Kulüplere soralım: VAR'ı kaldırmaya var mısınız?

Alman Futbol Antrenörleri Derneği’nin milli aradaki toplantısında VAR sistemi tartışılmış.

Haberin Devamı

Bazı kulüpler yaşananların ardından VAR’ın kaldırılmasını, teknolojinin gol çizgisi ve ofsayt gibi ölçülebilir pozisyonlarda kullanılmasının yeterli olacağı yönünde görüş bildirmişler. Diğer kararlar için eski günlerdeki gibi sahadaki hakeme saygı gösterilsin denilmiş. Hatta atak başlangıç fazı kapsamında, neredeyse birkaç dakika öncesinde ihlal taraması yapılan pozisyonlara geri dönüşün gereksizliğini dile getirmişler. VAR’ın hayatımıza girmesine karar verildiğinde başkanlar, yöneticiler, teknik direktörler neler diyordu hatırlıyor musunuz?

Artık hakem hatası olmayacak.
Nihayet adalet geliyor.
Sadece futbol konuşacağız.
Hakemin arkasına kimse sığınamayacak!

SENARYO VE ENTRİKA BİTMİYOR

Takdir edersiniz ki ne bizde ne de Avrupa’da VAR’dan memnuniyet beklendiği seviyede değil. Hakeme tepkide biz ezelden beri kronik hasta bir ülkeyiz, peki ya Avrupalı? Hakeme genelde gülüp geçen, tartışmaya çok az vakit ayıran, otoritenin yaptırım korkusuyla eleştirisi seviyeli sınırlarda kalan ülkelerde alışılmadık tepki söz konusu. Premier Lig’de VAR nedeniyle özür üstüne özürler; LaLiga, Serie A ve Bundesliga'da skandal kararlar...

Haberin Devamı

İŞİMİZE GELİRSE IFAB ÇITASI, GELMEZSE 'TURKISH VAR'

UEFA hakem eğitimcileri dahi VAR’ın müdahale edeceği pozisyonlar konusunda hemfikir olamazken hakemler ne yapabilir? Hatta ‘açık ve bariz hata var’ niyetiyle VAR çağırdığı halde ısrarla kararını değiştirmeyen hakemler de cabası. ‘Soft penaltı’ ile ‘penaltı, penaltı gibi olmalı’ uçurumu arasında yuvarlanıp gidiyoruz. İşimize gelince İFAB çıtası, gelmezse ‘Turkish VAR’ diyoruz.

Bu nedenle de senaryo ve entrika bitmiyor, bitmeyecek de. Kulüpler “Hakemlere güvenmiyoruz” diyor, TFF ise “Milimetre ile vallahi ofsaytı düzelteceğiz” diye çırpınıyor. TFF de Almanya modeline benzer şekilde anket uygulayıp kulüp başkanlarına ve teknik direktörlere sorarak istatistikleri paylaşabilir. Eskiye özlem duyan var mı yoksa bunca tantanaya rağmen VAR’dan mesutlar mı?

FENERBAHÇE - GALATASARAY DERBİSİNDE VAR YABANCI OLSUN

Candaş Tolga Işık’ın Az Önce Konuştum programına konuk olan ve “İngiltere’de de hakemler önemli hatalar yapıyor” diyen Hull City’nin sahibi Acun Ilıcalı, yabancı hakem tartışmasını önerisiyle birlikte tekrar hatırlattı: “Sahada Türk, VAR’da yabancı olsun!” Hangi öneri size cazip gelir bilemem lakin bu sezon Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde sahada ya da VAR’da yabancı olması tarafındayım. Bu ağır saldırıya ne Halil Umut Meler maruz kalsın, ne de VAR odası. Elin oğlu, uçağa atlayıp tüyerek kaosun arkasından el sallar, en fazla 1 gün konuşulur, en kötü senaryoda da bu topraklara bir daha gelmez.

Haberin Devamı

SÜPER LİG'DE İLK 8 HAFTANIN VAR RAPORU

F.Bahçe’nin 4 maçında toplam 5 VAR müdahalesi oldu. 2’si lehine 3’ü aleyhine olurken, hiç puan kaybı yaşamadı.

Galatasaray’ın 4 maçında toplam 6 VAR müdahalesi oldu. 3’ü lehine 3’ü aleyhine olurken, hiç puan kaybı yaşamadı.

Beşiktaş’ın 2 maçında toplam 3 VAR müdahalesi olurken, tamamı aleyhe gerçekleşti. Hem penaltı hem de gollerinin doğru kararla iptal edildiği İstanbul maçını kazanırken, Masuaku’nun hareketine VAR’ın uyarısıyla kalesinde penaltı görmüş ve Pendik’le berabere kalmıştı.

Trabzonspor’un maçlarında 1 kez VAR müdahalesi yaşandı. Kasımpaşa deplasmanında ofsayt gerekçesiyle iptal edilen pozisyon gole çevrildi. VAR müdahalesiyle lehine en çok karar değişen 3 takım Samsun, Hatay ve İstanbul’un ortak noktası bu maçlardan galibiyet çıkaramamaları.

Haberin Devamı

Kayserispor ve Sivasspor’un maçlarında henüz VAR müdahalesi yaşanmadı.

EN ÇOK MÜDAHALE GAZİANTEP MAÇLARINDA

EN çok (8 kez) VAR müdahalesi G.Antep’in 4 maçında yaşandı. Değişen 8 karardan 4’ü lehine 4’ü aleyhine sonuçlanırken, hepsini kaybettiler.

Toplam 31 VAR müdahalesi oldu. 10 gol iptal edildi, 7 pozisyonda gol kararı verildi. 7 penaltı verildi, 3 penaltı iptali ve 1 penaltı tekrarı yaşandı. VAR’la 3 kırmızı kart çıktı.

Pendik-Alanya’da Abdülkadir Bitigen, Karagümrük-Hatay’da Yaşar Kemal Uğurlu, Kasımpaşa-Adana Demir’de Yasin Kol, VAR’ın izletmesine rağmen penaltıdan vazgeçmedi. ADANA Demir-Pendik maçında 3 gol ofsayt bayrağı ile doğru şekilde iptal edilirken, bir pozisyonda da ofsayt nedeniyle iptal edilen gol VAR yardımıyla ofsayt iptal edilerek gol kararı çıktı.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE VE GALATASARAY'IN VAR ATAMALARI

FENERBAHÇE: Alper Ulusoy-Serkan Tokat- Hakan Ceylan (2)-Koray Gencerler- Erkan Engin- İlker Coşkun-Suat Arslanboğa

GALATASARAY: Alper Ulusoy-Serkan Tokat- Hakan Ceylan- Koray Gencerler(2)- Erkan Engin- Mustafa Öğretmenoğlu-Arda Kardeşler

Görüleceği üzere 'sana' ya da ‘bana’ verilen VAR tartışmasına gerek yok. VAR kadrosundaki en tecrübeli ilk 5 isim her ikisinin 8 maçından 6’sına atanmış. Asıl önemli nokta, o gün sahadaki hakemin sırtını VAR’a dayama rehaveti yaşayıp yaşamadığı. Herkes görevini layıkıyla yapsa, VAR sadece ‘imdat’ anında yetişir.

Yazarın Tüm Yazıları