Almanya yeniden acı vatan!

EVET, ‘acı ama gerçek’, turnuvada yolun bundan sonrasına Almanlar olmadan devam edeceğiz…

Haberin Devamı

Dün Germenler’in karşısında ‘Stalingrad’ benzeri savunma yoktu ama yine de Güney Kore defansını geçemediler ve ‘Dünya Kupası’na veda ettiler. Kimbilir, belki de İtalyanlar’ın yokluğuna dayanamadılar, “Madem onlar 60 yıl sonra ilk kez katılmıyor, biz de 1938’den sonra bir ilke imza atarız ve 80 yıl sonra ilk turda dönüş biletini alırız” dediler.

Rusya 2018’e ait özel notlardan biri, faal futbolculuk sonrası kariyerini, adeta oyunun Almanlar üzerinden tarifi üzerine inşa eden Gary Lineker’ın güncellemeleri oldu. ‘İngiliz efsane’, Löw’ün öğrencileri gruptaki ikinci maçlarında Toni Kroos’un mucizevi golüyle hayata dönerken, attığı tweet’te -Boateng’in kırmızı görmesini de hesaba katarak- o ünlü ‘motto’sunu şu hale getiriyordu: “82. dakikadan sonrası 21 kişiyle oynanan ve Almanlar’ın kazandığı bir oyun”…Güney Kore yenilgisi sonrası attığı tweet’te ise ‘motto’ şu forma ulaşmıştı: “Futbol basit bir oyundur. 22 kişi 90 dakika bir topun peşinden koşar ama Almanlar sürekli kazanamaz. Bir önceki versiyon tarihe karıştı.”

Haberin Devamı

Dün grupta son maçlar oynanırken Almanlara mutlak galibiyetin yanı sıra İsveç-Meksika maçından da ‘hayırlı’ bir skor gelmesi gerekiyordu. Ekaterinburg Arena’da oynanan mücadelede İskandinavlar, Latinler karşısında ikinci yarıda farkı açtıkça açarken ‘Mesut ve arkadaşları’ grubun en zayıf halkası görünümündeki Güney Kore karşısında bırakın kazanmayı, uzatma dakikalarında yedikleri iki golle yenildi. Önce Kim Young-Gwon, ardından da Son Heung-Min vedayı ‘resmi’leştiren isimler oldu.

Almanya-İsveç maçı yazımızda da belirtmiştik: Önceki turnuvaları şampiyon olarak tamamlayıp bir sonraki kupaya ilk turda veda eden üç takım var: Fransa, İtalya ve İspanya. Almanya dün bu kulübün ‘En yeni üyesi’ unvanına kavuştu!

Öte yandan olası bir ikinci tur eşleşmesinde ‘Dünya Kupası 2014’deki 7-1’lik Almanya-Brezilya maçının rövanşını bekleyenlere de, “Bir başka yaza” demek zorundayız.

 

‘BİZİMKİLER’İN EŞLEŞMESİ...
Rusya 2018’de Türkiye yok ama hatırlanacağı gibi geçen sezon Süper Lig’de forma giyen 21 futbolcu, ülkeleri adına ‘Dünya Kupası’ macerası yaşıyor. Bu topluluktan çoğu ilk turun ardından valizlerini toplayacak. En uzun serüveni ise Pepe (Beşiktaş), Quaresma (Beşiktaş), Vida (Beşiktaş), Muslera (Galatasaray) ve Beto’nun (Göztepe) yaşaması olası. Lakin ikinci turdaki Uruguay-Portekiz maçı bu beş isimden Vida hariç, dördünün kaderini belirleyecek.

 

Haberin Devamı

‘GOLSÜZLÜK’ SONA ERDİ
‘Rusya 2018’de golsüz maç yoktu. Ne yazık ki bu ‘mutlu rüya’ önceki gün oynanan Fransa-Danimarka mücadelesiyle sona erdi... Karşılaşma golsüz biterken, turnuvanın 38. maçında meşin yuvarlak ilk kez ağlarla buluşmamış oldu.

 

AN İTİBARİYLE GOL SAYISI 116
32 takımlı kupalar içinde en az gol ‘Güney Afrika 2010’da (145) atılmıştı. En çok gol istatistiğini ise ‘Fransa 98’ ve Brezilya 2014’ paylaşıyor (171). ‘Rusya 2018’de ise şu son karşılaşmalar itibariyle gol sayısı 42 maçta 116’ya ulaştı.

 

İKİ TARAF DA FUTBOL OYNAMAYI BİLİNCE...
BİR günde iki sürpriz biraz fazla olurdu, buna yürek dayanmazdı. Almanya’nın turnuvayı terk-i diyar etmesinden yaklaşık iki saat sonra sahne alan Brezilya, grubundaki son maçında Sırbistan karşısındaydı. ‘Balkan temsilcisi’ alacağı bir galibiyet halinde yoluna devam edecekti. İki taraf da futbol oynamayı bilince ortaya seyir zevki yüksek bir oyun çıktı. Bir süre dengede giden skoru ise 36’da, iki Barçalının organize atağı bozdu;Coutinho’nun pasında Sırp defansının göbeğini boş bulan Paulinho, Latinleri 1-0 öne geçirdi.

Haberin Devamı

İkinci yarıda da oyun şevki ve pozisyon zenginliği sürdü. Balkan rüzgârı, Brezilya savunması önünde sertliğini ve etkinliğini artırsa da son vuruşlar zayıftı. Thiago Silva’nın kafası skoru belirledi. Nihayetinde bu, seyretmesi son derece keyifli mücadele Sambacıların 2-0 galibiyetiyle kapanırken grubun diğer randevusunda İsviçre, Kosta Rika’yla 2-2 berabere kalıyor ve ‘Son 16’ biletini cebine koyuyordu. ‘Arnavut’ ağırlıklı ‘Saatçiler’, grubun ilk maçında Brezilya karşısında elde ettikleri 1-1’lik beraberlikle ikinci turu zaten hak etmişlerdi.

HEPSİ GOL ATTI
Bu arada Kosta Rika’nın golleriyle turnuvaya katılan 32 takım da rakip ağları yoklamış oldu..

Haberin Devamı

Son olarak, gelecek ne getirir bilinmez ama eğer ki turnuvanın bundan sonraki bölümlerinde olası bir Brezilya-Belçika maçı, tadından yenmez diye düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları