GeriSeyahat Tel Aviv'de gezilecek yerler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tel Aviv'de gezilecek yerler

Tel Aviv'de gezilecek yerler

400 bin nüfuslu sahil şehri Tel Aviv, nüfus ve tarihi önem açısından Kudüs’e fark atsa da halkı övünmek yerine keyfini çıkarmayı tercih ediyor. Havası yılın 300 gününde güneşli, kumsallar herkese yetecek kadar çok. Laik ve liberal. Hayat 24 saat devam ediyor.

Tel Avivde gezilecek yerler

 

16.00
PARLAK IŞIKLAR, BEYAZ ŞEHİR

Tel Aviv’in merkezindeki Beyaz Şehir, 1930’larda Almanya’da eğitim görmüş, Bauhaus akımından etkilenmiş Yahudi mimarlar tarafından kuruldu. 4 bin civarındaki eski evin ortak karakteri sade çizgiler, geometrik balkonlar, benzer beyaz cepheler. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan semt son 10 yılda büyük oranda restorasyondan geçti. En güzel yapılar, ağaçların gölgelediği, kafelerin sıralandığı Rothschild Bulvarı’nda: Baumel Evi (No: 87), eski Rus Büyükelçiliği (No: 46) ve Rubinsky-Braun Evi (No: 82).

 

 

Tel Avivde gezilecek yerler

 

18.00
YUDUMLA VE SEYRET

Tel Aviv’de partiler geç saatte başlar. Barlarda indirimli içki saatleri 20.00’ye kadar sürebilir. Rothschild 12, acıkanlara kokteyllerin yanı sıra somonlu sandviç (20 TL),  gorgonzola peynirli ızgara rezene (19 TL) gibi atıştırmalıklar sunuyor. Gün battığında bohem kafenin arka odası DJ ve konser veren gruplarla müzikhole dönüşüyor. 

 

Tel Avivde gezilecek yerler

 

20.00
BİTPAZARI TELAŞI

Tel Aviv, henüz asırlık. Arnavutkaldırımı sokaklarıyla antik Yafa ise dünyanın en eski liman şehirlerinden. Yüzyıllardır Araplar yaşıyor. 1950’de Tel Aviv’le birleştirilince, bakımsız mahallelere yeni bir enerji geldi. Yafa’nın bitpazarı, yani Shuk Hapishpeshim gündüz küçük objeler, antikalar satanlarla dolup taşar. Gece titreyen mum ışıklarıyla aydınlanır, çevrede kadeh sesleri duyulur. Antikalarla donatılmış restoranlardan Puaa’da bir koltuğa kurulun, yemeğe ızgara domatesten yapılan kırmızı tahini ile başlayın (içki hariç ortalama 70 TL).  Mezelere meraklıysanız gündüz kuaför, gece meyhane Shaffa Bar’a gidebilirsiniz. Mönüsünde süzme yoğutlu ızgara kalamar (40 TL), lima fasulyesinden domatesli, acılı, sıcak pideli humus (28 TL) gibi pek çok seçenek var. 

 

Tel Avivde gezilecek yerler

 

23.00
DANS DEVRİMİ

Eğer Ortadoğu’da barışın nelere kadir olduğunu görmek isterseniz Tarihi Yafa’daki kültür merkezi ve bar Anna Lou Lou’ya gidin. Sergiler kadar DJ’lerin elektronik Arap ve Afrika ezgileriyle ateşlediği dans pisti de görülmeye değer. Müslüman, Yahudi, eşcinsel, heteroseksüel her türden genç, geç saatlere kadar yan yana eğleniyor.  

 

Tel Avivde gezilecek yerler

 

10.00
MANZARALI VE MÜKELLEF

Tavada ya da haşlanmış iki yumurta, salata, sos ve ekmekten oluşan klasik İsrail kahvaltısı Tel Aviv’de kutsal denebilecek kadar önemli. Neredeyse tüm kafeler aynı mönüyü sunuyor. Bunun yerine mezeli bir seçeneğe ne dersiniz? Rıhtımdaki Manta Ray’de patlıcan salatası, lakerda, tütsülenmiş balık fiyatları 15-20 TL arasında. Manzara o kadar güzel ki, Yafa ile Tel Aviv’i birleştiren kumsallardan, dalgalardan gözünüzü almanız biraz zor olacak, bizden uyarması...

 

Tel Avivde gezilecek yerler

 

12.30
BEACHY KEEN

4,5 kilometrelik sahil yolunda manzaranın keyfini havadar bir taşıtla çıkarabilirsiniz. Pedala basmanız yeterli! Cumartesileri bu yol bisikletlilerle doluyor. Bisiklet paylaşım sistemi Tel-O-Fun’ın 180 noktasından birine uğrayıp 18 TL’ye (ekstra saat 4,8 TL) bisiklet kiralayın. Tel Aviv sahili bağımsız kumsallar zincirinden oluşur. Manta Ray’in Alma Beach’inden kuzeye doğru pedal basın. Hilton Oteli’nden sonraki kumsalda gökkuşağı boyalı küçük kulübeler dikkatinizi çekecek. Burası eşcinsellerin mekânı. Tam karşısındaki kumsalda ise dindarlar, kadınlar ve erkeklere ayrılmış özel bölmelerden denize giriyor. Metzitzim Beach’e doğru ilerleyin. Kafeden içecek ve atıştıracak bir şeyler alın, yapay sığlıkta sakinleşen dalgaları seyredin.

 

Tel Avivde gezilecek yerler

Neve Tzedek

 

16.00
KÜLTÜR MOLASI

Sanat merkezlerinin bulunduğu Neve Tzedek’te kısa bir mola verin. Ülkenin en ünlü bale salonlarından biri burada. Suzanne Dellal Merkezi’nde uluslararası üne sahip Batsheva dahil birçok dans topluluğu faaliyet gösteriyor. Çıkışta alışveriş fırsatını değerlendirin. Diğer semtlerde kepenkler bu saatte kapanmışken Neve Tzedek’in butikleri açıktır: Bikaleh (Shabazi, No: 54), Gabriel (Shabazi, No: 13)... Ayrıca eski tren garındaki Razili, Studio Noa ve Sketch... Atıştırmak isterseniz Meshek Barzilay’ın organik içecekleri, salataları ya da Anita Ice Cream’in çilekli, kaymaklı dondurmalarını tadabilirsiniz. 

 

Tel Avivde gezilecek yerler

 

21.00
MUFTAKTA DEVRİM

Bir zamanlar İsrail mutfağı deyince akla humus, falafel ve ızgara et gelirdi. Dünyayı gezen, farklı kültürlerin mutfaklarını tanıyan genç şefler son 10 yılda Tel Aviv’in restoranlarında devrim yarattı. Liderlerinden Meir Adoni, dört restoranıyla İsrail mutfağının seçkinleşmesi sürecinde önemli rol üstleniyor. Çağdaş Akdeniz mutfağı yaklaşımını geliştirirken Catit adeta laboratuvar işlevi görmüştü. Bitişiğindeki Mizlala’da daha deneysel mönüler sunuluyor. Yemenli Yahudilerin yeşil biberli ekmeği Zvia’s Kubaneh’le (27 TL) başlayın, sonra ızgara biberli, karidesli kalamar salatası (70 TL) ve meyan soslu, Meksika kremalı biftek (115 TL) ile devam edin.

 

Tel Avivde gezilecek yerler

Kuli Alma

 

23.00
SANAT ÇILGINLIĞI

Parlak grafitileri izleyip, gece kulübü Kuli Alma’nın döner merdivenlerinden alt katına inin. Birbirine bağlı dans pistleri, sanat eserleriyle süslenmiş oturma mekânlarından oluşan keyifli bir bahçe burası. Yurtdışından ünlü sanatçıların işlerini sergileyen, ünlü DJ’leri ağırlayan Kuli Alma, sanatın yaratıcılığıyla eğlenceyi buluşturmuş. Kokteyller 30 TL civarında. 

 

Tel Avivde gezilecek yerler

 


09.00
BİRALI KAHVALTI

Kentte yaşayan yabancıların tercih ettiği Café Xoho’da mönü vejetaryen ağırlıklı. Bira Ekmekli Kahvaltı mönüsü alın. Sebzeli omlet ve bira lezzetli ekmekten oluşan mönü 35 TL. Yanında cappuccino (café hafuch) isteyin. Daha özel bir kahve için ülkenin yegâne soğuk demleme filtre kahvecisi Brew Shop Coffee’ye gidin.

 

Tel Avivde gezilecek yerler

Shuk HaCarmel

 

11.00
PAZARDAN PAZARA

Shuk HaCarmel’deki tezgâhlar arasında dolaşın, şehrin yemek alışkanlıklarına göz atın. Turunuza Allenby, King George ve Sheinkin caddelerinin buluştuğu kavşaktan başlayın. Cüzdanınızda mutlaka nakit olsun. AVM modası bazı renkli unsurları silmiş olsa da, pazarın amiral gemileri yerli yerinde: Café Cohen’de (Yishkon, No: 32) aynı ailenin bireyleri 70 yıldır java kahvesi kavuruyor, pişiriyor. Amrani Nuts (HaCarmel No: 15) baharat, fıstığın yanı sıra kurutulmuş meyve satıyor. Hummus Magen David’de (HaCarmel, No: 11) tavana bir zamanlar sinagoglarda kullanılan, Tevrat’tan alıntılar içeren panolar asılmış. Garson yok, yemeğinizi alıp masanızı seçiyorsunuz. Fiyatlar uygun, yemekler leziz. Yeni açılanlardan Lehamim (Ekmek) Bakery (HaCarmel, No: 11), Manhattan’da bile şubesi olan bir fırın zinciri. Meat Market (Yom Tov, No: 5) ve Beer Bazaar’da (RamBam, No: 1) ülkenin butik biracılarının ürettiği 80’e yakın çeşit tadılabiliyor.

 

 

False