ülkemi tanıyan ve hayran olan kişilerle tanışmak beni rahatlatmıştı.”

GECE HAYATI CANLI

Kentin gece hayatının da çok canlı olduğunu anlatıyor. “Kimi 24 saat açık restoranları, kafe ve barlarıyla oldukça canlı bir şehir. Akşamın en önemli zevki Meksika ve Teksas mutfaklarının lezzetlerinin tadılabileceği yerel restoranlarda yenen yemekler. Brownsville South Padre Adası arası yolculuk yapan feribotların iskelesi Port Isabel, deniz feneri etrafındaki müzikli restoran ve barları ile oldukça hareketli.”

Peki konaklama seçenekleri?

“Adada ve şehirde pek çok otel olduğu gibi, kısa süreli, mobilyalı tatil evi kiralamak da mümkün. Adadaki tesislerin neredeyse tamamı deniz manzaralı. Ben şehir merkezine yakın RCI üyesi 2 yatak odalı yazlık ev şeklinde düzenlenmiş tesiste kaldım. Adı, Vacation Time Condos at VICC. Tesis yeşillikler içinde, sakin ve konforlu, ev rahatlığında. Ayrıca çeşitli aktivite ve alışveriş mekanlarına otomobille 10-15 dakika içinde ulaşılabilecek konumdaydı. İçinde şehir klübü, golf sahası, yüzme havuzu, spor merkezi, lokanta, kafe ve sinema bulunuyor, isteyenlere DVD kiralama hizmeti de sunuluyord.”

Türkoğlu’nun Brownsville’e gitmek isteyenlere önerileri şöyle: “Tur seçenekleri fazla olmasına ve kapıdan alınıp kapıda bırakılma imkanlarına rağmen, gezmek için otomobil kiralanmasını öneririm. Şehir coğrafi olarak geniş bir alana yayılmış. Toplu taşıma yetersiz, trafik sorunu yok. Rüzgar ve dalga nedeniyle kumsallar denize girmek ve sahilde güneşlenmeye çok elverişli değil. Yüzmek ve güneşlenmek arzu edilirse tesislerdeki havuz ile yetinmeye hazırlıklı olmak gerekiyor. Brownsville her mevsim ılıman iklimi ile seyahate çok elverişli. Özellikle en fazla göçmen kuşun bahar aylarında görülebilmesi nedeniyle bu aylarda gidilmesi daha da uygun bir yer.”

KUMUL HAREKETİ VE GÜÇLÜ GELGİT HEYECAN VERİCİYDİ

Kuş cennetini gezerken ‘timsahlara dikkat edin’ yazısı ve timsah gördüğümüzde yapmamız gerekenlerin anlatılması enteresandı. Timsahlara herhangi bir yiyecek vermememizi ve onlarla karşılaşırsak hareket etmeden gitmelerini beklememizi söylediler. Aksi takdirde sorumluluk almayacaklarını belirttiler. South Padre Adası’nda kumulların yolu kapayacak şekilde ve çok süratle hareket edebildiğini ve otomobilin yolun kenarına bırakılırsa bir kaç saat içinde tümüyle bir kumul hareketinin altında kalabileceğini görmek heyecan vericiydi. Kumsalda çok hızlı ve güçlü gerçekleşen gelgit olayı nedeniyle kumların üzerinde kalmış cansız ve iri balıkların görüntüsü ise üzücüydü.

En sevdiği beş şehir: İstanbul, San Francisco, Potos (Tasos/Yunanistan), San Juan (Porto Riko), Roma
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Otomobil, tren, otobüs, uçak
Seyahatte ne yer ne içer? Esnaf lokantaları
Seyahatte nerede kalır? Küçük butik pansiyon, otel
Kiminle seyahat eder? Genelde yalnız ya da eşi ve kızıyla
Seyahatten ne alır? Yerel eşyalar
Seyahatte ne okur? Rehber kitaplar
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Telefon, tişört, kapşonlu hafif mont, makyaj malzemesi, bikini, pareo. 

False